Мултимедия

TEAC XТ-5 и XТ-2

Written by Редактор

От време на време покрай другата “железария” се опитваме да ви представим и по някой по-различен продукт, който би бил интересен и представен точно навреме. В тази графа поставяме също мултимедийните говорители, за които сме писали доста и преди, а ще продължаваме да го правим и занапред. Факт е, че без добро музикално оформление една съвременна компютърна конфигурация губи голяма част от своята мултимедийност. Затова на вашето внимание предлагаме TEAC XТ-2 и XТ-5.


TEAC от много време е в ИT бранша не само като производител на оптични устройства (каквито сме свикнали да виждаме от тази компания), но и на мултимедийни говорители. В миналото неведнъж съм виждал различни модели на компанията, а от немного отдавна продуктовата линия бе обновена с няколко интересни устройства. Едни от тях са точно XT-2 и XT-5, които колкото се различават помежду си, толкова и си приличат. XT-2 представлява нещо като по-малкия брат на XT-5 и предлага 2.1 музикално решение за потребителите, които не обичат да виждат говорители из цялата стая или помещение, както и за тези, на които не им е нужна голяма музикална мощност, но за сметка на това тя трябва да е качествена. От своя страна системата XT-5 осигурява 5.1-базирано звучене чрез своите общо 6 говорителя, което я прави подходяща за изграждането на вашето домашно кино.


По спецификация TEAC XT-5 представлява: Power Output (RMS) = 5 х 12 W + 1 x 40 W, Frequency Response: 20 KHz – 150 Hz за сателитните говорители и 150 Hz – 50 Hz за субуфър тялото. В комплекта освен необходимите кабели за свързване получавате и дистанционно управление с кабелна връзка, както и упътване на няколко езика. Трябва да отбележа, че основните проводници са с “чинч” свързване, което прави системата подходяща за DVD/DivX плеъри, но за разлика от други производители, компанията TEAC е приложила и три помощни кабела “чинч към стерео” за свързване на говорителите с вашия компютър. Единствено е необходимо да разполагате с 5.1-съвместима звукова карта – и сте готови.


Сателитните тела имат доста добре издържан дизайн и много интересни стойки. Самото тяло притежава midrange говорител за средните честоти, както и “пищялки” за високите. Тази комбинация е по-удачна за сметка на някои двулентови разработки, а ниските честоти са оставени на субуфър тялото за възпроизвеждане.


Що се отнася до дистанционното, то е създадено, от една страна добре, но от друга – доста безсмислено. Добре, защото има интересен външен вид (прилича на летяща чиния) и е удобно за боравене. Безсмислено, защото без докинг станцията трудно ще можете да го използвате от всяка точка на помещението, а със сигурност сензорът приемник можеше да се разположи и по-интелигентно. Въпреки всичко фактът си е факт – системата предлага дистанционно управление на силата на звука на сателитните говорители, ниво на баса, както, разбира се, и бутон за включване и изключване на XT-5.


Звуковото оформление определено е на ниво, като по време на тестовете се установи следното – средните и високите честоти се възпроизвеждат много добре, а бас говорителят е почти на същото ниво, с леки забележки по отношение на най-ниските честоти (като се има предвид, че по спецификации говорителят “отрязва” всичко под 50 Hz, значи всъщност няма от какво да се оплакваме). Все пак общото впечатление от качеството на звука е доста добро, като дори и при сериозно усилване на говорителите не се усещат някакви по-отчетливи изкривявания.


За разлика от XT-5, при XT-2 липсват задните сателитни тела, както и центърът. Поради това впечатлението от XT-2 логично не е същото както от XT-5, но все пак, както споменах в началото, двете системи имат различно предназначение. Считайте обаче, че казаното относно качеството на възпроизвеждане на XT-5 се отнася с пълна сила и за XT-2, поради което може да се очаква същото представяне, но с по-малка сила поради наличието на само две предни тела.


Спор няма, че XT-5 и XT-2 са две системи, които са много подходящи за вашия домашен компютър. XT-5 може спокойно да стане източник на звука от DVD/DivX плеъра, пресъздавайки филмите с много добро качество на звука. Където и да изберете да ги поставите, тези две системи на TEAC ще си вършат добре работата.


Тодор Богданов


Авторът благодари на фирма “Солитрейд” за предоставените системи говорители на TEAC – XT-5 и XT-2.


About the author

Редактор

Leave a Comment