Софтуер

TNT Screen Capture – ефектни екранни снимки

Системни изисквания: Windows 95, 98, ME, NT 4, 2000, XP, 2003
Официален сайт:
Лиценз:

Направата на екранни снимки, или т.нар. скрийншотове, едва ли е сред нещата, с които се занимавате всекидневно, стига това да не го изискват професионалните ви задължения. Естествено, всички знаем най-лесния начин за правене на екранни снимки – бутона Print Screen. Този метод обаче не ни дава никакви допълнителни възможности нито за задаване на изходните параметри на изображението, нито за допълнително оформяне или добавяне на нови елементи към направената снимка. Но какво да сторим, ако искаме да разполагаме с повече свобода на действие, както и с допълнителни възможности за оформяне на екранните снимки. Най-бързият отговор е TNT Screen Capture.Инсталация

Инсталацията на програмата е стандартна и максимално автоматизирана. От вас се изисква единствено преминаване през стандартните стъпки: приемане на лицензионно споразумение, задаване на директория за инсталация и приключване на инсталационния процес. Веднага след това може да стартирате приложението или от препратката на работния плот, или от записа в Start менюто.Интерфейс

Определено интерфейсът на програмата е едно от нещата, на които трябва да обърнете внимание. Не защото изглежда главозамайващо (въпреки че е достатъчно стилен), а по-скоро за да се запознаете с разположението на най-важните и често използвани опции на TNT Screen Capture. Като цяло работният прозорец е доста добре подреден и оптимизиран. Основната част от екрана е отделена за работен плот, върху който се поставят направените екранни снимки. По подразбиране отляво и отдясно са разположени допълнителните функционални панели, които обаче впоследствие можете да премествате на произволно място от екрана. Вляво се намира панелът Capture Mode & Options, от който ще можете да контролирате режимите на прихващане на екрана и да задавате някои от допълнителните параметри за прилагане върху крайното изображение. В дясната част ще откриете панела с инструментите (Tools Panel), който ви осигурява бърз достъп до допълнителни инструменти. Техният брой не е голям, но е напълно достатъчен от функционална гледна точка.

Естествено, всички необходими работни опции на TNT Screen Capture ще откриете върху основната лента с инструменти, разположена в горната част на работния прозорец. Те са групирани в зависимост от предназначението си, което допълнително улеснява използването на приложението. Въпреки че всичко, от което се нуждаете е разположено пред вас, моят съвет е този път да отделите време да разгледате основните менюта на приложението, в които са скрити някои от най-интересните и функционални опции на програмата. Работа с TNT Screen Capture

Още едно от нещата, които ще улеснят работата ви със софтуера, е наличието на интерактивен помощник, който още с първото стартиране на програмата ще се опита да ви помогне и да ви насочва в работния процес. Разбира се, ако сметнете, че той ви досажда повече от необходимото, може да го изключите, а при необходимост да го извикате отново от File > Start Wizzard или от бутона, разположен върху лентата с инструменти.

Освен за направата и корекцията на екранни снимки може да използвате TNT Screen Capture и като графичен редактор, който да ви послужи за някои бързи корекции, но все пак не очаквайте чудеса – това не е основното предназначение на програмата. Хубавото е, че приложението се интегрира много добре с операционната система и за да правите екранни снимки, е достатъчно отново да натискате само бутона Print Screen. Преди да го направите обаче, нека да разгледаме кои са допълнителните възможности и екстри, които получавате, използвайки TNT Screen Capture.

От панела Capture Mode имате възможност предварително да изберете работния режим на софтуера, като са налични три възможности: A Window or Menu, A Free Region и A Fixed Sized Region. Както вече сте се досетили, тези режими са напълно достатъчни, за да обхванете всеки прозорец или отделен елемент от него и да го съхраните като изображение.

Първият режим ще ви позволи да снимате целия екран, както и точно определена част от него или от работния прозорец на дадено приложение, било то меню, лента с инструменти и т.н. Текущият сектор, който ще бъде прихващан, е ограден в червен правоъгълник, чиято позиция, а и обхват може да премествате с помощта на мишката.

Следващият режим – A Free Region, ще ви позволи да използвате приложението за заснемане на напълно произволна област на екрана. Тук контролът също е изцяло поверен на вас, като трябва да изберете съответната област с приплъзване на мишката. За улеснение се извежда допълнителен прозорец за бърз преглед, който динамично променя позицията си на екрана и не ви пречи. Освен че следите прихващаната област, получавате и информация за размера и съответно за позицията на екранната снимка.

Последният режим, A Fixed Sized Region, ви позволява да заснемете работния си плот или част от него, като предварително фиксирате размерите на прихващаната област по дължина и височина.

За да направите още по-ефектен необходимия ви скрийншот, може да се възползвате от допълнителните опции в панела Capture Options. Тук разполагате с избор на формата на изображението (например правоъгълник, елипса, накъсана хартия и т.н.), нивото на избледняване, цвета на фона и нивото на приближаване на образа. Също така може да зададете дали към снимката да се включи и курсорът на мишката, да има ли сенки, като е възможно да контролирате както мястото и размера, така и цвета им. Когато сте готови, натиснете Print Screen или бутона Старт Capture от лентата с инструменти, за да направите своя първи различен скрийншот.

Панелът с инструментите пък ще ви позволи да коригирате вече направените снимки, както и да добавяте с лекота допълнителни елементи: текст, коментари, различни графични елементи и още много други. Разполагате също с няколко допълнителни инструмента, които ще ви послужат лесно да преоразмерите, завъртите, да направите фина настройка на цветовете или да добавите много ефекти. Интересното е, че може да ги прилагате както към цялата снимка, така и само към отделни нейни сектори. Всички тези инструменти не са за подценяване и може да ги откриете и изпробвате от меню Image.

Може би една от най-интересните възможности, която, сигурен съм, ще допадне на всички вас, е 3D режимът на работа. Той се активира от Image > 3D Perspective и ще ви позволи да контролирате както позицията на изображението, да премествате основата, да прилагате огледален ефект, да задавате различно ниво и позиция на осветеност, както и да изменяте ъгъла, от който е направена снимката. Понеже промените се отразяват в реално време, е добре да изберете режима на рендериране на изображението според мощността на своя компютър. Опциите тук са наистина много и е невъзможно да ги изброя, затова ще оставя сами да се насладите на работата с този чудесен и много нестандартен режим на TNT Screen Capture.

Приложението предлага възможност за съхраняване на направените настройки и корекции под формата на отделни профили, които да използвате по-късно и върху други снимки.

С TNT Screen Capture може да запазвате изображенията само в седем формата: .bmp, .jpg, .png, .gif, .pcx, .tif, .tga. Въпреки че според мен са напълно достатъчни, е добре разработчиците да обогатят списъка с още някои от популярните и широко използвани формати.За финал

Освен че предлага множество иновативни възможности, които по принцип не са характерни за подобен софтуер, работата с програмата е истинско удоволствие и забавление, което, сигурен съм, ще се понрави на всички. За съжаление TNT Screen Capture не е безплатен софтуер и за да продължите да го използвате след 30-дневния тестов период, трябва да отделите $29,90 за лицензиране. Пробната версия на продукта може да откриете на адрес http://download.ec-software.com/tntsetup.exe.

Галин Атанасов

Shareware http://www.ec-software.com/products_tnt_overview.html

About the author

Редактор

Leave a Comment