Памети

Висок клас DDR2 памети

Written by Редактор

В статията за DDR2-667 паметите разгледахме моделите, които в момента заемат ниския клас на пазара на DDR2 модули, като все пак между тях има и някои изключения. Въпреки това обаче по-скъпите варианти в момента са изградени предимно около DDR2-800 модули или дори по-бързи от тях. Това се дължи главно на използването на по-добри чипове памет, които поне за момента са доста скъпи и се поставят само на върховите модули памет.


В настоящата статия ще ви покажа най-добрите в момента DDR2 памети на българския пазар, които можете да използвате както на Intel, така и на AMD система. С повечето от тук изложените модули ще можете да сте сигурни, че ще постигнете максимума на вашата система, но и ще се наложи да платите една добра пачка с пари, за да притежавате един от най-добрите чифтове DDR2 памет, които се продават в България.


Тестовата система отново е същата, с която проверих възможностите на 667 MHz DDR2 модули. Особеното тук е, че реално тя не ни помогна да изпитаме пълните честотни възможности на най-добрите модули. Ограничението идва от процесора, който просто не позволи да го пуснем на достатъчно висока честота чрез повишаване на FSB и така да достигнем желаната честота на паметта. Ето защо не успях да постигна повече от 1000 MHz честота на който и да е модул, а имаше такива, които бяха в състояние да покажат доста повече от 1 GHz работна честота.
A-DATA DDR800


PC6400 паметите на A-DATA, които получих за тестове, са идентични с 667 MHz версия, и то не само на външен вид. Все пак тяхното SPD е програмирано по-различен начин: 266 MHz при тайминги 3-4-4-12, 333 MHz при тайминги 4-5-5-15 и 400 MHz при тайминги 5-5-5-15. Единствената отличителна физическа разлика спрямо 667 MHz стиковете са означенията по модулите. Донякъде е логично, що се отнася до овърклока и понижаването на таймингите, 800 MHz модул да е доста близък до постиженията на 667 MHz модели, разгледани в другата статия.


По време на тестовете се установи именно това – няма никаква разлика в нивото на овърклок, постигане на максимална честота, тайминги и напрежение спрямо 667 MHz модули. Нито възможността за работа при 800 MHz и тайминги 4-4-4, нито необходимото напрежение от 2,2 V, нито ниското топлоотделяне се различават. Чисто и просто две идентични памети, маркирани по различен начин. Това може да се дължи на две основни причини – или A-DATA използват едни и същи модули и просто ги маркират според търсенето на пазара, или се е получил недостиг на 667-мегахерцови версии и поради това са “спънали” 800-мегахерцови. При всички случаи положението е такова и в момента реално няма смисъл да предпочетете 800 MHz версия пред 667 MHz. Хубавото е, че цената им е доста близка, което ще улесни потребителите при избора им.


Похвално е, че A-DATA предлагат и 800 MHz памети от обикновената си серия, но пък фактът, че не показват нищо повече от 667 MHz платки, не ги прави толкова интересни.
Corsair DDR675 (PC5400C4)


Тази памет бе по-скоро за другата статия – с 667 MHz модули, но възможностите й ме накараха да я преместя тук. Не знам каква е идеята на Corsair относно позиционирането на паметта, но определено мога да я нарека едно от скритите съкровища в продуктовата линия на компанията.


Програмирането на модулите по SPD е следното: 266 MHz при тайминги 4-4-4-12, 333 MHz при тайминги 5-5-5-15. Това е първото странно нещо, което ми направи впечатление. Все пак, маркирана като cas4, едва ли е нормално по SPD тази памет да работи на cas5 при номиналната си честота от 667 MHz (675 MHz). Въпреки това паметта заработи перфектно на 667 MHz и латентности в комбинация 4-4-4-12. И не само така, а и в комбинация 3-3-3-9. При това положение вече започна да ми става интересно и реших да проверя дали това не е поредната изненада на Corsair от серията премаркирани силни модули като по-слаби.


На 800 MHz и 3-3-3-9 вече срещнах проблеми. Системата дори не пожела да “изгрее”, но при зареждане на тайминги от 4-4-4-12 ситуацията се оправи. Стабилността се завърна, след което повишаването на честотата не спря до достигането на… 1000 MHz. Да, тази уж 667 MHz памет отлетя чак то 1 GHz честота при същите тайминги от 4-4-4-12. Все пак на 1 GHz паметта не се държеше напълно стабилно, но предполагам, че с прилагането на 2,3 V (0,1 V повече от максимума в моя случай – 2,2 V) или с намаляване на честотата до 950 MHz и този проблем ще отпадне.


