Интернет

Три програми за анонимно сърфиране в интернет

Written by Редактор

Ако идеята, че някои ви шпионира – било то злонамерен хакер, служител от интернет доставчика ви или пък оторизиран от държавата “шпиониращ” орган, ето какви софтуерни решения бихте могли да използвате, за да защитите своето право на неприкосновено личностно пространство в интернет: безплатната OperaTor, Internet Anonym от немските разработчици Steganos и GhostSurf Platinum на софтуерната къща Tenebril.OperaTor


Това е безплатен портативен софтуер, базиран на чудесния, иновативен уебчетец Opera, за който сме писали нееднократно. Какво става, като обединим преносимата версия на Opera с модул за връзка с протокола TOR и прокси решението Privoxy? Отговорът е анонимен, мощен, сигурен и бърз уеббраузър, който не се нуждае от инсталация. Всичко, което трябва да направите, за да се защитите, поне при сърфирането, е да свалите и разархивирате компресирания пакет OperaTor-2.4b.zip с обем 6 MB в папка по избор и стартирате OperaTor.


Авторът на пакета се е погрижил между модулите да има безупречна интеграция, т.е. след разархивирането не се налага да конфигурирате каквото и да е. OperaTor лесно може да бъде качен върху USB флаш диск и да го използвате, когато сърфирате от чужди компютри, примерно в интернет клуб или при приятели. В същото време софтуерът би могъл да резидира и на произволно място върху твърдия диск и да ви служи и по време на работа с настолната или мобилната система, ако държите на анонимността си. Така с няколко щраквания разполагате с браузъра Opera, трафика ви преминава през мрежата The Onion Router и се филтрира чрез уеб прокси сървъра във вградени филтри Privoxy.


В браузъра OperaTor има вградени торент (Bittorrent) и чат (IRC) клиент, но имайте предвид, че по този начин се криптират само HTTP заявките, a Java, Bittorrent и IRC трафикът остават нешифровани. В контраст, при следващите две решения, които ще разгледаме, целият трафик се филтрира, което гарантира цялостната анонимност в мрежата.Steganos Internet Anonym


Този пакет предлага възможност за анонимно сърфиране в интернет, свободен обмен на файлове, съобщения и т.н. чрез SSL защитен VPN тунел. При ежедневната работа в интернет, при всяко посещение в даден уебресурс, браузърът ви разкрива определени данни за вашата операционна система, нейната версия, IP адреса ви и следователно името на вашия интернет доставчик и предполагаемото географско местонахождение на компютъра ви. Освен това интернет доставчикът лесно би могъл да разбере колко често и кои уебсайтове посещавате, дали обменяте файлове чрез p2p базирани мрежи, като BitTorrent, DC++ или Overnet – разбира се, това са само имагинерни примери.


Също така, когато достъпът до глобалната мрежа се осъществява посредством WLAN (Wireless Local Area Network) свързаност, както и при връзка от публично достъпни горещи зони (т.нар. hot spots), например в интернет клуб или на летището, не би било трудно за някой недоброжелател да ви шпионира, ако нямате адекватна защита. Това, че не разполагате със свръхсекретна информация на компютъра си, не е толкова важно, колкото да защитавате личната си свобода и неприкосновеността на данните си.


За целта Internet Anonym използва интернет, за да изгради SSL криптиран VPN тунел между вашия компютър и VPN сървърите на Steganos, без да се налага да извършвате някакви сложни процедури за целта. Всички мрежови пакети впоследствие преминават през въпросния VPN тунел, като се криптират чрез SSL алгоритъма в реално време. Дори и вашият интернет доставчик (или МВР) да се опита да анализира трафика ви, не би могъл да разбере какво правите, докато сърфирате в мрежата.


Редно е да се отбележи, че на въпросната SSL технология за криптиране се разчита при множество ситуации, когато сигурността е от първостепенно значение, например при електронно банкиране, онлайн аукциони и т.н., т.е. няма място за съмнения в нейната сигурност.


В другия “край” на VPN тунела е разположен сървър на Steganos, който от своя страна препраща вашите заявки към конкретния хост или уебсървър в интернет. По този начин анонимността ви е гарантирана, защото уебресурсите, които посещавате, “виждат” единствено IP адреса на сървърите на Steganos, а вашата идентичност остава прикрита. Всичко, което трябва да направите, за да започнете да сърфирате анонимно, е да инсталирате Steganos Internet Anonym VPN софтуера на своя компютър.


По време на инсталацията т.нар. помощник ще ви напътства при конфигуриране на приложението, като всичко е съвсем интуитивно и не се изискват никакви задълбочени познания относно стека на интернет протокола TCP/IP. Мисля, че буквално всеки PC потребител ще е в състояние да се справи с инсталацията и конфигурирането на тази програма. Имайте предвид, че след като инсталацията приключи, Windows ще намери и ще инсталира нов мрежов адаптер, който, естествено, се емулира софтуерно.


Демоверсията на Steganos Internet Anonym може да изтеглите от следния адрес: https://www.steganos.com/en/products/siavpn/download. При безплатната регистрация ще получите временен тестов сериен номер, с който ще сърфирате анонимно, без необходимост от заплащане на лиценз, в рамките на едноседмичен период. Цената на продукта варира в зависимост от планираното потребление на трафик. Например срещу $99,95 получавате едногодишен абонамент с до 25 GB месечен трафик, а срещу $259,95 лимитът за трансферите се покачва до 85 GB за месец.GhostSurf Platinum Edition


Последната програма от своеобразното ни ревю е GhostSurf Platinum, която идва комплектувана с един бонус пакет, а именно елиминаторa на шпионски софтуер и троянски коне SpyCatcher. Присъствието му не е излишно, тъй като би било неразумно да търсим анонимност в интернет, при положение че не сме се отървали от всички проследяващи бисквитки и зловредни спайуер приложения. В общи линии, GhostSurf работи на принципа, на който действа и Steganos Internet Anonym, т.е. мрежовите пакети се маршрутизират през подсигурени прокси сървъри на Tenebril, затова няма да го описвам така подробно.


След като го инсталирате, което няма нищо сложно, буквално с няколко щраквания сте готови с конфигурацията и вече може да сърфирате спокойно, без да се притеснявате от проследяващи интернет навиците ви служби, хакери, кийлогъри, шпионски софтуер и т.н.


Механизмът Privacy Auditor се грижи за сигурността на вашите конфиденциални данни, като проверява всички мрежови пакети и следи за наличието на определени текстови стрингове, например имената ви, и ви уведомява, когато предстои те да бъдат изпратени някому чрез чат или електронно писмо. В същото време може спокойно да пазарувате с кредитната си карта и да се наслаждавате на обичайните си занимания в интернет – било партия шах в Yahoo или наддаване а някои онлайн аукцион като Е-bay.


Като бонус получавате и функция за заличаване на следите при интернет сърфирането и файлов шредер за перманентно заличаване на важни документи и файлове. Демото може да изтеглите от http://www.tenebril.com/consumer/ghostsurf/, а цената за абонамент към услугата за една година е $55.


Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment