Хард дискове

Съвременните твърди дискове и перпендикулярният запис

Written by Редактор

След като ви запознах с доста аспекти от развитието и възможностите за употреба на твърдите дискове, сега е ред да стане дума и за това какво може да се намери в момента на пазара – и като вид, и като големина. Ако допреди години 20–40 GB бяха нещо много сериозно, то в момента обеми от порядъка на 120–160 GB са едно добро начало за нова компютърна конфигурация.


Спор няма, че SATA интерфейсът започна да залива пазара на твърди дискове и съвсем скоро от IDE/ATA няма да има и следа – за него ще напомнят само по-старите модели устройства. Пример за това е липсата на IDE поддръжка в най-новия южен мост ICH8 на чипсета на Intel. За щастие много от производителите на дънни платки добавят външен контролер предимно с цел включване на поне едно DVD оптично устройство. Въпреки това посоката на развитие е само една и тя се нарича SATA.


В момента повечето дискове използват т.нар. хоризонтален тип запис, но при него не може да се разчита на постоянно увеличаване на плътността поради риск от загуба на интегритета на данните. Затова бе създаден нов тип – перпендикулярен, който ще бъде в основата на развитието на дисковете през следващите години. По този начин Seagate успяха да направят най-големия (за момента) твърд диск с обем от 750 GB. Поради високата си цена този модел едва ли ще е от най-атрактивните, но показва възможност след година съвсем спокойно да видим и устройство с размер 1 TB. Перпендикулярният запис помага и за подобряване на производителността на дисковете и затова в скоро време ще залегне в основата на всички модели нови устройства.


По отношение на обема Seagate със сигурност могат да се гордеят, че са първи, но що се отнася до производителността, Western Digital имат тежката дума със своята серия от 10 000 rpm SATA дискове от високо ниво – Raptor. В момента най-големият по обем Raptor е с капацитет 150 GB и реално няма конкуренция на този пазар. Единствено с два 7200 rpm диска с 16 MB кеш и RAID 0 връзка може да постигнете по-висока скорост, но свързването на два Raptor-а в RAID 0 ще ви даде производителност, за която само сте мечтали. Реално сега Raptor серията на WD и 750 GB 7200.10 дискове на Seagate са двата максимума, що се отнася съответно до производителност и обем.


Говорим само за два производителя, но ако трябва да сме точни, не останаха и кой знае колко. Освен Seagate и Western Digital в момента единствено Hitachi GST може да ви покаже нещо наистина сериозно. Компанията от доста време не е предлагала нови продукти за десктоп пазара, но в скоро време се очаква и тя да премине към масово производство на устройства с перпендикулярен запис (Hitachi обявиха възможността си да работят по тази технология още през месец март 2005 г.) и така да видим ново поколение Hitachi 7Kxxx устройства.


Как да подходите в момента, ако имате желание да закупите нов твърд диск? Отговорът на този въпрос е по-скоро лесен, отколкото сложен. Цените на повечето устройства на пазара са такива, че ви тласкат към обеми от над 100 GB и под 250 GB. Това логично означава, че 160–200 GB e диапазонът, в който е добре да се движите. А и двете големини се предлагат в момента в доста варианти – както ATA133 с 2 MB буфер, така и SATA300 с 16 MB буфер. Кой вариант ще вземете, е въпрос на вкус и бюджет, но определено изборът на IDE устройство ще ви ограничи доста за в бъдеще. Реално истината е в SATA300 дисковете, които ще се ползват с все по-голяма съвместимост, особено когато става дума за съвременни дънни платки.


Каквото и да решите, положението в момента с твърдите дискове е следното: големи обеми, ниски цени и голям избор от начини за свързване. Това са трите най-основателни причини да си закупите ново устройство дори още сега. Така със сигурност ще увеличите обема на дисковото пространство и ще ускорите цялостната работа на вашата компютърна система. И то вече на много приятни цени.


 

About the author

Редактор

Leave a Comment