Операционни Системи

Vista Manager 1.0.7 – фина настройка на новия Windows

Written by Редактор

Предполагам, повечето от вас вече са пределно наясно, че наскоро се появи новата операционна система на Microsoft, наречена Vista. Заедно с нея се появиха и продукти, оптимизирани или написани специално за нея. Не закъсняха и програмите, предназначени за фина настройка и оптимизация на тази нова система.


Ясно е, че част от функциите на всяка операционна система не са широко достъпни за обикновените потребители, понеже лесно могат да повредят системата си, ако не знаят какво правят. Vista Manager обаче ви предоставя възможност да достигнете до дълбоко скритите настройки, без опасност да повредите нещо. Тя ви предлага множество инструменти за оптимизация и настройка на Windows Vista, събрани в удобен и лесен за използване интерфейс, което ви спестява ръчното ровене из регистъра и системните файлове на операционната система…


Още при стартирането на програмата се създава точка на възстановяване, за да може да си върнете системата в предишното състояние, ако объркате нещо. Това изисква да е включена функцията System Protection, но ако не сте я изключвали ръчно, тя си работи по подразбиране. На практика не може да повредите нещата дотолкова, че да не успеете да стартирате системата, но все пак, ако не сте сигурни в действията си, е добре да разполагате с резервен вариант.


В лявата част имате панел, откъдето може да избирате различни раздели с инструменти. Секцията Information е наистина доста информативна, тъй като може да видите подробна информация за системата. Това включва софтуера и версия на операционната система, инсталирани обновявания, версия на DirectX и др. Ще разберете подробности за инсталираните драйвери, местоположението на системните папки (полезна опция, тъй като повечето от тях са на различно място в сравнение с Windows XP). Извеждат се данни и за устройствата в компютъра ви: процесор, памет и видеосистема, версията на BIOS, дънната платка и т.н.От същата секция може да стартирате няколко полезни инструмента, например Process Explorer – разширена версия на Task Manager, Optimization Wizard, който извършва цялостно оптимизиране на системата в няколко лесни стъпки, и 1-Click Cleaner, който почиства системата от непотребни файлове и записи в регистъра само с една щракване.


По-подробно с оптимизацията на системата може да се заемете от раздела Optimizer. Speed System може да ускори работата на компютъра, като спре Indexing Services и премахне автоматично неизползваните dll и другите файлове от паметта. От тук указвате автоматичното затваряне на “забилите” приложения. Освен това може да спрете визуалните ефекти на системата, да ускорите гасенето на компютъра, като намалите времето за изчакване, преди да се затворят процесите, и др. Service Manager е отделен модул, с който се управляват услугите (services), зареждащи се с Vista. Startup Manager пък ви дава възможност да управлявате програмите, стартиращи се заедно с операционната система. От Multimedia се променят много от настройките на Media Player и Media Center.


Mенюто Cleaner обединява друга голяма група от инструменти. Junk File Cleaner например ви дава възможност да почистите временните файлове, оставени от Windows Vista и някои програми по време на работата им, като освен стандартните tmp, old, bkp и т.н. програмата може да търси и зададени от вас разширения. Disk Analyzer пък извежда подробна графика за заетото място от различните папки на твърдия ви диск.


Със Smart Uninstaller може да премахвате напълно програмите от компютъра си, тъй като той заличава напълно всичко, оставащо след обикновеното деинсталиране. Може лесно и бързо да почистите регистъра с помощта на инструмента Registry Cleaner. От там може да му направите архив, който да възстановите при нужда. Дефрагментацията е друга полезна опция, достъпна от Registry Defrag. Тази операция ускорява работата на системата, като намалява размерите на регистъра. На разположение е и инструментът за откриване и премахване на повтарящи се файлове.За настройката на интерфейса на Windows е отделено цяло меню, наречено Customization. От него може да промените някои опции и настройки на Windows Explorer, Desktop, Start Menu, Taskbar и т.н. Може също така да променяте контекстните менюта, като добавяте или премахвате елементи от тях. Wallpaper Changer може да сменя автоматично тапета ви през зададен от вас интервал от време и всъщност е доста полезен инструмент.


Секцията Security е доста богата на инструменти. От тук се спира и пуска новата функция, наречена UAC, която защитава компютъра ви от неправомерно инсталиране на програми и изпълнение на вреден код. Може да забраните Task Manager, Regedit, cmd и изпълнението на .bat файлове, да изключите достъпа до Control Panel и др. Имате възможност да забраните достъпа до различни устройства и даже да ги изтриете от Explorer, а също така да въвеждате забрани за стартиране на различни приложения. Разполагате с опция за криптиране на данните и функция за пълно изтриване от диска.


Network съдържа инструменти за оптимизация на мрежовата връзка и дава подробна информация за мрежата. От тук се настройват опциите на новия Internet Explorer 7 и Windows Mail, който се явява заместник на Outlook Express. Misc Utilities съдържа инструменти за автоматично спиране на компютъра, стартиране на Windows Utilities и показване на серийния номер, с който сте инсталирали системата, в случай че ви потрябва.


Програмата е много добра, но за съжаление не е безплатна. Цената й е $ 39,95. Сами си преценете дали си заслужава, като тествате пробната 15-дневна версия от официалния сайт: http://www.yamicsoft.com.


Петко Кавръков

About the author

Редактор

Leave a Comment