Периферия

ZK-Audio ZK5499 – изберете българското?

Written by Редактор


През последните няколко години да се срещне българска стока на ИT пазара е по-скоро изключение, отколкото правило. Независимо по каква причина, след изчезването на великото родно производство в лицето на добре известните “Правец” 8 и 16, вече трудно могат да се намерят български продукти, предназначени за компютърния пазар. Едно от изключенията е доста интересно – става въпрос за компютърните тонколони ZK-Audio, чийто представител ще разгледаме сега: модела ZK5499.Изборът на качествени тонколони за домашното озвучаване е доста сериозна задача, независимо от гледната точка. Освен често изтъкваната сила на звука, която подлъгва огромен процент от потребителите, сред другите важни качества на една уредба от сравнително добро ниво са още чувствителност на мембраните, реална мощност, ниски нива на паразитните шумове и др. Несъмнено всеки е забелязал огромния скок в мощността на аудиоуредбите през последните няколко години – говорители с диаметър едва десетина сантиметра биват сочени като притежатели на мощности от порядъка на десетки ватове. Това изобщо не се дължи на някакви впечатляващи нови технологии, а на откритието на производителите, че стойността на РМРО многократно превишава тази на реалната мощност и посочването й не е измама.


Всъщност с всички тези обяснения се опитвам да кажа едно важно нещо – невинаги сочената от производителя стойност отговаря на реалната. В този ред на мисли, обявяването на мощност за една аудиоуредба от порядъка на 10 W за сателитните колонки означава доста сериозна сила на звука. Доколко обаче същата тази уредба ще се справи с качественото възпроизвеждане на звука в последните няколко вата, т.е. усилена докрай, е друг въпрос.ZK-Audio ZK5499


Моделът ZK5499 представлява 5.1 система, притежаваща стилен дизайн. Корпусите на всички колони, както и на субуфера са изработени от MDF, с което се цели постигането на максимално качествен звук. Самите говорители са производство на фирмата Sipe, а електрониката, използвана в ZK5499, е марка Philips. Външният вид на системата е стилен, а бутонът за включване е поставен на предния й панел и разполага с подсветка в червен цвят. За контрол на силата на звука разполагаме с два потенциометъра – един като цяло за сателитните колони и един отделно за силата на баса. Липсата на индивидуални потенциометри за всеки канал е въпрос на индивидуални предпочитания, така че, доколко това е адекватен избор, трудно може да се определи.


Като цяло системата е разделена с използването на отделни усилватели за всеки канал, въпреки че управлението им става с общ потенциометър. Техническите данни са следните: размер на сателитните говорители – 8 см, мощност – 14 W, чувствителност – 120 Hz – 20 KHz. Интерес представлява фактът, че централната сателитна колонка има говорител с по-голяма мощност, отколкото останалите. Тя отново е с диаметър 8 см, но мощността й е 24 W при същата чувствителност. Субуферът от своя страна има говорител с диаметър 20 см, мощност 45 W и чувствителност 31 Hz – 120 Hz.


Интересна особеност на ZK5499 е наличието на предпазител (бушон), изведен на задния панел на кутията на бас говорителя. Освен по-добра защита от токови уреди, местоположението му осигурява лесна замяна при нужда. Друга любопитна характеристика на системата са конекторите за свързване на сателитните тонколони. Докато при масата предлагани на пазара аудиоуредби се срещат стандартен стереожак или чинчове, тук конекторите са от по-различен тип. Що се отнася до начина на свързване на ZK5499 към компютър, използват се стандартни стереожакове: има по един жак за предния ляв/десен канал, за задния ляв/десен и общ за централния говорител и баса.


Размерите на самата уредба, са следните: на кутията на субуфера – 27 х 18,5 х 35 см (В/Ш/Д), на сателитните колонки – 13 х 11 х 9,5 см, а на централната – 11 х 13 х 9,5 см. За захранване ZK5499 използва вграден в кутията блок, а включването й към 220 V става чрез кабел с куплунг, стандартен за компютърно захранване.


Може да се каже, че ръководството за употреба на ZK5499 е спартанско и съдържа две неща – обяснение как и къде да включим кабелите на сателитните тонколони и съответните жакове и схема, изобразяваща възможните разположения на субуфера. Последното е доста любопитно, тъй като показва трите възможни положения, при които басът ще се чува с различна сила и качество – нещо, което не е общоизвестно.Звук и заключения


Не може да се отрече, че оценката на качеството на звука на една музикална уредба е строго индивидуално. Въпреки това има няколко основни положения, които са еднакви, независимо от оценяващия. На първо място, това е изкривяването на звука при усилването му до максимални стойности. Друг сериозен недостатък за една уредба е наличието на шум при липса на звук, както и смущенията в сигнала при високи тонове или резки удари на баса. При ZK5499 изкривяването на звука при максимално усилване е в задоволително ниски граници, а благодарение на сравнително чувствителните говорители в сателитните колонки се постига и добро ниво на високите честоти.


В крайна сметка определено може да се каже, че един от малкото ИT продукти, произведени в България, представлява чудесен избор за потребителите, които търсят балансирано съотношение между сила и качество на звука.


Добрил Доков


Продукта е предоставен за тестване от фирма ZK-Audio.

About the author

Редактор

Leave a Comment