Програмиране

Технологията AJAX – основни принципи

Written by Редактор

Технологията AJAX – основни принципи


Да, правилно прочетохте, AJAX не е конкретен софтуер, а технология, която позволява динамично обновяване на част от страницата на уебприложението без цялостното й презареждане. Всъщност какво се крие зад тези четири буквички – Asynchronous JavaScript And XML, или казано по-просто, това е възможност на JavaScript да се свързва чрез HTTP заявки с даден сървър, изпълнявайки в същото време друг скрипт и връщайки текст или XML. Благодарение на това технологията се радва на все по-голяма популярност сред разработчиците на уебсайтове. А и ресурсите, които са изградени с помощта на AJAX, работят значително по-бързо от другите. Също така става излишно обновяването на браузъра за изпращане или получаване на информация, защото всичко се ъпдейтва автоматично. С AJAX потребителите могат не само да изпращат формуляри, но и просто да вземат обновена информация от сървъра. Технологията гарантира удобство на потребителите и по-малко изразходван трафик; намалява броят на операциите, необходими за извършването на транзакции по мрежата, и се създават още много други удобства.


Употреба


Може да се каже, че AJAX доста бързо намери своето приложение. Типичен пример за продукти, ползващи тази технология, са Google Maps и Gmail, разработвани от Google. Може би най-добре ще разберете за какво става въпрос, ако опитате Google Suggest търсачката, където след написването на един символ веднага ви се предлага списък от думи, от които да изберете тази, която търсите. И за да не стане объркване, искам да кажа, че с AJAX се създават програми, работещи изцяло в браузъра ви, а не сайтове. Всяка имплементация на AJAX има своята клиентска и сървърна част. От потребителска страна е нужна основно JavaScript поддръжка в браузъра, каквото е налична вече при почти всички.


Предимства и недостатъци


Предимствата вече ги споменах – удобство, лекота, намален трафик, нови възможности. Като недостатък може да се отбележат някои неправилни приложения, които понякога са дори безсмислени. Но това в повечето случаи зависи изцяло и е резултат от работата на администратора или програмиста.


Microsoft Atlas


Microsoft Atlas е среда за изграждане на гъвкави и динамични уебсайтове с помощта на технологията AJAX. По този начин Microsoft отговаря на повишения интерес от страна на уебпрограмистите, свързан с използването на XMLHttpRequest обекти, които са в основата на тази технология. Това е постигнато с добавяне на AJAX възможности към ASP.NET. Asynchronous JavaScript and XML е нов термин за нещо, което програмистите на Microsoft, занимаващи се с браузъра Intenet Explorer, използват отдавна. Intenet Explorer винаги е поддържал асинхронна връзка, но самата реализация беше по-различна, по-тежка. Сега обаче всичко се улеснява. Всъщност основната причина за бързия отговор от страна на софтуерния гигант е възможността да задържи своя продукт конкурентоспособен, тъй като в днешно време повечето съвременни браузъри, като Opera, Firefox и Safari, имат вградена JavaScript поддръжка на XMLHttpRequest обекти.


About the author

Редактор

Leave a Comment