Охлаждане

Въздушни охладители за 3D графични ускорители

Written by Редактор


Въздушни охладители за 3D графични ускорители


Не всеки има нужда от ефективно и мощно охлаждане на видеокартата си – офис компютрите например със сигурност се справят прекрасно и с фабрично осигуреното им. Но какво да правим, ако искаме да изстискаме още малко от старата (или не чак толкова старата) си видеоплатка чрез овърклокването й? Това води със себе си повишено топлоотделяне, което пък изисква по-добро охлаждане. Ето защо ще разгледаме няколко различни продукта, за да помогнем на потребителите да намерят за себе си оптималното решение на въпроса производителност/цена.


CoolerMaster Cool Viva VHC-L61


Продуктът на CoolerMaster използва технологията на топлинните тръби, за да постигне по-голяма площ на топлоотдаване, без при това да се загуби ефективността на охлаждането. Първоначалният сблъсък на потребителя с този модел може да бъде малко смущаващ. Веднага ще поясня какво точно имам предвид – просто комплектът на Cool Viva включва такова изобилие от болтчета, части, по-малки части и други странни детайли, че монтажът му към видеокартата на пръв поглед изглежда като изгубена кауза. Освен изброените дребни детайли ще намерите два големи алуминиеви радиатора (по един за двете страни на видеокартата), съответните за тях блокчета, с които се захващат към графичното ядро и към топлинната тръба, разбира се, самата топлинна тръба, пликче с термопаста и ръководство за инсталиране. Качеството на обработка на повърхностите на радиаторите и блокчетата е сравнително добро, макар че не са полирани. Що се отнася до операцията по сглобяването на радиатора (или по-скоро конструирането му “около” видеокартата :), като степен на сложност може да се окачестви като средно трудна.Начинът, по който охладителят се закрепва към картата, търпи известна критика – вероятно с цел постигане на съвместимост с повече модели и дизайни на печатните платки на видеокартите на CoolerMaster им се е наложило да жертват в известна степен силата на притискане към графичното ядро. Именно това е едната причина за сравнително слабото представяне на Cool Viva, защото всъщност топлинната тръба е доста здраво притисната между блокчето и радиатора и няма причина да не успява да се справи с отдаването на топлината. По-старият дизайн на VHC-L61 е другата причина за по-високите отчетени работни температури.


Като предимства на продукта на CoolerMaster могат да се посочат доста голямата площ на топлоотдаване, позволяваща използването му без вентилатор при видеокарти, които не отделят много топлина, например GeForce 6200 или Radeon x550. Същата тази конструкция обаче се явява недостатък, когато се използва при видеоплатки със силно нагряваща се памет. Поради дизайна на Cool Viva се получава така, че чиповете памет на видеокартата попадат в зона, необдухвана от вентилатора. За да се предотврати силното нагряване на паметта, е нужно поставянето на вентилатор перпендикулярно на двата радиатора, като по този начин ще се подобри и тяхното охлаждане.Десет минути след върховата стойност на температурата от 81С, Cool Viva успя да я свали до 47С


 


Zalman VF700-Cu


Моделът VF700-Cu на небезизвестната фирма Zalman е доста широко обсъждан и като цяло представлява добро решение за охлаждане на видеокарти. Охладителят не използва топлинни тръби, но пък е изработен изцяло от мед; не бива да се пропуска и характерната форма на ребрата му. Комплектовката към продукта включва самия охладител, известно количество болтчета и планки за захващането му към видеокартата, тубичка с паста, ръководство и 8 радиаторчета за охлаждане на паметта. Качеството на обработката на повърхността е просто превъзходно, с полировка до степен на огледалност. Закрепването на охладителя към видеокартата може да се оцени като сравнително лесна операция, без да се срещат специфични пречки. След монтирането на VF700-Cu и съответната планка от другата страна на видеокартата следва притягането му към графичното й ядро. Тук е мястото да отбележим, че охладителят се притиска сравнително силно към чипа, чрез което със сигурност се постига оптимален контакт между двете повърхности, а оттук и максимална ефективност на топлопренасянето.


Някои от положителните страни на Zalman VF700-Cu са фактът, че вентилаторът му обдухва и чиповете с памет. Само по себе си това е нещо добро, но не трябва да се забравя, че една видеоплатка е изградена и от други компоненти, повечето от които също се нагряват. Ето защо никога не е излишно наличието на известен въздушен поток върху платката като цяло. А в случай че използвате и включените в комплекта радиатори за паметта, гарантирано ще постигнете максимално ефективно охлаждане не само на графичния процесор, но и на паметта на видеокартата. Като минуси на продукта могат да се посочат сравнително обемистите му размери, които правят невъзможно поставянето на каквато и да е платка в съседния до него слот, както и по-високата му цена. В допълнение, използването му без вентилатора, предвиден към него, едва ли ще е възможно дори и при монтирането му на видеокарта, която не отделя много топлина.Този модел на Zalman се справи много добре със свалянето на температурата в приемливи граници след натоварването, като му отне едва 2 минути


 


Titan Eagle


Този охладител има претенциите да се конкурира с върховите модели на други фирми. Той не използва топлинни тръби и е изработен от медно ядро, към което на свой ред са прикрепени алуминиеви ребра, за да го охлаждат. Веднага прави впечатление сравнително големият размер на медното ядро, благодарение на което Titan Eagle “изпъква” на голямо разстояние от видеокартата. Поради това поставянето на платки в съседните на видеокартата един или дори два слота на практика е невъзможно.


Продуктът е комплектуван с 8 радиаторчета за паметта, миниатюрна спринцовка с термопастата на Titan – NanoGrease, самия охладител и съответните болтове за прикрепването му. Качеството на обработка на повърхността, която контактува с графичното ядро, е много добро – полирана до степен на огледалност. Монтирането на охладителя към видеокартата определено не може да се нарече сложно и надали ще ви отнеме повече от 5 минути. Важна подробност, която трябва да се спомене преди монтажа на охладителя, е свалянето на защитната лепенка от контактната повърхност на медната част. Сред положителните страни на този продукт е фактът, че вентилаторът обдухва сравнително силно и чиповете памет на видеокартата, спомагайки и за тяхното охлаждане.Като негативни страни на Titan Eagle могат да се посочат големите му размери и сравнително лошото му представяне в теста. Тъй като мястото на контакт между медното ядро и алуминиевите ребра е скрито, не е ясно дали всъщност то не е в основата на слабите резултати на продукта. Скоростта на въртене на перката на вентилатора е сравнително висока, но въпреки това при максимално натоварване, както и в 2D режим Titan Eagle се представи най-зле от всички тествани охладители. Вероятно замяната на вентилатора с друг няма да даде голяма разлика в ефективността на охлаждане поради малкото на брой алуминиеви ребра, които просто не смогват да се справят с отделянето на топлината. Въпреки това вероятно продуктът на Titan ще може да се справя безпроблемно с охлаждането на овърклокнати карти от по-нисък клас, които не отделят прекалено много топлина. 


“Custom made” охладител


Тук съвсем не става въпрос за фирма или охладител с името Custom made, а за собствено решение на проблема – приспособяване на процесорен радиатор. Въпреки че не звучи много добре, този вариант често предлага превъзходно отношение цена/производителност. Това е така, защото охладителят за процесор, дори и от най-нисък клас, фабрично е разчетен да се справя със значително по-големи количества топлина, отколкото, да кажем, радиатор за видеокарта. Сред другите положителни черти на подобно решение е по-мощният вентилатор, който обикновено е в комплект с охладителите за процесори и често се справя доста добре с обдухването на радиатора. Ето защо, ако успеем в пригаждането на подобен продукт към графичната си карта, ще получим доста добро решение, дори и в случай че се използва при силно нагряващи се графични ядра. Ако ли пък решим да го използваме за охлаждане на слабо нагряващ се графичен процесор, със сигурност ще имаме добро охлаждане дори и без вентилатор, но това специално зависи от конкретния случай.


Тънкостта в случая с пригаждането на подобен радиатор е решаването на проблема със закрепването му към видеоплатката. Обикновено това затруднение се преодолява чрез пробиване на няколко дупки (съответстващи на отворите в PCB на графичната карта) в него и изнамиране на съответни по дължина болтове, които да пасват на разстоянието между видеокартата и радиатора. Разбира се, подобно “пригаждане” има и своите недостатъци – обикновено при подобни радиатори се получава така, че поне два до три от съседните слотове до видеокартата стават напълно неизползваеми.


В случай че решите да се захванете с тази задача, освен вече посочените трудности, които може да срещнете, имайте предвид и подбирането на подходящ по размери радиатор, за да не опира той в някой от елементите на видеокартата. Разбира се, винаги съществува вариант за допълнително изпилване или дори изрязване на части от радиатора, но нали все пак се стремим към максимално лесно и удобно решение. Като най-голямото предимство на подобна “самоделка” можем да споменем цената, която в повечето случаи е по-ниска от който и да е охладител за графични платки, предлаган на пазара.


