Мултимедия

Туристически джаджи от всякакъв калибър

Written by Редактор


Ето че дойде и “отпускарският” период, когато всички наши ежедневни грижи загубват своята тежест и на преден план идват вкусните средиземноморски деликатеси и студената бира в комбинация с морския бриз и приятна компания.


Истинските компютърни ентусиасти обаче никога не се разделят с любимите си джаджи, било то мобилен компютър, игрова конзола, аудио- или видеоплеър, а някои от тях дори имат навика да чертаят блок схеми по мокрия пясък на плажа, в кръга на шегата.


На следващите редове съм подбрал за вас някои съвсем нови и други доказали се във времето аксесоари, а основното, което ги обединява, е това, че са перфектни за из път!


Коя игрова конзола да изберем: Sony PSP или Nintendo DS


Когато пътувате към някое отдалечено място, често самото пътуване е дълготрайно и действа крайно изморително. Собствениците на мобилни игрови конзоли обаче могат да елиминират част от негативните емоции, свързани с дългото пътуване, благодарение на занимателните заглавия, които се предлагат за този тип устройства. Разбира се, ползвайки мобилен компютър или смартфон, също може да се позабавлявате, но самостоятелните портативни игрови конзоли са най-добрият избор за из път.


Конзолите Nintendo DS и Sony PSP (PlayStation Portable) се предлагат от доста време на нашия пазар, а в настоящия материал ще се постарая да направя сравнение между тях, за да ви помогна при избора на “модерна играчка“. За максимална обективност на следващите редове ще сравня конзолите по някои техни конкретни параметри, след което ще излъчим своеобразен “победител” на базата на фактите.


Изчислителна мощ


Тук победител безспорно е PSP. Макар че GPU ядрото на Nintendo DS е много способно само по себе си и съумява да рендерира графиката на заглавия като Super Mario 64, всеизвестно е, че що се отнася до грубата изчислителна мощ, PSP предлага повече “конски сили под капака”.


Графиката при PSP е абсолютно съизмерима с познатата от класическата PlayStation 2, с тази разлика, че всичко се вижда на много по-малък дисплей, което я прави още по привлекателна за очите. Като цяло PSP впечатлява повече от DS, що се отнася до графичните им възможности, но с цената на по-бързото изтощаване на батерията.


Победител: PSP


Дисплей


Освен изчислителната мощ, другият основен фактор, влияещ на качеството на образа, е самият дисплей. Тук излъчването на победител не е лесно, защото PSP предлага един наистина прекрасен екран, но пък Nintendo DS разполага с два не по-лоши, като единият от тях е чувствителен на допир.


И двата подхода имат своите плюсове и минуси. При PSP дисплеят е ярък и предлага безусловно качество на графиката. Ъгълът на видимост е много широк и затова не сте принудени да играете в определена поза със схванат врат. Недостатъкът на дисплея при PSP се изразява в дългото време за опресняване.


При Nintendo DS двойният екран определено предлага предимства, особено с оглед на факта, че долният LCD панел е чувствителен на допир и може да се използва като контролер за нов тип интерактивни игри, присъстващи само и единствено при тази конзола. Когато сравним екраните при DS с този на PSP, при Nintendo DS ъгълът на видимост е по-малък, но пък тук честотата на опресняване на изображението е по-висока, което е плюс за DS.


Накратко, при PSP образът е по-качествен, но пък DS има страхотен дизайн, предлагащ достъп до уникални по рода си игрови заглавия.Живот на батерията


Когато говорим за издръжливостта на акумулаторите, безусловният победител е Nintendo DS. От своя страна PSP се нуждае от сериозно количество енергия, за да захрани алчния си хардуер. При игрите, в които се ползва UMD устройството, батерията издъхва по-бързо, отколкото отнема зареждането й! Ако обаче играете на пъзел или на друга недотам динамична игра, тогава акумулаторът на PSP ще ви служи много по-дълго време.


Победител: Nintendo DS


Контролер


Тук всичко опира до личните предпочитания. И двете конзоли имат основен контролен бутон за управление във всички посоки, който е идентичен. Разликата се изразява в аналоговия миниджойстик при PSP срещу тъчскрийн дисплея на DS.


За спортни симулации аналоговият министик при PSP е по-удобен, докато чувствителният на допир екран при DS отваря изцяло нови перспективи пред геймърите с шантави игри като Wario Ware Touched! Тя трудно може да бъде описана, затова няма дори да се опитвам, само ще вметна, че говорим за нещо уникално по рода си.


