Практика

Uninstall Tool 2.1 – премахнете упоритите софтуерни следи

Written by Редактор

Разработчик: CrystalIdea Software


Лиценз: $19,95


Официален сайт: www.crystalidea.com


През компютърните системи, с които работя, преминават тонове софтуер (образно казано), голяма част от който почти не се задържа върху твърдия диск. А деинсталиращите модули на програмите невинаги успяват да почистят всичко както трябва и постепенно настъпва хаос. В момента деинсталаторът на домашния ми Windows (Control Panel, Add or Remove Programs) е пълен с всевъзможни остатъци от какви ли не програми и игри, които упорито отказват да се отстранят, с което изключително много ме дразнят. Освен това, когато се опитам да деинсталирам програма, ми е много трудно да я открия в този списък. Но малкото приложение Uninstall Tool е в състояние да се справи с този проблем и да се пребори веднъж завинаги с неприятните софтуерни следи. По време на инсталацията дори може да изберете да се зарежда вместо гореспоменатия модул на Microsoft (впоследствие винаги е възможно да върнете обратно старата настройка).


Първото впечатление след стартиране на Uninstall Tool е за много прегледен интерфейс, като за радост има и превод на български език (поддържат се и много други езици). С това приложение се работи по идентичен начин, както с инструмента на Microsoft, затова ще изброя само основните разлики.


На първо място, разполагате с по-големи икони към съответните инсталирани програми, с които може да се работи много по-лесно. Все пак, ако те не ви харесват и предпочитате варианта на Microsoft с повече обекти в списъка, може да ги промените от менюто с настройките. Сортирането става по име, размер или дата на инсталиране, а особено полезна е търсачката, която прави отсяване при всяка натисната буква. След като даден елемент от списъка е маркиран, в лявата част, под полето за търсене, се изобразява информация за папката на програмата, разработчик и официален сайт (ако са налични) и низ, стартиращ премахването на програмата. Малко по-нагоре, в полето с възможни действия, има избор за деинсталиране на софтуера или премахване на следите от него в регистъра на Windows. Използвайте второто при остатъчни следи от некоректно изтрити или премахнати приложения. Други варианти за деинсталиране са двойно щракване с левия бутон на мишката върху програмата в списъка или чрез бутоните “Премахни” и ”Изчисти” от главното меню. А ако използвате десния бутон, ще получите и четвърти вариант :).


Много добро решение е разделянето на инсталираните обекти на три секции – софтуер, системни и скрити, като не всички от последните две могат да се премахват. И последната възможност на Uninstall Tool е за експортиране на списъка със софтуера в HTML формат (Ctrl+S). Полученият файл изглежда много добре и съдържа всички налични данни за програмите.


Поддържаните операционни системи са Windows 2000, XP, 2003 и Vista (включително и 64-битовите версии). Разполагате и с 30-дневна пробна версия.


Адриан Банчев


About the author

Редактор

Leave a Comment