Каквото и да кажем за двата модула по 512 MB, няма да е нескромно – определено това е паметта на паметите (като съотношение цена–производителност), що се отнася до тестваните в този брой на списанието. Скоростта е налице, за овърклока да не говорим. Притежаващи охлаждащ радиатор и с приложен вентилатор да ги обдухва, тези платки Corsair DDR675 имат голям потенциал, който лесно можете да разкриете с подходящия хардуер.
Corsair DDR2-1066 (PC8500)


Това е една от паметите, които с голям интерес исках да тествам. Главно поради факта, че Corsair използват за тези модули от новите Micron B9 DDR2 чипове, които се отличават както с възможности за високи честоти, така и за работа при много ниски тайминги. Но притежаването на подобен клас памет, естествено, води и до доста сериозни разходи за придобиването й.


В момента това е топпредложението на Corsair, що се отнася до DDR2 платформата. Програмирането на модулите по SPD е следното: 270 MHz при тайминги 4-4-4-12, 400 MHz при тайминги 5-5-5-15. Това е доста интересно, като се има предвид, че говорим за 1066 MHz памети, които са максимално маркирани като 800 MHz. Обяснението идва от самите Corsair, които по SPD са заложили на своите памети JEDEC стандарта за 800 MHz за по-голяма съвместимост с дънните платки. Това не значи обаче, че паметта не е способна на доста повече.


Реално тестове при 800 MHz и тайминги 5-5-5-15 така и не проведох. От една страна, защото това все пак е 1066 MHz памет, а от друга, поради простия факт, че при 800 MHz честота PC8500 модулите на Corsair спокойно си работят при доста по-занижените латентности от 3-3-3-9. В този случай влизаме в обсега на тайминги на DDR1, но при тази честота се вижда огромната разлика между двете технологии и същевременно наличието на много голям потенциал за развитие на DDR2. Но да се върнем на самата памет.


Естествено, модулите притежават алуминиеви радиатори за подобряване на охлаждането, което при тези честоти и напрежение определено е повече от наложително. За 1066 MHz и 5-5-5-15 тайминги Corsair искат на модула да бъдат подадени само 2,2 V. Е, при това напрежение мога да кажа, че реално Twin2X PC8500 демонстрира много по-добри характеристики при високите честоти. До 820 MHz може да работи на 3-3-3-9, след което до достигането на 1 GHz без проблеми оперира на 4-4-3-8. Това е доста по-ниско от стандартните 5-5-5-15, което само говори положително за паметта.


Модулите загряват, това определено е така. Препоръчително е при високите честоти да използвате допълнителен охлаждащ вентилатор, който да разсейва топлината от радиаторите. Освен това забравих да спомена, че всичко казано дотук важи както за 512 MB модули, така и за 1 GB. Въпреки по-големия си обем 1 GB платки работят също толкова добре, колкото и по-малките, 512 MB. Това до голяма степен е нормално за Intel базирана система, но имайте едно наум, когато вземате 1 GB модули за AMD AM2 платформата, където контролерът за паметта е вграден в процесора.
OCZ PC8000EL


Като една от сериозните компании на пазара на оперативна памет, OCZ винаги са се стремили да са на върха, що се отнася до производството на много бързи и нисколатентни памети. Това автоматично значи, че компанията е една от малкото, готови да покажат 1 GHz+ DDR2 модули на компютърния пазар както във вариант с 512 MB модули, така и с 1 GB. PC8000EL е един от тези варианти.


PC8000EL притежава добре познатия външен вид, който сме свикнали да виждаме на най-високия клас OCZ памети. Специфичният охлаждащ радиатор по модула помага за оптималното топлоотделяне на DDR2 чиповете, които, подобно на Corsair PC8500, са производство на Micron от фамилията D9. Програмирането на модулите по SPD е следното: 500 MHz при тайминги 5-5-5-15. Точно и ясно. OCZ директно показват каква е паметта и какво може, без да се занимават с оценката й при по-ниски честоти или латентности. Маркирането на паметта като 1000 MHz обаче има и един проблемен момент – някои дънни платки няма да разпознаят коректно тази информация и това може да се превърне в пречка за нормалната й работа. При нашите тестове BIOS-ът на платката 975XBX съобщи, че паметта притежава Unsupported SPD, но все пак нямах проблеми по време на тестовете.


