Анализи

Визуална деформация с Deformer

Written by Редактор

Програмата Deformer е разработка на Sotik и се използва за нетривиална фотообработка. Тук ще стане дума не за поредния клонинг на Photoshop, а за едно интересно помагало, което е създадено с една-единствена цел, а именно да ви помогне да се позабавлявате чрез конкретни фотоманипулиращи инструменти, каквито рядко са достъпни при традиционните софтуерни приложения от този клас. Ако концепцията на кривите огледала ви допада, то този софтуер със сигурност ще ви се хареса. С него ще прекарате цели часове, създавайки гротески карикатури на базата на снимките си или защо не на фотографиите на вашите колеги, роднини или приятели.


Както си личи и от името му, Deformer успешно манипулира необходимите пиксели в дадено изображение, за да придаде глуповат, сериозен или дори страховит изглед на физиономията, която сте избрали да “коригирате”. Интерфейсът на продукта не е особено приятен за използване – въпреки че окупира цялото работно поле, всички инструменти в него са сбити по средата. Освен това, понеже се работи в режим на пълен екран, останалите резидентни приложения остават недостъпни. Дори и лентата с инструментите се скрива, което е доста дразнещо. Единственият начин за да превключите към друга програма, е чрез клавишни комбинации, като Ctrl + Esc или Alt + Tab.Също така, за да заредите даден инструмент, например бормашина, куки за риболов, чукове, тирбушон, прахосмукачка и т.н., се налага да загубите фокуса от зареденото в момента изображение, понеже различните “уреди” за деформиране на снимката са достъпни от отделни прозорци. Всеки от инструментите има три нива за силата на действието си, но какво се случва със снимките при използването на нещо като виртуален чук или прахосмукачка, оставям като изненада за вас ;).Инсталацията преминава съвсем тривиално, в нея няма нищо по-особено. След като тя приключи и стартирате програмата, ще можете да отворите стар проект или да започнете нова деформация. Предлага се и опция за импортиране от TWAIN източник, например скенер или уебкамера. Липсват каквито и да е опции за конфигуриране и настройка. Отделните инструменти са групирани по категории според техния ефект, но няма да ви развалям удоволствието от експериментирането с тях, защото това е най-голямото качество на тази весела програмка.


По желание бихте могли да експортирате завършения деформиран портрет като анимиран AVI видеофайл или GIF изображение. Поддържа се и експортиране към статични формати, включително JPG, TIF, BMP, TGA, PCX, PNG, FPX и PSD.Тази програма предлага прекрасен начин да изненадате някого или пък да се пошегувате с него, но цената й е малко висока, с оглед на функциите, които предлага. Единичен лиценз се продава срещу $19, а демото може да изпробвате, като го изтеглите от следния адрес: http://www.stoik.com/deformer/ .


Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment