Периферия

Съживяване на мастиленоструйния принтер

Written by Редактор

През последните няколко години станахме свидетели на доста бурно развитие и съответното поевтиняване на мастиленоструйните принтери за домашна употреба. Това разбира се доведе до широкото им разпространение и днес почти всеки потребител разполага с такъв продукт, независимо колко често прибягва до неговата употреба. За съжаление точно когато принтерът наистина ни потрябва, откриваме, че… дюзите му са запушени! Какво да правим?


По закона на Мърфи, когато отпечатването на някой важен документ ни е наистина спешно, откриваме, че принтерът ни е напълно запушен. Независимо дали става въпрос за цветната, или за черната глава, отпечатването на дори една буква е невъзможно, тъй като дюзите са пълни с втвърдено (засъхнало) мастило. В подобен случай нямаме особено голям избор – трябва да изчистим по някакъв начин наслоеното мастило в дюзата. Преди да разгледаме начините, по които можем да извършим тази операция, нека видим защо всъщност тя се налага.


Макар напоследък цените на мастиленоструйните принтери от среден и нисък клас да се редуцираха главоломно, това все пак не е съвсем без причина. Използването на евтини консумативи не само от клиента, но дори и от самия производител, води до преждевременното втвърдяване на мастилото, при което то буквално затлачва миниатюрната печатаща дюза на главата. За съжаление има само три начина да се справим с този проблем – първият от тях е да си купуваме принтери от по-висок клас, при които съответно се използват по-качествени мастила, променящи вискозитета си значително по-бавно.Тъй като не за всеки има смисъл даването на сериозна парична сума за принтер, който ще се използва веднъж месечно, а и по-рядко, остава вторият вариант – отпечатване на една “продухваща” страница веднъж седмично, или дори по-често. Този вариант има доста отрицателни страни, например постепенно ще изхабим напълно мастилото на принтера, без да сме отпечатали нищо смислено. Но все пак ще отдалечим във времето момента, в който дюзата на печатащата глава ще бъде запушена безвъзвратно.


Третата и последна опция, която можем да изберем, е именно отпушването на печатащата глава преди всяко отпечатване, при положение че тя е запушена, разбира се.


Да пристъпим към действие


Първото решение за отпушване, което обикновено се препоръчва, е да се използва софтуерът към принтера, служещ за тази цел. Обикновено това е просто програма, отпечатваща голямо количество от всеки цвят, включително черния, при което се предполага, че дюзата на печатащата глава ще се отпуши. За съжаление тук се получава малък парадокс, тъй като веднъж запушена, главата трудно ще се оправи чрез печатане. Въпреки това, при по-леки случаи понякога е възможно това решение да помогне, така че все пак опитайте. Ако не постигнете успех, ще се наложи да пристъпим към по-сериозни методи за решение на проблема.


Пособията, които ще са ви необходими за извършването на тази операция, всъщност са съвсем малко и със сигурност могат да се намерят във всеки дом. Това са плитък съд, салфетки или мека кърпа (която впоследствие ще се наложи да изхвърлим, защото ще е омастилена) и известно количество медицински спирт.


Преди да започнем същинската обработка, ще ви обърна внимание на няколко неща, за които трябва да се внимава. Първото и най-важно от тях е, че трябва да се избягва попадането на спирт или вода в резервоара с мастило или в дюзата на печатащата глава. Това може да повреди самата глава и да повлияе на мастилото в касетата. По същия начин при използването на вода попадането й в дюзата или резервоара с мастило може да се отрази зле на работата на принтера, ето защо това също трябва да се избягва на всяка цена.


Друга важна подробност е подсигуряването на удобно за работа място. Тъй като мастилото в касетката все пак цапа доста, осигурете си място, което се почиства лесно и не се зацапва непоправимо при накапване с мастило.При някои принтери черният цвят е отделен от останалите три основни цвята и се намира в отделен резервоар или в отделна печатаща глава. При други модели тя може да е или обединена с останалите цветове, но със собствен резервоар с черно мастило, а в някои редки случаи черен цвят дори липсва. При подобни принтери той се получава чрез едновременно печатане с равни порции от трите основни цвята.


За да получим достъп до касетката и печатащата глава, е достатъчно да отворим капака на принтера, който в зависимост от модела се намира в предната част на принтера или евентуално в горната му част. При отварянето обикновено принтерът реагира с изнасяне на главата и касетката в удобно за изваждане или обслужване положение. За да пристъпим към същинското почистване, ще се наложи да откачим касетката (която обикновено е комплект с печатащата глава) от придържащите я скоби.
Първият и по-безобиден вариант за “обработка” на главата е с използване на топла вода – тук е достатъчно само да сипем известно количество гореща вода в споменатия преди малко плитък съд, след което да поставим касетката в нея. В зависимост от това колко е запушена печатащата глава, водата може да се замести със споменатия спиртен разтвор, но това вече зависи от личната преценка. Все пак по-добре е първо да опитате с вода и ако нямате успех, да повторите операцията с потапяне в спирт. Разбира се, обърнете внимание на това печатащата глава и дюзата да са изцяло потопени във водата или спирта.След като потопите касетката по този начин, оставете я да престои поне няколко часа, а по-добре дори цяла нощ. Преди да проверим дали сме успели да постигнем някакъв ефект чрез това накисване, обърнете внимание касетката да е напълно подсушена и добре избърсана от течността, в която е била потопена.


Ако дори и след тези интервенции нямате успех в отпушването на дюзите на печатащата глава, трябва да се обърнете към “тежката артилерия” – почистване с ултразвук. Разбира се, това се прави главно в случаите, когато става въпрос за почти нова и пълна с мастило касетка, чиято цена е висока и не оправдава замяната й само поради това че е запушена. Ултразвукови уреди за почистване могат да се намерят в златарските ателиета, където се използват при подготовка за работа с изключително фини детайли. Срещу известна сума вероятно може да се уговори в някое такова ателие да се почисти запушената глава на принтера. Що се отнася до цената, тя вече ще зависи основно от вашите умения за преговори, но със сигурност ще е по-ниска от тази на нова касетка.


Добрил Доков

About the author

Редактор

Leave a Comment