Игри

Windows игри под Linux

Written by Редактор


Windows игри под Linux


Когато търсим сървърно решение от какъвто и да е калибър или пък десктоп операционна система за стандартна работна станция, GNU/Linux и BSD системите са повече от удачен избор, особено с оглед на факта, че за тях не се изисква заплащане на лицензионни такси. На този етап обаче Windows платформата доминира, що се отнася до съвместимост и поддръжка за компютърни игри. Именно поради тази причина много хора се смятат, че под Linux не е възможно да се насладим на най-модерните предложения от създателите на компютърни игри, повечето от които са разработени и пригодени за работа под Windows.


При съвременните компютърни игри софтуерните разработчици обръщат най-голямо внимание на съвместимостта с Windows и съответните драйвери за тази архитектура. Вследствие на тази тенденция процентът на запалените гейм ентусиасти, които биха мигрирали към Linux, е изключително нисък. Това е разбираемо, защото дори и мисълта, че е възможно да възникнат проблеми с актуалните игрови заглавия, със сигурност би повлияла негативно върху желанието за миграция към алтернативна, макар и безплатна платформа.


Разработчиците от TransGaming работят усилено, като тяхната цел е да премахнат завинаги лошия имидж на Linux базираните ОС, що се отнася до гейминг възможностите им. Те са създателите на софтуера Cedega, с чиято помощ е възможно стартиране на някои игрови заглавия за Windows, но под Linux. Cedega е софтуер със затворена архитектура, който от своя страна е базиран върху свободния продукт за емулация на Windows приложения под Linux – WINE. Той представлява набор от библиотеки, модули и приложения, които успешно емулират Windows работна среда.


Не всяко игрово заглавие за Windows работи под Cedega, но все пак списъкът с поддържаните игри не е никак скромен. Той се допълва с всяка нова версия на продукта, а екипът от програмисти насочва усилията си в зависимост от интереса на регистрираните потребители. Това означава, че дори дадена игра да е съвсем нова, ако към нея има достатъчно висок интерес, разработчиците ще се заемат с добавяне на поддръжката за конкретното заглавие. Въпросният модел за разрастване на базата данни с поддържаните игри има и слаби страни, понеже, следвайки горната схема, някои по-стари и съответно недотам популярни заглавия остават на заден план, защото екипът от разработчици едва ли ще им обърне внимание.Тук е моментът да спомена, че TransGaming е комерсиално насочена софтуерна компания, която разчита на месечни вноски от потребителите си, но в замяна на това всеки регистриран абонат получава и правото на вот за любимата си неподдържана игра. Така има шанс тя да бъде добавена в базата данни, а абонаментът е на стойност $5 месечно. За максимално улеснение програмата предлага механизъм, осигуряващ възможност за свръхлесно конфигуриране на настройките за специфичните игрови заглавия, само с няколко клика на мишката. За целта се разчита на базата данни Games Disc Database, в която има информация за конфигурационните параметри на заглавията, поддържани от Cedega. Все пак на практика най-важното е след инсталирането на Cedega потребителят да е в състояние да се наслаждава на игрите си с минимални усилия.


По време на инсталацията Cedega тества хардуерната конфигурация и проверява дали съответните драйвери за всеки от компонентите в системата са налице. Когато първоначалните тестове приключат, се озовавате в основното меню, откъдето може да започнете с инсталирането на новите игри. TransGaming препоръчва следната конфигурация за оптимални резултати при работа с продукта им: Linux ядро, версия 2.4 или по-нова, XFree 86 4.0 или по-нова или библиотеките Xorg и glibc 2.2.


Тук е моментът да отбележа, че по отношение на GNU/Linux (и съответно Cedega) собствениците на видеокарти от Nvidia доскоро бяха облагодетелствани заради сравнително по-добрата софтуерна поддръжка спрямо ATI. За щастие напоследък и потребителите на ATI хардуер вече разполагат с качествени и оптимизирани видеодрайвeри за работа под Linux, но поддръжката на CrossFire все още не е на необходимото ниво, докато SLI съвместимостта на драйверите на Nvidia е факт вече повече от година.


Общо взето, Cedega е качествена алтернатива за забавление под Linux с игрови заглавия за Windows, но при условие че инсталирането на Windows ОС е неприемлив вариант. Cedega 5.2.10 с кодово име Mahi Mahi може да изтеглите в RPM, DEB и TGZ формат от следния уебадрес: http://www.transgaming.com.


Димитър Петков


Ето и списък с най-популярните игри за месеца, които се поддържат от Cedega:


• Medieval 2: Total War


• Vanguard: Saga of Heroes


• Football Manager 2007


• Albatross18


• Toribash


• Silverfall


• Tiger Woods PGA Tour 2007


• T3: The Redemption


• Supreme Commander


• Pro Evolution Soccer 6


Списъка с всички съвместими игри може да разгледате на уебадрес http://transgaming.org/gamesdb/.


 

About the author

Редактор

Leave a Comment