Уеб дизайн

Yahoo! SiteBuilder 2.3.1 – мощен уебредактор за начинаещи

Written by Редактор

 


 Продуктът, представен в тази статия, е за хората, които искат бързо и лесно да си направят лична страница или някакъв сайт, но не разбират от уебдизайн, HTML, PHP, CSS и т.н. Вместо тепърва да навлизате в дебрите на уебдизайна, е достатъчно да вземете Yahoo! SiteBuilder и в няколко лесни стъпки да изработите желания от вас сайт. С помощта на този редактор всичко става бързо и нe се изискват специални знания, понеже се работи изцяло в графичен режим. Освен това може да разчитате и на вградените в него готови шаблони за сайтове от всякакъв характер (т.нар. templates). Програмата, както се вижда и от името й, е дело на един от най-големите портални сайтове в света – Yahoo!. Продуктът е написан на Java, което го прави малко тежък – зарежда доста бавно и интерфейсът му реагира мудно. Разбира се, за да го подкарате, трябва да имате инсталирана и Java Virtual Machine на компютъра си.В Yahoo! SiteBuilder има вградени повече от 380 готови шаблона, от които може да си изберете подходящ за всеки случай – от бизнес сайт за фирмата ви до лична или семейна страница. Всяка от готовите бланки подлежи на редактиране по ваш вкус. Цялата работа е на принципа влачене и пускане (Drag&Drop), използват се изцяло мишката и наличните бутони, не се изисква писане или редактиране на код. Вграденият помощник ви позволява само за няколко минути да изработите целия сайт.


Още при стартирането на продукта ви се предлага да си изберете от вградените шаблони. Имайте предвид, че в пакета са налични само 10 от тях. Останалите присъстват в менюто, но се изтеглят от интернет, когато ги изберете. Разполагате и с бутон Download All Templates, с който да изтеглите наведнъж всички. Това, разбира се, изисква наличието на активна интернет връзка.


След като сте си избрали бланка, може да я попълните с желаните от вас данни. Избраната тема най-вероятно ще съдържа няколко страници, например освен главната (Index.htm) може да имате Contacts, About Us и др. Всяка от тях е представена с етикет в лентата над работната площ. Разбира се, на главната страница има връзки към останалите, така че на вас не ви се налага да правите нищо, освен да ги приведете в желания вид и директно да качите всички файлове на сървъра.


Елементите на всяка страница могат да се променят по ваше желание. Текстовите кутии се разтягат и местят с мишката на нужната позиция. Същото важи и за картинките. Вмъкването на нови изображения става от предвидения за целта бутон. Може да добавяте и форматирате таблици от съответното меню, а цялата процедура не е по-сложна от използването на стандартен текстов редактор, като Word.


Разбира се, предвиден е пълен набор от инструменти, които сте свикнали да виждате във всеки текстов редактор. Имате подравняване, удебеляване и подчертаване на текста, избор на вид и големина на шрифта. Може да сменяте цвета както на самия текст, така и на фона зад него. Налични са и инструментите за списъци и табулатори. Поддържа се правописна проверка на текста (на английски). Вмъкването на връзки към други страници или файлове също е елементарно. Разполагате и с инструмент за създаване на сменящи се изображения при посочването им с мишката (Rolover Image), за задаване на картинки или част от тях като връзки и т.н.


Готовия сайт може да прегледате в браузъра с помощта на съответния бутон в главното меню. Ако смятате, че сте готови, качването на страницата на сървъра може да стане директно от SiteBuilder с помощта на вградения FTP клиент.


Като цяло Yahoo! SiteBuilder е доста добър и върши работа, особено с огромното си количество вградени шаблони. При това се разпространява безплатно. Така че ако си търсите програма, с която да спретнете набързо някой сайт, може да го пробвате. Ще намерите Yahoo! SiteBuilder на следния адрес: http://webhosting.yahoo.com/ps/sb/index.php.


Петко Кавръков


About the author

Редактор

Leave a Comment