 


Zalman VF900-CU


След като успяха да сътворят толкова добър охладител като VF700, логично е Zalman да не стоят на едно място и да си почиват. Динамиката на бранша предполага технологиите да се развиват. Компанията не разочарова потребителите си и още на CeBIT 2006 показа новите си идеи. Една от тях бе свързана с охлаждането на графични ускорители, в частност сериозните и скъпи модели на NVIDIA и ATI, които изискват специално внимание и отношение. VF900-Cu е типичен пример за нова посока на развитие на идеята, а не е просто лека модификация на стария модел с прикачено ново име и желание за лесни печалби.


След като показахаветриловидниядизайн на VF700, Zalman измислиха нещо още подобро модификацията на моделите с дизайнцвете“ (CNPS7000 или CNPS7700), изглежда, бе начинът, по който и графичните карти ще могат да използват добрата инженерна мисъл на хората от компанията. И за да стане още подобър охладител, Zalman решиха да добавят два heatpipe, които, така да се каже, обкръжават меднителистана радиатора и директно прехвърлят топлината от ядрото към външните части на охладителя, а после в околната среда. По този начин новият дизайн на охладителя разчита на още побърз трансфер на топлината и пооптималното й отнемане от ядрото на графичния ускорител.Ясно е, че ако няма никаква разлика между VF700 и VF900, Zalman едва ли би започнал производството на поновия вариант. Затова решихме да проверим колко точно бе голяма тя. Имайте предвид, че VF900 използва доста поразличен начин за овладяване на температурните проблеми на ускорителя, а и вентилаторът е друг. Да го кажем точно поголям. VF700 използва 80 мм вентилатор, докато при VF900 той е 90 мм. От това също произлизат някои разлики.


Но нека говорим само за VF900. Асемблирането му върху графичната платка е направо детска игра. Следвайки точно инструкциите, за около 35 минути ще бъдете готови да поставите картата обратно в кутията. Начинът на закрепване е измислен толкова удачно, че няма да имате никакъв проблем по време на сглобяването. Повечето от вас вероятно ще отчетат това като първия отличен момент около този охладител. Но да приемем, че вече сме поставили VF900 върху картата и искаме да проверим температурите. Тук следва втората изненада в 2D режим (честота 520 MHz) нашата тестова платка поддържаше стабилни температури в диапазона 4042 С, което е отличен резултат. Що се отнася до натоварено 3D положение, то и там отчетеното бе повече от добро 61 С при 650 MHz и 1,55 V. Опитахме дори при 730 MHz отново без проблем и само 2 С нагоре 63 С.


Мога да кажа, че охладителят е отличен избор за тези, които искат да овърклокнат картата си на МАХ или имат много нов ускорител, който обаче ги побърква с нивото на шум (хората, притежаващи ATI Radeon X1900XT или X1900XTX знаят какво искам да кажа).


Малко поскъп от конкурентите си, VF900 много добре показва защо за него се искат няколко долара повече. Имайте предвид, че моделът предлага възможност за регулиране на оборотите (поскоро понижаването им до около 60 %), като така ще можете да го направите практически безшумен. 


Zalman Fatal1ty FS-V7


Вероятно сте виждали различнитепреправенипродукти на някои от поизвестните компании, производители на графични карти, чипсети, дънни платки и изобщо ИT компоненти, при които дизайнът е с донякъде променени характеристики с цел придобиване на желания тип визия. Zalman използват това при производството на Fatal1ty FS-V7, който евдъхновенот известния геймър Джонатан Fatal1ty Уендъл. Охладителят представя модифицирана версия на VF700, а добавките са с цел поразлична визия, която да е в тон с желанията на самия Джонатан.


Промените не са сериозни, но достатъчно променят външния вид на охладителя цветът на използваната за производството му мед е много потъмночервен и на фона на вградените червени LED светлини се откроява сериозно. За целта и 80-милиметровият вентилатор е отпрозрачентип, като така по време на въртенето му светлината се пречупва по доста красив начин.


Fatal1ty FS-V7 няма да ви предложи поразлични възможности за охлаждане, ако го сравняваме директно с VF700-Cu, поради простата причина, че това е същият охладител. Феновете на компютърния модинг обаче ще оценят разликата, като червената насоченост на продукта ще вдъхнови доста нови идеи за цветови комбинации. Точно там Fatal1ty продуктът на Zalman има своята индивидуалност и приложение.

About the author

Редактор

Leave a Comment