Хард дискове

Твърдите дискове WD Raptor – една неостаряваща легенда

Written by Редактор

Производителите на твърди дискове постоянно се опитват да ни предложат по-нови и по-усъвършенствани модели, които наред с подобрената производителност и увеличения капацитет се продават даже на по-ниска цена. Едва ли някой от вас е желал нещо по-различно. В момента 500 GB модели са почти два пъти по-евтини, преди 6–8 месеца. В някои случаи обаче от значение е не толкова обемът на диска, колкото нивото на производителност. Точно в този сегмент от доста време една е марката и моделът, който властва безпроблемно – Western Digital Raptor.


Предлагането (преди повече от 4 години) му започна с обем 36 GB – доста нестандартен и неочакван за времето си (40 GB щяха да звучат и изглеждат доста по-логични и нормални), предвид продуктите, които се предлагаха от конкуренцията. При наличието на 10 000 оборота скорост на въртене на шпиндела обаче, едва ли някой се е интересувал точно от тези 4 GB. Така или иначе, 36 GB Raptor завладя пазара като първия 10k IDE диск и за момента Raptor серията остава единствената, предлагаща подобни скорости. Тогава обаче този 36 GB модел не предлагаше допълнителни SATA функции, например NCQ. Новите модели от серията ADFD са вече модернизирани и въпреки че SATA300 отсъства, в проведените тестове ще видите, че това в никакъв случай не пречи. ADFD предлага и друго подобрение – 16 MB кеш буфер между диска и интерфейса, което допълнително помага за подобряването на производителността на дисковия пакет. ADFD вариантът на 36 GB Raptor отново е базиран на единична плоча с капацитет 36 GB. Въпреки отминаващото време последната модификация на 36 GB версия е много адекватна на случващото се на пазара и предлага същите функции и почти същата производителност като по-големите си събратя.74 GB версия се появи само половин година след пускането на 36 GB модел. Естествено, за времето си това се случи чрез добавянето на още една плоча към дисковия пакет и по този начин WD лесно се сдоби с нов модел с удвоен капацитет. По онова време 74 GB модел предлагаше същите възможности като 36 GB вариант, но както вероятно се досещате, в момента 74 GB ADFD модификация вече не представлява същият дисков пакет. Поради наличието на 150 GB Raptor X, 74 GB се изработва с новите плочи с по-голяма плътност. Затова 74 GB ADFD Raptor всъщност притежава само една плоча. Лесно може да различите старите от новите – WD360GD и WD740GD са първата генерация (WD1500GD не съществува), докато WD360ADFD и WD740ADFD са най-актуалните предложения.


Що се отнася до 150 GB модел, преди време му отделихме цяла статия, показваща характеристиките му и възможностите на най-новата генерация твърди дискове Raptor (реално, и 36 GB и 74 GB модели могат вече да се причислят към нея).


Все пак ето отново какво представлява Raptor WD1500ADFD:


• Скорост на въртене – 10 000 rpm.


• Кеш буфер – 16 MB.


• Закъснение – 2,99 ms.


• Време за търсене – 5,3 ms.


• Търсене с пълно завъртане – 10,2 ms.


• Скорост на трансфер до SATA – 150 MB/s (теоретично).


• Скорост на трансфер до буфера – 85 MB/s (теоретично).


• Брой плочи – 3 (максимално).


• Издръжливост при удар (работна) – 65 G, 2 ms.


• Издръжливост при удар (в покой) – 250 G, 2 ms.


• Работна температура – 5–55°С.


• Консумация (работна) – 10 W.


• Ниво на шум – 29–36 dB.Всъщност разликата спрямо предишното поколение 36/74 GB модели е в малко по-ниското време за достъп до данните, удвоеното количество кеш буфер и наличието на NCQ (WD740GD използва TCQ – tagged command queuing, което е различно като технология). Нека не забравяме и повишената производителност чрез използването на по-нови дискови плочи.


Естествено, проведохме няколко теста за установяване на нивото на производителност на двата диска. Освен най-малкия, 36 GB вариант, в този тест ще включа и най-големия (засега) Raptor – WD1500ADFD. В приложената таблица може да видите резултати от единичен диск, както и от RAID0/1 от два еднакви Raptor-а.


Направихме директно сравнение с най-добрата 7200 rpm серия на WD – Caviar SE16, и по-конкретно WD2500KS, за да видите каква точно е разликата между двете “нива” на твърди дискове, производство на Western Digital.


Тестовата система e изградена от: Gigabyte GA-P35-DQ6, Core 2 Duo E6400, 2 GB Corsair Dominator 6400C4D, Galaxy GeForce 8500 GE, WD Raptor 360/1500ADFD/Caviar SE16 2500KS, 500 W Zippy PSU, BENQ FP241WZ.


За тестовете използвах следните приложения: Everest Ultimate Edition Disk Benchmark, SiSoftware SANDRA XI Physical Disk Benchmark, Simply Software HDTach 3.0.1.0, ATTO Disk Benchmark (Overlapped I/O 32 MB Samples) и PC MARK’2005 HDD Benchmark.


Поради големите проблеми, които имах с RAID възможностите както на ICH8 контролера (използвана платка ASUS P5B Deluxe), така и на ICH9 (използвана платка Gigabyte GA-P35-DQ6), се принудих да прибягна до външния PCIe базиран RAID контролер на Gigabyte. Той обаче не успя да демонстрира пълните възможности на Raptor-ите в RAID 0 масив (вижда се лесно от по-ниския резултат по време на четене спрямо резултата при запис, както и от аномалиите под PC MARK’05). Вследствие на това уточнение следва резултатите в RAID 0 да се приемат за занижени и да се очакват по-добри стойности при използването на по-качествен RAID контролер (какъвто е намиращият се в ICH8/9 контролерите на Intel, но неработещ коректно по неясна причина).


Получените резултати може да видите в приложената таблица. От тях вероятно разбирате защо серията Raptor се предлага на по-високи цени спрямо конкурентните (ако изобщо могат да бъдат такива) твърди дискове, производство на Hitachi, Seagate и Samsung, а дори и собствената серия Caviar SE16KS. Наличните 10к оборота на въртене, NCQ и 16 MB кеш буфер се комбинират оптимално в извеждането на Raptor серията на челното място при десктоп твърдите дискове.


Демонстрираната сила както в единичен, така и в RAID режим само показва, че серията Raptor съвсем точно отговаря на името си – всичко е въпрос на максимална скорост и производителност. Реализирането на над 120 MB/s скорост на четене и запис не е по силите на нито един друг RAID 0 масив, изграден от SATA150/300 базирани десктоп твърди дискове. Не трябва обаче да забравяме, че и Raptor ADFD е последно поколение развитие на модела и е претърпял доста подобрения спрямо първоначално предлагания вариант.


С наличието на голям брой SATA портове на съвременните дънни платки дори един евентуален проблем с капацитета може да бъде решен, като по желание на клиента може да бъде изграден и четиридисков RAID 0 масив с обем от почти 600 GB и цялата скорост, която идва с него. Естествено, тук говорим и за сериозна инвестиция само в дисковия пакет, но в действителност серията Raptor не е поредното ценово ефективно предложение на Western Digital – говорим за чиста максимална производителност за всякакъв тип задачи.


Тодор Богданов


Авторът благодари на фирма “Солитрейд” за предоставените твърди дискове на Western Digital.

About the author

Редактор

Leave a Comment