Интернет

Торент клиенти

Written by Редактор


Накратко за торент (BitTorrent) мрежите


Най-общо казано, торент мрежата е начин за обмен на файлове, базиран на отделните потребители (рееr-to-peer). Трансферът между крайните потребители се осъществява посредством торент тракер, който представлява сървър, улесняващ връзката между самите пиъри. Информацията за обменяните данни се съхранява под формата на торент файлове, съдържащи данни за това, което искате да свалите. За да можете да работите с тези торент файлове, ще ви е необходим и допълнителен софтуер – торент клиент. В тази статия ще разгледаме едни от най-популярните и най-често използвани приложения: Azureus, BitComet и µTorrent.


Azureus Vuze


Системни изисквания: Windows, Linux, MacOS с JRE (Java Runtime Environment) 1.5


Официален сайт: http://azureus.sourceforge.net/


Лиценз: GPLВъпреки че този клиент не е сред най-предпочитаните от всички (най-малкото заради платформата, на която е написан), реших да започна представянето си с него. В последната версия на торент клиента са направени множество промени и нововъведения, така че определено ще има какво да видите. Разработчиците са решили коренно да променят както визията на самата програма, така и в известна степен концепцията, стояща зад разпространението на файлове.


За програмата


Последната версия е комбинация между своебразен торент клиент и услуга за обмен на най-различно съдържание. Последното може да става и посредством сайта vuze.com, за който ще стане дума и малко по-надолу. На този сайт потребителите имат възможност както да споделят и обменят свои файлове, така и да теглят най-разнообразно съдържание. Разбира се, основно се залага на висококачествено видео. Предпочитани са форматите DVD и HD, което отличава портала от останалите сайтове за споделяне на подобна информация, като YouTube например. Въпреки че повечето файлове са напълно свободни за изтегляне, трябва да знаете, че се предлагат и множество платени аудио-, видео- или игрови заглавия, което е възможно благодарение на сключените договори за разпространение с голям брой телевизионни, филмови и други компании. Новият Vuze клиент е базиран на Azureus 3.0 и също е с отворен код. Приложението се разпространява под GPL лиценз.


Но нека да обърнем внимание и на самия торент клиент. Azureus е Java базиран клиент, който поддържа и протоколите I2P (Invisible Internet Project) и Tor (The Onion Router) за анонимна комуникация. Програмата предлага на своите потребители възможност да конфигурират повечето от опциите на клиента изцяло според своите нужди. Ако пък стандартните функции на торент клиента не са достатъчни, винаги може да разширите функционалността му посредством плъгини.Инсталация, интерфейс и работа с програмата


Инсталирането става лесно и бързо и не изисква някакви по-специални знания от вас. Необходимо е да приемете лицензионното споразумение, да посочите директорията, в която да се инсталира приложението, да асоциирате Azureus с .torrent файловете, ако желаете, и да натиснете Finish, за да бъдат извършени всички необходими действия, а програмата да бъде инсталирана. За да стартирате Azureus, използвайте препратката в Start менюто (Start –> All programs –> Azureus Vuze).


Интерфейсът на торент клиента е изцяло променен и наподобява изцяло основния сайт vuze.com. Приложението ще се зареди в режим на разглеждане на съдържанието, като се показват файлове от всички категории. Естествено, бихте могли сами да филтрирате съдържанието, което искате да преглеждате, например само видеофайлове, посредством бутоните, разположени в горната част на основния работен прозорец. Главните бутони са бързи препратки към всички файлове, видео-, аудио- и гейм заглавия. От Categories може да избирате още над 60 категории. Цялостният контрол върху Azureus се осъществява с помощта на бутоните Home, Browse Content, My Library, Publish и Advanced. Имайте предвид обаче, че някои от опциите, като публикуване на лични файлове, са достъпни единствено след регистрация на основния сайт.


