Новини

VIA представиха mini-ITX платка за Nano

Written by Редактор

Преди няколко месеца VIA Technologies предизвикаха доста дискусии относно бъдещият си процесор с кодово наименование Nano. От тогава обаче, до момента не успяхме да видим кой знае колко интересна и заслужаваща вниманието информация, освен поредната доза слухове. Съвсем наскоро обаче VIA, които можем да считаме за един основоположник на форм-фактора mini-ITX показаха такава платка за новият си CPU, който впрочем е интегриран на новата VIA VB8001-16. Въпреки малките си размери (само 170 х 170 мм), върху тази нова платка се събират пълноразмерни DDR2 памети (поддържа се до 4 GB DDR2-667), както и PCIe x16 слот за външно графично ядро.

VB8001 използва комбинацията CN896 + VT8237S за чипсет, като в случая естествено имаме и вградено графично ядро – Chrome9 с поддръжка на DirectX 9. Процесора Nano, който работи на 1.6 GHz и CN896 споделят общо активно охлаждане, докато VT8237S не се нуждае от такова. Подсигуряването на звукова и мрежова поддръжка се извършва също от схеми на VIA – съответно VT1708A и VT6130, което прави VB8001 изцяло изработена на базата на управляваща логика от VIA Technologies.

VIA запазват старомодния дизайн чрез поддръжка на PS/2 портове за клавиатура и мишка, че дори и COM порт. Освен тях потребителите ще имат на разположение и два USB2.0, както и конекторите за звука и мрежата. Разбира се, SATA300 и IDE са налични за включване на твърди дискове и оптични устройства. За подсигуряване на захранване към платката се използва стандартен ATX куплунг, като в случая не се нуждаете от допълнителният ATX12V кабел, който е задължителен от много години при ATX и uATX платките.

About the author

Редактор

Leave a Comment