Мултимедия

Видеокомпресия за всякакви нужди: TMPGEnc 4.0 Xpress

Written by Редактор

С оглед на огромното количество алгоритми за аудио- и видеокомпресия, достъпни в наши дни, употребата на универсален видеокомпресиращ софтуер, който е съвместим с всички кодеци, излизали някога, включително и с най-новите като H.264/MPEG-4 AVC, е препоръчителна и съвсем логична стъпка към безпроблемното кодиране на видео с високо качество при малък обем на получените материали. И така, ако имате нужда от програма за видеокомпресиране, която е действително способна и няма да ви изостави, без значение с какви материали работите, то новата TMPGEnc 4.0 Xpress от Pegasys няма как да не ви допадне.


Авторите на софтуера – TMPGEnc, са спечелили голяма част от дивидентите си именно благодарение на него. С течение на времето го подобряват, доизпипват и понастоящем разполагат със завиден имидж. Ето че и новата му, четвърта версия вече е факт. Интересното е, че тук не е добавена само поддръжка за най-актуалните кодеци – TMPGEnc Xpress е претърпява цялостно преобразяване и вече предлага значително количество нови функции в сравнение с предходната си версия.


Около инсталирането на приложението няма нищо сложно, същото важи и за самия работен процес, с една забележка: препоръчително е да разполагате с адекватен на натоварването хардуер, защото в противен случай ще трябва да се запасите с доста нерви и търпение.


Същинското кодиране се извършва на принципа стъпка по стъпка, като процесът е разделен на четири фази: начална (Start); втора (Input), при която се добавят входни материали; трета (Output), където се задават настройките за изходното видео; финална (Encode), където се извършва същинското компресиране. Хитрото е, че тук разполагате с шаблони с предварително зададени настройки. Възможно е да генерирате и собствен темплейт за компресията, за да го ползвате впоследствие, без да се налага да дефинирате опциите на ръка.Що се отнася до входните видеоматериали, това може да бъде произволен клип, включително Windows XP Media Center файлове (DVR-MS), стандартни DVD видеоматериали, DVD-VR плюс поддръжка за High Definition камкордери. Възможно е импортирането и експортирането на най-често срещаните файлови формати и съответния алгоритъм за компресия, например DivX6 AVI, MPEG-1/2/4, QuickTime (MOV) и Windows Media (WMV/WMV-HD/WMA). Имайте едно наум, че за декодирането на QuickTime материали, ще трябва да разполагате и с QuickTime версия 7 или по-нова. В случай че желаете да трансформирате клиповете си така, че те да са подходящи за качване върху преносими джаджи, като iPod плеър, PSP игрова конзола или джобен PDA компютър, най-добре е да ползвате MPEG-4 ISO формат с H.264 компресия, което гарантира много добро качество на картината и звука при сравнително малък обем.


Предвидена е и възможност за извличане само на аудиопотока от произволен клип, както и опция за кодирането му в MP3 формат впоследствие. Поддържат се и други аудиокодеци, некомпресиран WAV PCM, MPEG-1 Audio Layer II и III (MP3), Dolby Digital, Windows Media Audio и AIFF, но само в стереорежим.


Редно е да се отбележи, че TMPGEnc 4.0 Xpress не е просто свръхмощен конвертиращ софтуер, защото той предлага и функционалност, присъща на софтуерен видеоредактор. Например по време на импортирането бихте могли да създадете слайдшоу с ефекти на преливане между клиповете, както и да напаснете видеото спрямо саундтрака. Предлага се режим за импортиране на множество файлове, без да се чака за анализирането на всеки от клиповете, възможно е и добавянето на субтитри. Въпреки това не можем да класифицираме TMPGEnc 4.0 Xpress като сериозен самостоятелен видеоредактор, по-скоро тази негова функционалност идва под формата на бонус. Все пак тук има някои професионални инструменти, необходими при видеообработката, например хистограма за цветовия баланс, както и филтри за корекции.


Самите клипове от своя страна могат да бъдат разделени на по-малки сегменти и дори отделните кадри да бъдат прихванати и експортирани под формата на изображения. Задаването на т.нар. ключови кадри (keyframes) става полуавтоматизирано, а корекцията на предишната/следващата стъпка (Undo/Redo) работи на 50 нива, т.е. лесно може да върнете назад, ако нещо не ви допадне.


За финал, разполагате с повече от дузина филтри за добавяне на аудио- и видеоефекти: създаване на контур (contour), Гаусово замазване (Gaussian blur) и контрол на нивото на остротата (intelligent sharpness), а за всеки клип може да дефинирате ефекти на преливане (fade-in и fade-out) плюс смесване на цветовете (colour-blending). Познатите от по-старите версии на софтуера инструменти за обработка на видео (MPEG Tools) и за масово конвертиране (Batch Encoder Tools) са запазени и в настоящата версия!


В заключение ще каза следното: трудно ми е да си представя софтуер за аудио- и видеокодиране, който да предлага повече от TMPGEnc 4.0 XPress, а освен това програмата предлага бонус функционалност, като семпъл видеоредактора – какво повече му трябва на човек! Цената за единичен лиценз е $99,95. Демото може да дръпнете от сайта на разработчиците от Pegasys, намиращ се на адрес http://tmpgenc.pegasys-inc.com/en/product/te4xp.html.


Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment