Овърклок

Свръхбърза (5,46 GHz!) машина за масовия потребител

Written by Редактор

Може би си спомняте, че в края на далечната 2003 година група ентусиасти постигнаха своеобразен световен рекорд за онова време – чрез овърклок те счупиха бариерата от 5,0 GHz. Разбира се, за целта бе използвано специално решение за охлаждане, при което се разчита на мощен компресор за отнемане на топлината от системния чипсет и специален корпус с течен нитроген (с температура –190C), за охлаждането на процесора!


В днешно време вече е възможно човек да си поръча такава машина за домашна употреба. Това е възможно благодарение на обединените усилия на Asetek, Kingston Technology Europe Ltd. и Western Digital.


По време на най-голямото компютърно изложение, което се провежда в град Хановер, Германия, тази година ще бъде представен първият комерсиално достъпен компютър, работещ на тактова честота от зашеметяващите 5,46 GHz. Системата ще е базирана на Intel Pentium 4 процесор и, разбира се, ще работи в режим на сериозен овърклок. Както може да се очаква, и охлаждането на системата ще бъде подобаващо на тази чудовищна скорост.


Така нареченият компютър мечта, ще е оборудван със специално подбрани компоненти, които са способни да работят стабилно дори и при честоти, по-високи от номиналните. Охлаждащите решения, използвани в компютъра, са много сериозни: VapoChillr LightSpeed CPU и WaterChillT за охлаждането на GPU ядрото и системния чипсет. Паметта в машината ще е Kingston Technology HyperX KHX7200D2K2 DDR2 RAM, а твърдият диск е един от най-бързите SATA дискове, достъпни на пазара: 150-гигабайтов WD Raptor X. Процесорът е Intel P4 с номинална работна тактова честота 3,8 GHz CPU.


С такава система геймърите ще са в състояние да се забавляват дори и с игровите заглавия, които предстои да излязат, разбира се, на висока резолюция и максимално ниво на детайлите.


По време на натоварване охлаждащата система VapoChillr LightSpeed буквално замразява процесора: –33C!


Единственият недостатък на този компютър вероятно ще бъде неговата цена.

About the author

Редактор

Leave a Comment