Ако вече сте избрали файлове, които искате да свалите или сваляте в момента, натиснете бутона Home, за да бъдете прехвърлени в режим на преглеждане на статуса на свалящите се към момента файлове или тези, които вече са изтеглени. Освен че имате възможност за директен преглед или изтриване на файловете, може да следите на живо техния рейтинг и дори да го променяте. Броят на активните потребители, скоростта на даунлоуд, както и тази на ъплоуд може да следите от лентата на състоянието, разположена в най-долната част на работния прозорец.


В случай че вече сте използвали Azureus, сигурно се питате къде е изчезнал предишният интерфейс, къде е менюто с настройките и останалата информация? Не се притеснявайте, всичко си е там, където сте го оставили, но за да бъдете прехвърлени към този изглед, трябва да използвате бутона Advanced. Освен че се визуализират стандартните полета за лийчвани и сийдвани торенти, в лентата с менютата се появяват също някои допълнения. Конфигурационният панел се намира в менюто Tools, а ако имате затруднения, бихте могли да се възползвате от конфигурационния помощник. За да инсталирате или деинсталирате функционални разширения, посетете Plugins. Ако все още сте начинаещи потребители и прохождате в тази материя, най-добре не променяйте нищо по настройките на програмата или попитайте предварително някой запознат с вашия проблем.


Възможности


Възможностите на Azureus са наистина много и ще ми е трудно да изброя всичките, а и едва ли ще имам достатъчно място. Затова ще спомена само някои от най-важните и най-често използвани. А те са:


• контрол върху максималната ъплоуд и даунлоуд скорост;


• преглед на файлове в реално време;


• възможност за споделяне на собствени файлове с Azureus;


• уебинтерфейс;


• поддръжка на MSE (Message stream encryption), peer exchange, magnet: URI scheme и др.


Посредством плъгин системата към програмата могат да се добавят и 3D изглед на активните пиъри, разширена статистика за активността, броя на пиърите, трансфера и др. за всеки торент, Auto Categorizer, Auto Speed, Auto Seeder модули, чат и т.н. Повече информация за достъпните разширения, както и за техните възможности може да получите на адрес http://azureus.sourceforge.net/plugin_list.php.


Въпреки че с тази много по-дружелюбна за начинаещите потребители версия на програмата разработчиците ще се опитат да завоюват нови територии, според мен Azureus все още си остава подходящ торент клиент за напредналите потребители, които в крайна сметка биха могли да се възползват от всички налични възможности и екстри на програмата. Разбира се, препоръчвам на всеки да опита Azureus (особено последната му версия), но не забравяйте, че ще са ви необходими малко повече системни ресурси. Засега са налични варианти единствено за Windows и Mac OSX платформа. Адресът, от който може да се сдобиете с инсталационните файлове, е http://azureus.sourceforge.net/download.php?os=1.


BitComet 0.91


Системни изисквания: Windows 98, Ме, 2000, XP, 2003, Vista


Официален сайт: http://www.bitcomet.com/


Лиценз: FreewareСъвсем логично, следващият торент клиент, който ще разгледаме, е BitComet. Освен че е любимецът на голяма част от интернет потребителите, BitComet разполага и с достатъчно опции и възможности, които да му спечелят нови фенове. За разлика от Azureus, написан на Java, BitComet е сътворен изцяло на езика C++, което в някои отношения му дава доста предимства. Може би основното в случая са по-малкото използвани системни ресурси. Последната версия на програмата притежава и вграден плеър за FLV файлове.


Инсталиране


Може да се каже, че инсталацията на BitComet е в голяма степен аналогична с тази на Azureus. Разликата е, че тук имате възможност да укажете дали приложението да инсталира и свои допълнения за интернет браузърите IE, Firefox и Maxthon.


Интерфейс


Интерфейсът на BitComet, случайно или не, много прилича на един друг любимец на потребителите – даунлоуд мениджъра Flashget. В крайна сметка, дали това е главната причина много потребители да предпочетат BitComet пред останалите торент клиенти, остава загадка, но все пак е факт, който не може да се отрече.