Все пак като цяло PSP предлага по-стандартизиран контролер, заедно с аналогов миниджойстик, докато DS позволява на разработчиците да проявят креативност при създаването на заглавия, работещи с тъчскрийн екрана. На практика обаче контролите на PSP са по-универсални, затова тя е победителят тук.


Победител: PSP


Време за зареждане на игрите


Що се отнася до времето, необходимо за зареждане на самите игри, Nintendo DS направо размазва PSP. Това е така, защото DS разчита на “касети” с препрограмирани EEPROM чипове, които предлагат по-висока скорост при трансфера на информацията, на фона на UMD устройството при PSP.


Победител: Nintendo DS


Габарити и пренасяне


И двете конзоли са малки и лесни за пренасяне, но Nintendo DS е по-издръжлива на прах, вибрации и други фактори, които биха могли да я повредят, например ключове, които лесно биха могли да надраскат дисплеите.


Що се отнася до PSP, за да я съхраните ще трябва да я поставите в някаква кутийка или калъф, за да я предпазите, т.е. тя е по-капризна в това отношение. И двете конзоли ще влязат в джоба ви, макар че трябва да разполагате с доста големи джобове за тази цел. В крайна сметка DS е по-лесно преносима и не изисква кутия или калъфче.


Победител: Nintendo DSМедии


При Nintendo DS се разчита на т.нар. Game Cards, които могат да съхраняват до 256 MB данни, а освен това DS е съвместима и с по-старите игрови заглавия за джобната ретро конзола Game Boy Advance, което е огромен плюс!


При PSP се разчита на двуслойни UMD дискове, побиращи до 1,8 GB информация. За съхранение на рекорди, запазени игри (сейвове) и т.н. се разчита на Memory Stick Duo медии, с каквито работят и някои мобилни телефони. Тези карти в момента се предлагат с обем до 8 GB.


DS изпреварва PSP само при времето за зареждане, във всички останали аспекти PSP печели със своята двойна съвместимост с UMD дискове и Memory Stick Duo карти. Сами се досещате, че върху 1,8 GB може да бъде записана много по-обемиста игра, включваща и анимации, на фона на скромните 256 MB при DS.


Освен това с Мemory Stick Duo геймърите могат да обменят помежду си сейвове и други данни, върху тези карти можете да качите и видео или аудио, което превръща PSP в повече от игрова конзола.


Победител: PSP


Безжичен интерфейс


И двете системи предлагат адекватна поддръжка за онлайн игра чрез безжичен интерфейс. С тях можете да сърфирате и в интернет без почти никакви ограничения.


При DS се ползва IEEE 802.11 интерфейс, но силата на сигнала се показва само по време на POST теста, което е минус. Nintendo предлага мултиплеър функционалност още при конзолите Game Boy, но това вече не се извършва посредством кабели.


При PSP се разчита на мрежов интерфейс IEEE 802.11b и два режима на работа. При настройка Ad-hoc е възможно да осъществите връзка с други PSP конзоли, докато при режим Infrastructure може да зададете MAC на своята конзола и да осъществите връзка с интернет посредством SSID плюс WEP 64/128-битово криптиране.


Победител: PSP


В заключение, като теглим чертата, излиза, че Nintendo DS води в три категории, а PSP – в четири. По останалите два показателя устройствата са равностойни. Това обаче не означава, че едната конзола задължително е по-добра от другата, всичко опира до личните предпочитания. PSP е по-мощна и предлага по-широка съвместимост заради Memory Stick медиите. Контролерът на PSP също е универсален, за разлика от този при Nintendo DS, но пък призът за живота на батерията – един изключително важен фактор за приятното гейминг изживяване, отива при DS. Да не забравяме, че и времето за зареждане на игрите е много по-кратко при Nintendo DS, пък и тя е по-леснопреносима.


Моят съвет е да отидете в магазина и да изпробвате и двете конзоли. След това вземете тази, която ви е “присърце”, няма начин да съжалявате, която и конзола да вземете – казвам го от личен опит. Приятно забавление!


Palm Foleo: мобилен компаньон от ново поколение


Смартфон устройствата в днешно време са еволюирали дотолкова, че вече са в състояние да извършват повечето функции, които доскоро бяха възможни само чрез използването на персонален компютър. Същевременно има ситуации, в които компютърът не може да бъде сравняван с който и да е смартфон, дори и при изпълнението на тривиални задачи, като обмен на електронна поща или сърфиране в интернет, от гледна точка на комфорта, който предлага той: нищо не може да замести традиционната клавиатура и големия дисплей, особено ако сте свикнали да работите с настолен компютър или дори с лаптоп.


