Уеб дизайн

Създайте личен или бизнес портал за минути с Mambo


Mambo е портален софтуер, който позволява създаването както на обикновени уебсайтове, така и на сложни фирмени портали. От уебадминистратора не се изисква да познава в детайли HTML, PHP и MySQL, освен първоначалните стъпки, нужни по инсталацията на Mambo, които ще опиша тук.
Лицензът, който е GNU GPL, гарантира, че Mambo може да бъде използван напълно легално, а също така променян според желанията ви – стига да имате нужните познания за PHP.


Подготовка за инсталация


Както вече е ставало дума в повечето статии досега, посветени на създаването на готови уебсайтове, за да инсталирате Mambo, е нужно да имате домейн, хостинг, MySQL база данни и достъп чрез FTP до сървъра.
Архивният файл, съдържащ файловете на Mambo, може да се свали от адрес http://mamboforge.net, като последната стабилна версия е 4.5.2, а компресираният й размер е само 1,45 MB.
След като се свали, той трябва да се декомпресира на твърдия диск и да се качи в директорията на вашия хостинг сървър, която се вижда при посещение на домейна. В повечето случаи директориите носят имена www, public_html или htdocs. Разбира се, ако желаете сайтът да е видим от адрес www.vashiasait.com/portal, то е нужно да копирате файловете в директорията portal, намираща се в една от изброените погоре главни директории. В случай че не желаете да копирате файловете разкомпресирани, можете да опитате да качите архива на сървъра и с командата tar -zxvf MamboVx.x.x-Stable.tar.gz да го декомпресирате там – това спестява трафик, който е много вероятно да се отчита.
Следващото нещо, което трябва да се направи, е да се създаде база данни за ползване от Mambo. Това може да стане чрез инструмента за управление на MySQL бази данни phpMyAdmin, до който повечето хостинг компании дават достъп. Можете да я кръстите “mambo.


Същинска инсталация


Mambo разполага с удобен инсталатор и няма да ви се налага да редактирате на ръка конфигурационни файлове. За да стартирате инсталация, е нужно само да отворите уеббраузър и да въведете адрес http://www.MoiaSait.com или http://www.MoiaSait.com/mambo, в случай че сте качили порталния софтуер в поддиректория с име mambo.
Веднага ще ви посрещне прозорец, който ще ви съобщи какви проблеми е срещнал инсталаторът след проверката на сървърното обкръжение. Найчесто срещаният проблем е, че някои директории, в които Mambo има нужда да пише, са забранени за запис. Затова трябва да се видят директориите, за които Mambo съобщава, и да се променят техните права за писане на “777, което означава че достъп за писане имат собственикът, групата и останалите потребители. Важно е да сложите същите права и на файла configuration.php, за да може Mambo да записва в него настройките, които правите. Такъв файл още няма, затова е нужно да сложите права 777 на директорията, в която се намира configuration.php-dist.
След като сте установили правата за писане, можете да обновите страницата и ако всички конфликти са решени и всички нужни директории имат статут “Writeable, можете да натиснете бутона “Next.
Вторият екран, който ще ви посрещне, изисква приемането на условията на GNU GPL лиценза и идва ред на друг екран, който ви подканва да въведете името на хоста (обикновено е localhost), потребителското име за MySQL и паролата, името на базата данни и префикс, в случай че ползвате база, която ще работи и с други приложения и не е специално създадена за Mambo.
След това, без да избирате друга опция (но оставите активна “Install Sample Data), просто натиснете “Next. Това бе и найтрудната част от инсталацията. Ако всичко е наред, ще бъдете посрещнати от екран, който ви поздравява за успешната инсталация и ви подканва на въведете име на сайта. Името може да бъде каквото пожелаете, например “Моят сайт”.
След като натиснете бутона “Next, ще се появи форма, в която трябва само да проверите дали пътят в сървъра съответства на това, което Mambo е открил (например /var/www/teri/htdocs/mambo), и URL адреса за достъп до сайта – например www.moiaSait.com/mambo.
Тук се въвежда и вашият e-mail адрес и предпочитана администраторска парола. След последното натискане на бутона “Next” ще видите повторно потребителското си име (Admin) и паролата, която сте избрали. Много е важно, след като сте преминали тази стъпка, да изтриете директорията installation, тъй като присъствието й на сървъра е предпоставка за неоторизирана намеса. Самият Mambo няма да ви даде достъп до сайта, докато не я изтриете. Когато тя е премахната от сървъра, трябва само да затаите дъх, да натиснете F5… и вашият нов сайт ще се появи пред вас с цялата си красота.


Слединсталационни настройки


Както ще видите, вашият нов сайт има чудесен дизайн и дори примерни новини, банери, анкети и др. Всичко това е само за да се ориентирате какво можете да правите, но и то не е всичко, което е налично във вашия нов сайт. Сред функциите, които сайтът има, е поддръжката на блог, публикуването на новини, разполагането на банерни реклами, вътрешна поща за потребителите, статистика на посещаемостта, RSS синдикация, архив, възможност за избор между множество теми за външния вид и много други неща, някои от които не са активни и трябва да се активират от администраторския панел.
Но първо е добре да влезете в администраторския панел с потребителското си име и парола и да го разгледате. Ще видите, че имате възможност да активирате модули, да разглеждате статистика на посещенията на сайта, да промените външния му вид според своя вкус и др.
Разучаването на администраторския център ще оставя на вас, тъй като със сигурност ще ви бъде много интересно да разгледате всички налични възможности, които в никакъв случай не могат да бъдат описани в една статия. Затова ще се насочим към локализирането на Mambo така, че интерфейсът му да е на български език.
За целта посетете страницата на проекта за локализация http://mamboforge.net/projects/mambo-bg/, откъдето да изтеглите файловете с преводи на ядрото и компонентите на Mambo, които са в ZIP архив. Добрата новина е, че няма да ви се налага да разкомпресирате вече архиви и да ги качвате на сървъра чрез FTP клиент – вместо това избирате менюто Installers/Languages, посочвате файла с превода и натикате бутона Upload&Install. В следващия прозорец вече ще имате възможност да изберете кой от езиците да е активен. Преглед на сайта се извършва чрез избора на менюто Site/Preview.


Инсталиране на модули, компоненти и теми


Нови модули, компоненти и теми можете да свалите от адрес http://mamboforge.net/softwaremap/, където ще намерите още игри, пачове, туториали и мн.др. Модулите и компонентите се свалят като архив и се качват чрез менюто Installers, откъдето се избира файлът, записан на твърдия диск, и се изпраща към сайта подобно на прикрепен файл в писмо на уеббазирана поща.
Модулите и компонентите ще добавят много нова функционалност към вашия нов сайт, като например възможности за изпращане на trackback, публикуване на AdSense реклами, календари, мейлинг листи, форуми и дори такива компоненти, които да превърнат сайта ви в един пълноценен онлайн магазин с възможности за поръчки и онлайн разплащания. Нужно е само да потърсите нужните ви модули и компоненти, като това е и найтрудното в случая, тъй като те са стотици.


About the author

Редактор

Leave a Comment