А какво направиха 512 MB и съответно 1 GB модули PC8000EL на OCZ? Естествено е, след като се знае, че паметта е изградена на базата на Micron D9, да покаже доста завидни възможности. 800 MHz и тайминги 3-3-3-9 бяха безпроблемни, като отново повишаването на честотата с малко доведе до нестабилност и таймингите трябваше да се повишат. За стабилизирането на 1000 MHz се наложи да задам комбинацията 4-4-4-12, което отново е под фабрично зададените 5-5-5-15 и съответно говори за доста по-добра производителност на модулите. За повече, както вече споменах по-горе, нямаше условия, но предполагам, че PC8000EL модулите имат възможност да покажат 1,1 GHz при фабричните си латентности.


Логично е да обърна внимание и на охлаждането. При 2,2 V и 1000 MHz както 512 MB, така и 1 GB модули загряват немалко. Но това е съвсем разбираемо. Наличието на охлаждащ вентилатор е повече от препоръчително, ако искате и вие да постигнете подобни или същите резултати.
Patriot PC6400


Сравнително непозната за момента компания за производство на DRAM, PDP Systems е американска фирма, която определено иска да пробие на пазара на памети, и то с доста добре замислени модули. PDP Systems са притежатели на търговската марка Patriot, под която предлагат и своите памети. И след като направиха впечатление с DDR1 модулите си, сега е време да видим на какво са способни и при проектирането на DDR2 платки.


PC6400+XBLK е DDR2-800 памет, чиeто SPD съдържа следното: 200 MHz при тайминги 3-3-3-9, 266 MHz при тайминги 4-4-4-12 и 400 MHz при тайминги 5-5-5-15. Като се има предвид какво прочетохте дотук за DDR2-800 моделите на Corsair и OCZ и като спомена, че е много вероятно и PC6400 модулите на PDP да са с Micron D9 чипове, то вероятно няма да ви учуди фактът, че при 800 MHz тази памет работеше без никакви ядове при тайминги 3-3-3-9 и напрежение от 2,2 V. Това до голяма степен предопредели и достигането на 1000 MHz работна честота, но при малко по-отпуснати тайминги, естествено – 4-4-4-12. Явно за момента с напрежение 2,2 V никоя памет не е способна да достигне четирицифреното изражение за работна честота при латентности, по-агресивни от показаните в случая 4-4-4-12.


Вероятно паметта Patriot е комплектувана с по-добри радиатори от конкуренцията, защото по време на работа (и с наличието на 120 мм вентилатор) почти не се усещаше топлината, отделена от 512 MB модули. Да не кажа, че дори бяха само хладни на допир.


Patriot PC6400+XBLK определено е една много стабилна памет, която заслужава внимание. При тази конкуренция от страна на OCZ, Corsair и Super Talent вероятно изборът няма да е лесен, но PDP със сигурност имат свой представител по върховете на DDR2 модулите.
Super Talent DDR2-800


Това е една марка, която е доста интересна и не се среща на много чужди пазари, но в България жъне успехи. SuperTalent показа възможности с cas2 DDR400 модулите си, но вече е време да говорим за по-новата, DDR2 памет. И докато компанията разполага с по-евтини варианти, DDR2-800 моделът с ниски латентности е определено друг клас памет.


По SPD паметта представлява следното: 266 MHz при тайминги 3-3-3-9, 333 MHz при тайминги 4-4-4-12 и 400 MHz при тайминги 5-5-5-15. Въпреки това на стикера на паметта си пише с много отчетливи букви – 800 MHz, 4-4-3-8, което веднага беше проверено. Естествено, 1 GB модулите показаха 100 % стабилност при тези настройки, а и не само при тях. Поради използването на чипове Micron D9 паметта SuperTalent бе стабилна и на по-агресивните 3-3-3-9. За по-сериозни честоти се наложи да намалим латентността до фабричните 4-4-3-8 и така достигнах 1000 MHz без особени проблеми. Наличието на тези чипове памет явно оказва своето влияние и високото постоянство на Micron D9 дава възможност на алтернативни сглобки да постигат почти идентични резултати.


SuperTalent използват сравнително обикновени като дизайн радиатори, които не претендират с визия, но определено вършат работа. Все пак паметта загрява и това се усеща доста добре на допир. Употребата на охлаждащ вентилатор и в този случай е крайно препоръчителна, ако искате да поддържате подобни нива на овърклок.


Показах ви голяма част от най-добрите модули не само на нашия, но и на чуждия пазар на оперативна памет. С тези марки и модели ще бъдете сигурни, че до голяма степен сте свели избора си до няколкото, които заслужават внимание. За момента единствената пречка по придобиването им вероятно ще е високата цена, на която се предлагат, но това като че ли е нормално, като се има предвид колко нови са чиповете Micron D9, използвани под алуминиевите радиатори. Нека не забравяме, че сте решили да вземете най-доброто. А в момента най-доброто е това и то идва със своята цена.About the author

Редактор

Leave a Comment