Уеб дизайн

ZSoft Easy Web Creator – уебдизайн за начинаещи

Written by Редактор


Системни изисквания: Windows 95, 98, ME, NT, 2000, XP


Официален сайт: http://www.zsoft.dk/index/software_details/5


Лиценз: Shareware ($2) (безплатен до 5 страници)


Вече сигурно сте се досетили, че ZSoft Easy Web Creator е софтуер, с който всеки потребител лесно ще създаде своя уебстраница. Намесата от страна на потребителите в написването на същинския код на всяка от страниците на проекта е сведена до минимум, а познанията по уебдизайн са повече препоръчителни, отколкото задължителни. Работата с програмата е организирана в няколко прости стъпки, които, сигурен съм, всеки ще може да премине безпроблемно. Разбира се, бързам да ви предупредя още от самото начало да не храните прекалено големи очаквания или изисквания към приложението и резултатите, за да не останете разочаровани. Ако тепърва навлизате в тази обширна област, нямате достатъчно познания и желаете да започнете с нещо лесно и просто, програмата безспорно е това, от което се нуждаете.


Интерфейс


Пропускам процеса на инсталация, тъй като такава не е необходима. След като изтеглите архива с нужните файлове от официалният сайт, разархивирайте ги в удобна за вас директория на твърдия диск, а после щракнете върху изпълнимия файл ewc.exe, за да стартирате приложението. Пред вас ще се зареди основният работен прозорец на ZSoft Easy Web Creator.


Както ще се уверите и сами, интерфейсът на програмата също е максимално опростен и изчистен от ненужни елементи, но все пак е достатъчно стилен. Нека да разгледаме с какво разполагаме на работното поле. Най-отгоре е поставена лентата с основните менюта. Веднага под тях ще забележите лентата с инструменти, чието съдържание ще се променя в зависимост от това на какъв етап от създаването на сайта се намирате. Първоначално ще виждате само два бутона – за създаване на нов проект и за зареждане на вече съхранен. Впоследствие ще се активират и бутоните за добавяне на нова страница и запазване на проекта, както и бутони за форматиране на съдържанието, вмъкване на нови елементи, изображения и връзки. Последният бутон, който ще откриете върху лентата с инструменти, служи за експортиране на проекта ви в готов за качване в мрежата код.


Под лентата с инструменти е разположен и същинският работен плот, разделен на две части. В лявата част се подреждат отделните страници, а полето вдясно служи за въвеждане на елементите и текста, които искате да присъстват на избраната страница. За съжаление все още не е наличен режим за предварителен преглед, така че за да видите какви са междинните резултати, ще трябва да експортирате всеки път своя проект. Но според мен това не е толкова фатално и едва ли ще ви забави много.Как да създадем уебстраница със ZSoft Easy Web Creator?


Както вече споменах, за да създадете своя уебстраница (сайт), ще е необходимо да преминете през три стъпки: 1) стартиране на програмата и създаване на нов проект; 2) вмъкване на необходимото съдържание (с най-голямо времетраене); 3) съхраняване на проекта, генериране на съответния код и публикуване в интернет.


Единственото, което се изисква от вас, е да можете да работите с текстообработваща програма, за да попълните съдържанието на своя сайт.


Стъпка 1: създаване на нов проект


За целта стартирайте програмата и натиснете бутона Create a new project или от меню File изберете New Project. За да започнете работа по своя проект, ще трябва да добавите поне една страница. Това става, като натиснете новопоявилия се в лентата с инструменти бутон Add new page или при щракване с десния бутон на мишката в лявото поле и избор на опцията New page.


Ще се зареди нов прозорец, в който трябва да зададете някои от параметрите на страницата. В полето Page Name трябва да въведете името, с което да се обозначи страницата в менюто на сайта. В Page Title може да въведете произволен текст, който ще се изписва в заглавната лента на браузъра при отварянето на страницата. Ако искате страницата да бъде включена към основното меню на сайта, трябва да поставите отметка пред In Menu, в противен случай изберете Not In Menu. За да преминете към следващата стъпка и да добавите своята страница към проекта, натиснете Add.Стъпка 2: вмъкване на съдържанието


Предполагам, че вече виждате в лявата част своята първа страница (в моя случай тя е с име Home). Освен това вече се виждат и допълнителните бутони, за които ви споменах малко по-нагоре и които ще са ви необходими, за да оформите съдържанието на страницата и сайта си. Тук искам отново да вмъкна една малка забележка. Може би ще е добре като за начало да експериментирате няколко пъти, за да видите какви все пак са възможностите на ZSoft Easy Web Creator. Също така е добре, преди да започнете същинския си проект, да имате ясна концепция за това как да е оформено съдържанието ви, какво да включва (текст, връзки, изображения, техните позиции, шрифт) и т.н. Разбира се, не трябва да забравяте да се заредите и с повече творчески дух и търпение, за да постигнете желаната цел.


За целите на статията ще създам тестова страница, в която ще са използвани всички възможни опции на програмата. Започвам с въвеждането на произволен текст, без да се спирам подробно върху форматирането му. Ако искате текстът да е получерен (или курсив, подчертан и т.н.), използвайте съответните бутони. При натискане на всеки от тях върху страницата ще се заредят няколко елемента. В полето, което е маркирано, трябва да въведете своя текст. Разбира се, може да се придържате и към правилата за работа като във всеки текстови редактор – първо написвате текста, после маркирате и накрая форматирате.


Вероятно повечето от вас ще искат да добавят изображения в страниците си. За да го направите, трябва да използвате опцията Insert Image. Както при текста, така и тук ще се заредят няколко елемента – отварящ и затварящ таг, като на мястото на маркирания текст трябва да напишете точният път до изображението заедно с неговото име. Също така тук може да се постави и URL връзка, ако картинката, която ще използвате, е от друг сайт.


Имайте предвид обаче, че под “точен път” тук трябва да разбирате пътя в структурата на самия сайт. Ето какво означава това. След като експортирате своя сайт, ще забележите, че освен HTML и CSS файловете, програмата е генерирала и директория с име img. Това е мястото, в което по подразбиране трябва да се поставят всички изображения. Така например, ако сте добавили в своя сайт картинка с име test.jpg, на мястото на маркирания текст между двата img тага трябва да напишете img/test.jpg. Разбира се, може да създадете и друга директория, в която да поставите изображенията, като трябва да укажете пътя до нея. Каквото и да предпочетете обаче, не забравяйте да копирате съответните графични файлове в посочените директории.В проекта си може да добавяте и връзки към други уебсайтове и ресурси. Това става с опцията Insert link. Тук след мигащия курсор трябва да въведете съответния уебадрес, например http://www.computers.bg, а текста “text goes here” заместете с друг произволен, например “в. Компютри”. По същия начин може да поставите и връзка към някоя от другите страници на своя сайт. По подразбиране index.html e стартовата, а page1, page2.html и т.н. са следващите. След като приключите с оформлението на сайта, може да преминете към последната стъпка.


Стъпка 3: експортиране на сайта във формат за публикуване в интернет


Ако сте създали всички страници за сайта си и сте добавили необходимото съдържание, значи е време да го експортирате във формат за публикуване в интернет. Това става по следните начини: или натискайки бутона Export върху лентата с инструменти, или от менюто File –> Export Website. Ще се зареди нов прозорец, в който трябва да направите последните настройки. А те са избор на тема за сайта (налични са шест; разполагате и с техния изглед), посочване на директория, в която да се съхранят изходните файлове, и натискане на бутона Export, с което завършвате работния процес.Вместо финал


Единственият недостатък на приложението е частичната поддръжка на кирилицата. Проектите ви може да са на кирилица и да ги публикувате, но за съжаление при запазване и повторно отваряне тя не се чете. Ако имате проблем с разчитането на страниците в браузъра, отворете всеки от .html документите в Notepad и заменете charset=iso-8859-1 с charset=cp1251. Сега всичко трябва да е наред. Успех!


Галин Атанасов

About the author

Редактор

Leave a Comment