Игри

Връчихме големите награди на победителите от конкурса “Изместване”

Written by Редактор


Връчихме големите награди на победителите от конкурса “Изместване


Награди на стойност над 1800 лв., осигурени от Американската фондация за България, получиха най-успешно представилите се програмисти.


Приключи и най-хубавата, финална фаза на конкурса на вестник “Компютри”, с генералното спонсорство на Американската фондация за България и с медийното партньорство на Дир.БГ. Припомняме ви, че в рамките на три седмици читатели от цяла България изпращаха своите решения на поставената задача. Чисто комбинаторната задача не затрудни състезателите с дългогодишен опит. Във всяко едно от получените решения пролича старанието, с което всички са работили. Участниците са използвали разнообразни програмни езици – C/C++, C#, Java, Pascal и Delphi. Това разнообразие бе възможно, тъй като поставената задача изискваше намирането на последователност от ходове, по възможност минимален брой, в рамките на приемливо време за изпълнение.


Броят на участниците надхвърли 20, но с най-добро решение се представи единствената дама, взела участие – Ивелина Захариева. Заради своята находчивост и талант тя се сдоби с голямата награда на конкурса – лаптоп DELL, връчен й от Алексей Христов, програмен директор в Американската фондация за България. Ивелина не е програмист по професия, а работи като асистент в Биологическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”, катедра “Биофизика”. Завършила е молекулярна биология. По време на гостуването си в редакцията тя отговори на няколко наши въпроса.Алексей Христов, програмен директор в Американската фондация за България, връчи наградата на победителката в конкурса на в. “Компютри”


Колко време ти отне решението на задачата, за което ти си използвала Pascal и си компилирала с Delphi 7?


Близо 10 дни. Първоначално ми изглеждаше много трудна, но впоследствие успях да се справя.


Завършила си биология, а се занимаваш с програмиране. Двете материи не са ли твърде далечни?


С програмирането се занимавам по-скоро като хоби. То ми е изключително интересно. Преди много време ми се наложи да създам една програма, тъй като имахме нужда от нея във факултета, и така тръгна всичко. Вече съм участвала и в няколко други конкурса и имам много добро представяне в тях.


Според теб каква е причината толкова малко представителки на женския пол да работят и да се интересуват от програмиране?


Според мен това са предразсъдъци и дискриминация спрямо жените програмистки. Преди време се опитах да си намеря работа като програмист. Повечето мениджъри веднага решаваха, че съм се объркала само като ме видеха, че съм жена. Усмихнаха ми се учтиво в няколко фирми и аз престанах да си търся работа в тази област.


Откъде научи за конкурса?


От вашия сайт www.computers.bg.Борис Даскалов с втора награда – LCD монитор


Борис Даскалов, студент от гр. София, успя да заеме почетното второ място със 73 т. за своето решение. Той получи LCD монитор и сподели, че е много доволен от постигнатите резултати, защото е вложил доста усилия и време в решаването на задачата. Борис е редовен участник в конкурсите за програмиране на в. “Компютри”. В миналогодишното издание той спечели специалната награда за най-оригинален подход към задачата.


Трето място спечели Христо Божинов, участникът, вложил най-много емоции в надпреварата и определено демонстрирал завиден състезателен дух. Той се сдоби с лазерен принтер.

About the author

Редактор

Leave a Comment