С други думи, размерите на дисплея и клавиатурата са от решаващо значение, а в същото време смартфон устройствата стават все по-малки. Именно тук се открива нова ниша за едно съвсем ново мобилно устройство, което играе ролята на верен компаньон на мобилния ви смартфон или алтернативно PDA/Palm помощник, като ви помага да редактирате много по-лесно документите от вашия PDA върху голям дисплей, заедно с удобна клавиатура.


Става дума за Foleo концепцията, предлагаща стандартна лаптоп клавиатура заедно с 10-инчов екран, “опаковани” в едно изключително ефирно шаси. Palm Foleo за пореден път доказва, че малките подробности са от огромно значение за успеха на дадено устройство.Първата разлика спрямо повечето изключително тънки ноутбук машини, предлагани на пазара, е, че липсва стандартният механизъм (щипка, бутон или “закопчалка”), задържащ лаптопа затворен! Освен това тук не се чака за стартиране на системата; просто натискате бутона ON – и сякаш с магическа пръчица, компютърът вече е готов да ви служи, в рамките на секунда-две.


От клавиатурата едва ли може да се иска нещо повече, а по средата й е монтиран гумиран миниджойстик, които играе ролята на мишка и не е особено удобен, но пък машината има и USB, което позволява включването на USB мишка, таблет или тракбол.


Връзката с интернет се осъществява посредством WiFi интерфейс, а впечатляващото е, че Foleo работи с всеки ISP, осигуряващ безжичен достъп до интернет, т.е. той не е обвързан с конкретен провайдър, а за връзка със смартфона може да се ползва BlueTooth или кабел.


Архитектурата на Foleo също е отворена, като така всеки ентусиаст би могъл да напише софтуер и драйвери за него. Същото важи и за производителите на хардуер, които биха желали да направят своите устройства съвместими с Foleo.Отвореният дизайн гарантира и свобода при избора на мобилно устройство. Това прави Foleo съвместим със смартфони, които не са от семейството на Palm, например моделите от Blackberry или пък модерния iPhone на Apple. В унисон със слогана “Бъдещето е мобилно”, създателят на 1.0, който е и основател на Palm корпорацията, обещава, че устройството ще помогне на потребителите да извършват много повече работа с по-малко усилия.


Foleo разчита на операционна система Linux с отворена архитектура, което открива огромен потенциал с оглед на огромния брой програмисти, готови да помогнат на всеки стойностен отворен проект да бъде доразвит. За целта се предлага и Foleo SDK Software Developer Kits


В заключение можем да кажем, че концепцията Foleo вероятно ще се радва на огромен успех, макар че само бъдещето ще покаже дали разработчиците ще спомогнат за развитието й. Ако създателите успешно популяризират своя иновативен проект, те ще могат да излязат от сянката на големите смартфон производители като Motorola, за да поемат една от лидерските позиции в сегмента на ултрамобилните компютри.


Освен това производителите на мобилни компютри, като Acer, HP, Toshiba и Lenovo, няма как да игнорират формулата на Foleo, стига тя да се окаже успешна.


SanDisk с 4-гигабайтов флаш стик Ducati


Ако сте от хората, които предпочитат да пътуват на две гуми и нямате нищо против скъпите, но луксозни стоки, тогава новото USB флаш устройство от SanDisk няма как да не привлече вниманието ви. Както всеки флаш стик, този продукт на SanDisk е идеален помощник дори и по време на ваканцията, защото на него бихте могли да съхраните снимки, клипове, музика, или защо не PDF карта на града, където сте се запътили.Спонсор на тази ограничена серия е италианският производител на мотоциклети Ducati, който се слави с безупречните си мотоциклети. Интересното при новия Extreme Ducati Edition USB Flash Drive е, че визуално напомня на шасито на спортните мотори, като дори е брандиран със същите лога. За да е пълен унисонът с бързите мотори от Ducati, настоящата флаш памет предлага скорост на трансфер от 20 MB/s. Като бонус собствениците й получават софтуера RescuePRO Deluxe от SanDisk. Той позволява на потребителите да създадат архивно копие на своите файлове върху UFD устройството.


Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment