Програмиране

Tag Clinic – клиника за тагове

Written by Редактор

Ако ви трябва лесен, достъпен и многофункционален продукт, с който да обработите таговата информация на своите музикални файлове, значи сте попаднали на подходящия. Tag Clinic е програма, която извежда пълните данни за таговете на всички аудиофайлове на едно място, като по този начин редактирането на служебната информация става по удобен и лесен за потребителя начин. С програмата може да се редактират таговете на AAC, APE, FLAC, M4A, MP3, MP4, MPC, OGG, VQF и WMA файлове.


 


Първи впечатления


Да си призная честно, бях както приятно изненадан, така и доста объркан от първата среща с програмата. Приятно изненадан – защото досега не бях попадал на продукт, осигуряващ толкова много възможности за настройка и промяна на информацията в таговете, както и за преименуването на самите файлове. Объркан – защото въпреки старанието и прилежното сортиране на различните опции от страна на автора интерфейсът на програмата е доста претрупан и всъщност човек трудно би могъл да се съсредоточи върху нещо определено. Но имайки предвид многофункционалността на Tag Clinic, съм склонен да приема, че по-добра от тази организация на отделните модули едва ли е възможна. Затова ще ви кажа, че със сигурност е добре да отделите малко време като за начало и да погледнете помощната информация, която е наистина повече от изчерпателна. И е добре, преди да започнете същинската работа, да направите няколко предварителни теста и да анализирате резултатите.


 


Работа с приложението


Освен че може да редактирате всеки файл поотделно, приложението ви дава възможност да подредите файловете в групи, като можете да групирате и отделни тагови полета и да ги промените според предварително зададени критерии. Tag Clinic преименува аудиофайловете съобразно данните, които са записани в ID3 таговете, и автоматично въвежда набор от данни в ID3 тага на всеки файл, извличайки наличната информация от името на файла. Всички тези промени могат да бъдат прегледани, без да се модифицират оригиналните файлове, и да бъдат запазени чак когато сте сигурни, че това, което виждате, е крайният резултат. Разбира се, ако сбъркате, може да се върнете назад, но само с една стъпка, така че все пак бъдете внимателни.


Имате предварително зададени списъци с изпълнители, композитори, използвани кодеци и др., което ще ви улесни изключително много при добавяне на необходимата информация. Няма нужда да споменавам, че сами можете да включвате свои записи в тези списъци, което е още един плюс. На ваше разположение е и функцията за автоматично попълване на таговете, която се справя доста добре. Можете да пренасяте много лесно информация от едно поле в друго, да преминавате от един тагов формат в друг, да търсите и замествате по над 15 различни критерия, както и да съхранявате списъка с таговете в 6 формата – CSV, DOC, HTML, TXT, XLS, XML. Вграденият в програмата файлов браузър поддържа drag-and-drop, като така можете по всяко време да добавяте или премахвате файлове, да подреждате свои плейлисти, да размествате информацията в таговете.


С помощта на Tag Clinic се добавят снимки за албумите и изпълнителите директно към таговете. А в случай че изображението е прекалено голямо, можете да го редактирате директно в програмата. Ако пък прецените, че избраната снимка е по-подходяща за друг албум, съвсем спокойно я завлачете с мишката до желаната позиция.


Независимо от това колко полета сте запълнили, може да определите кои от тях да се виждат и кои да останат скрити.


Програмата осигурява и поддръжка за някои по-рядко срещани тагови формати и полета, сред които Relative Volume, Equalization и Reverb.


 


Заключение


Горещо ви препоръчвам да изпробвате програмата, особено ако е необходимо да въведете ред в своята аудиоколекция. Все пак ще спомена и факта, че приложението не е безплатно и ще трябва да се разделите със сумата от $24, ако желаете да го използвате за по-дълъг период от време. Тестово копие можете да изтеглите от: www.kevesoft.com.

About the author

Редактор

Leave a Comment