Захранване

UPS – допълнителна защита

Written by Редактор

UPS (Uninterruptible Power Supply) представляват непрекъсваеми източници на напрежение, чиято основна функция е в случай на неочаквано спиране на тока по електропреносната мрежа да осигурят достатъчно допълнителна енергия, с която потребителят да съхрани отворени документи на компютъра и да изключи системата си по обичайния начин. Тези устройства са изградени от няколко части: батерия, комутатор (превключва източника на ток в случай на авария) и преобразувател на напрежение (в зависимост от модела – на променливо или постоянно).


Съществуват три основни типа непрекъсваеми източници на електрическо напрежение: Stand-By, Line Interactive и Off-Line. Разликата между тях се състои в начина, по който се преобразува енергията, преди да бъде доставена до устройствата, включени в тях. За дома и малкия офис се препоръчват модели тип Stand By, които освен бюджетно ориентираната си цена притежават добри характеристики. По-скъпите решения – Line Interactive UPS, представляват по-скъпи и по-мощни непрекъсваеми източници на напрежение и са особено подходящи за сървърни и мрежови инсталации.


Част от UPS устройствата предлагат вградени пик предпазители и имат допълнителни схеми за филтриране и изглаждане на входното напрежение. Off-line и Line-Interactive UPS-ите имат ключ, който превключва устройството на батерии. Деветдесет процента от качествата им зависят от характеристиките на този ключ. Колкото по-бързо извършва той превключването, толкова по-сигурно е, че спадът в напрежението няма да окаже влияние върху нормалното функциониране на работещите устройства. Качествените UPS устройства превключват между режимите в рамките на 2–4 ms, докато времето за реакция на по-евтините модели е от 6 до 12 ms. Обикновено при прекъсване на енергоподаването за повече от 10 милисекунди компютърът може да се рестартира.


 


Знаете ли че…


 


…не са редки случаите, в които компютри горят от мълния (или гръмотевица), ударила в непосредствена близост до мрежовия кабел. Със същия успех може да изгори дори домашният телевизор – чрез кабела за кабелната телевизия. Не е задължително гръмотевицата да падне върху кабела, за да направи поразията, защото при лошо време и в атмосферата се натрупва електростатичен заряд, който се поема от кабела.


 стандартните 8-жилни UTP кабели никога не бива да се използват за открити междублокови пространства, тъй като те не могат да бъдат заземени –правило, което масово се нарушава.


добрите защитни устройства предлагат допълнителни куплунзи за мрежов и телефонен кабел. По този начин, освен да предпазят компютърната ви апаратура от смущения в мрежата, те осигуряват пълен контрол над потока от електрони, протичащ по мрежовия и телефонния кабел.


статистика сочи, че почти всяка градска LAN мрежа “губи” поне по 2–3 суича по време на буря. Не са редки и случаите, в които след буря голяма част от мрежите не работят.

About the author

Редактор

Leave a Comment