Най-общо, работното пространство на торент клиента е разделено на четири зони. В горната част е разположена лентата с инструменти. Под нея се намират: вляво – списъкът с любими връзки и категориите сваляни файлове, а вдясно – полето, което показва всички активни и неактивни файлове и наличната информация за тях. Точно под него е разположено полето, в което имате възможност да преглеждате въпросната информация по категории, както и някои други параметри, свързани и с отделните пиъри, торент тракер и др. Ако не сте маркирали конкретен файл, от тук ще имате бърз достъп до каналите Video, Movie и Picture, предоставяни от BitComet. Предполагам, сте се досетили, че те представляват нещо подобно на Vuze.com при Azureus, но за съжаление качеството на голяма част от споделените материали е доста лошо. Приложението разполага и с друг инструмент, който търси заявките в няколко големи торент портала.


В лентата с инструменти по принцип са разположени препратки към всички основни функции на приложението: добавяне на нов файл за теглене, Favorites, стартиране и спиране на задача, предварителен преглед на файловете, настройки, изтриване както на задачата, така и на всички свързани с нея файлове и др. При щракване на десния бутон на мишката върху някоя от задачите се появява контекстно меню, съдържащо голяма част от необходимите опции, включително и проверка на контролната сума за целостта на файловете.Функционалност


Както Azureus, така и BitComet разполага с възможност за едновременно сваляне на много файлове, свободен избор на произволни файлове от съответния торент пакет, прекъсване и продължаване на трансферите, задаване на приоритети за теглене на файлове, ограничаване на скоростите на даунлоуд и ъплоуд, DHT (Distributed hash tables), криптиране на предаваните пакети, peer exchange, работа с прокси, филтриране по IP.


Освен това имате възможност за предварителен преглед на MP3, RMVB, WMV и Quicktime файлове още докато са в процес на сваляне, автоматично конфигуриране на типа свързаност, кеширане в паметта с цел намаляване на четенето/записа върху твърдия диск, свързване през NAT, автоматично конфигуриране на ICF (Internet Connection Firewall) и ICS (Internet Connection Sharing) в Windows XP. С BitComet може да осъществявате и стандартни HTTP/FTP трансфери, както и такива посредством протокола eD2K, благодарение на включената модифицирана версия на eMule. Възможно е и всички сваляни с програмата файлове да бъдат проверявани за вируси. За целта трябва да посочите в настройките пътя до изпълнимия файл на антивирусната програма, инсталирана на компютъра ви. Наличен е и удобен планировчик на задачи, с който ще контролирате още по-добре скоростта си към мрежата. Разбира се, това не са всички опции, които BitComet предлага, но другите оставям на вас да разгледате.


BitComet е безплатен софтуер, който е предназначен за използване върху Windows платформата. Последната стабилна версия на програмата може да изтеглите от http://www.download.com/BitComet/3000-2196-10296306.html?part=dl-BitComet&subj=uo&tag=button  или посредством торент протокола http://download.bitcomet.com/bitcomet/bitcomet_setup.torrent.


От направените тестове мога да заявя, че BitComet работи много леко и сравнително стабилно. Въпреки големия брой опции, които притежава приложението, разработчиците има още върху какво да се потрудят. В крайна сметка обаче това е програмата за обикновения потребител, който не се интересува кое и как работи, а желае да използва единствено крайния резултат. Така че, ако търсите продукт от типа всичко в едно, това е BitComet.


µTorrent 1.7.2


Системни изисквания: Windows 95, 98, Ме, NT, 2000, XP, 2003, Vista или Wine


Официален сайт: http://www.utorrent.com


Лиценз: FreewareµTorrent, или microTorrent, е невероятно лек, бърз и функционален торент клиент. Разбира се, името му не е случайно подбрано. Приложението е с обем ~220 KB. Освен че притежава всички възможности, достъпни при по-обемните алтернативни приложения, включва и някои присъщи само за него решения. За потребителите, които разполагат с повече свободно време, µTorrent предлага и една изненада, която ще откриете, ако посетите Help –> About µTorrent… и натиснете Т. Въпреки че приложението се появи, така да се каже, малко изневиделица, то много бързо успя да намери златната среда и да спечели свои привърженици.


Инсталация


Разбира се, преди да се възползвате от възможностите на µTorrent, първо ще трябва да изтеглите изпълнимия файл на торент клиента от http://download.utorrent.com/1.7.2/utorrent.exe.  След като го стартирате, програмата ще ви предложи два варианта: да я инсталирате и да я използвате без инсталация. Също така ще бъдете попитани дали да се поставят препратки към програмата в Start менюто или на работния плот.


При първоначалното зареждане на µTorrent ще бъдете подканени да асоциирате .torrent файловете с клиента, както и да направите Speed Test за определяне на оптималните настройки на връзката ви към интернет. Може да го пропуснете, но тъй като не отнема почти никакво време, ви предлагам да го направите. След като въведете съответните промени, може да започнете работа с програмата.Интерфейс


Интерфейсът на µTorrent е изключително интуитивен, приятен, изчистен и максимално опростен. Основният прозорец е разделен на две части. В горната част се представя информация за всички трансфери: активни, прекъснати и др. При маркиране на някой от записите в долното поле може да се получи подробна информация за конкретния торент. Данните са разделени в няколко категории, представени под формата на табове: обща статистика, пиъри, блокове, файлове, скорост и подробен лог за извършваните действия.


И µTorrent, както и Azureus и BitComet, разполага с български превод на интерфейса. Лентата с инструменти, която и тук е разположена в горната част, съдържа препратки към абсолютно всички необходими функции на торент клиента. Най-отдолу се намира статус лентата, извеждаща информация за активните DHT връзки, както и за ъплоуд/даунлоуд скоростта. Ако пък ви омръзнат стандартните икони, лентата с инструменти или статус иконите, µTorrent предлага възможност както да ги замените с вече готови предложения, достъпни на http://www.utorrent.com/skins.php, така и да направите свои. Освен това, от известно време е достъпен и за публични бета-тестове уебинтерфейсът на програмата, който трябва да се добави допълнително. За целта изтеглете необходимите файлове от http://download.utorrent.com/beta/webui_v0.310_beta_2.rar , прочетете внимателно инструкциите във файла read me.txt и го активирайте. Така, дори и да не сте вкъщи, ще можете да осъществите отдалечен достъп до торент клиента. Имайте предвид обаче, че все още това е бета-версия и не са налични всички функции.


Възможности


Както вече споменах, дори и да ви изглежда невероятно, µTorrent притежава всички, че дори и повече функции от доста по-тромавите алтернативни приложения. Освен това торент клиентът използва минимални системни ресурси (в повечето случаи по-малко от 6 MB памет), спестява доста работа на процесора и щади твърдия диск. А ето и кратък списък с неговите функции и възможности: стартиране на множество едновременни тегления, наличие на планировчик на задачите и интелигентно разпределение на трафика, възможност за задаване на приоритети за всеки от файловете, ограничаване на скоростта на даунлоуд и ъплоуд, продължаване на прекъснати сваляния, UPnP и DHT поддръжка, възможност за търсене в множество популярни торент портали, както и в Google, генериране в реално време на диаграма, отчитаща скоростта на трансферите, водене на логове, създаване на .torrent файлове, RSS Downloader, криптиране на предаваните пакети, peer exchange, работа с прокси, филтриране по IP, Unicode поддръжка за Windows 95/98/ME и много други.


Бих препоръчал този торент клиент на хората, които обичат да работят с качествен, надежден и функционален софтуер, който в същото време не натоварва прекомерно системата и спестява дисково пространство. А за финал една добра новина и за Linux потребителите, които ще могат да изпробват съвсем спокойно последната версия на клиента с помощта на Wine.


Галин Атанасов

About the author

Редактор

Leave a Comment