Практика

Starter – пълен контрол над процесите в Windows

Written by Редактор


Starter – пълен контрол над процесите в Windows


Често се случва да получавам оплаквания от мои познати, които не могат да разберат защо изведнъж техният Windows е станал толкова бавен, защо времето за зареждането му е станало страшно дълго и защо всички програми вървят тромаво. Най-често проблемът е в някой процес, който се стартира на заден фон, “яде” от процесорното време и оперативната памет и причинява общо забавяне на системата. Първият вариант е да стартирате с Ctrl + Alt + Del мениджъра на задачи, да проверите общото състояние на производителността, след което да разгледате по-подробно работещите процеси. Но част от приложенията не са видими чрез този инструмент (и най-вече зловредните). Следващата стъпка е да се извика msconfig чрез полето Run на стартовото меню на Windows. Тук могат много по-добре да се разгледат всички зареждащи се процеси и системни услуги, както и да се включват/изключват перманентно. Но за съжаление този инструмент е съвсем елементарен и функционалността му е ограничена. Затова ви предлагам Starter 5.6.2.8, който може да ви предложи много повече.


Неговото действие е аналогично на това на msconfig. Работните полета са три. В първото се намират самостартиращите се приложения. При задържане на курсора върху всяко едно ще получите базова информация за него, а ако щракнете два пъти с левия бутон, ще се отвори прозорец с разширени данни, като дори има бърза препратка за търсене на повече обяснения за файла в интернет. Десният бутон на мишката ви предоставя различни действия, които можете да извършите с конкретния запис. В лявата част на прозореца се намира поле с дървовиден списък, в който стартовите записи са разпределени много удобно според своето местоположение – стартовата папка на Windows, регистъра и неговите подсекции и т.н.


Във второто поле се визуализират всички работещи в момента процеси, като и тук помощната информация е много по-богата в сравнение с предлаганите от Microsoft приложения. При избиране на процес ще ви бъдат показани всички библиотеки, които той е заредил в паметта, а десният бутон на компютърния гризач отново ви дава избор на различни опции.Третата секция е определена за системните услуги, като те отново са подредени по вид в лявата част. Също така статусът им тук е визуализиран по много добър начин и веднага може да се получи прегледна информация за тяхното състояние. Щракнете два пъти върху всяка една, и ще разполагате с богати възможности за тяхното управление.


От меню File може да запишете всички списъци в HTML или текстов формат (Shift + Ctrl + S и Ctrl + S). Освен това имате опция и за експортиране на системния регистър или само на отделни негови групи.


И накрая отново със задоволство ще отбележа превода на български език (въпреки някоя и друга малка правописна грешчица). Радващо е, че в последно време все по-голяма част от софтуера, който тествам, има и българска локализация. Външното оформление на Starter също е на ниво (поддържат се “кожи” и избор на местоположение на някои елементи), макар че msconfig просто не е никаква база за сравнение.


Адриан Банчев


Разработчик: CodeStuff


Лиценз: безплатен


Официален сайт: www.members.lycos.co.uk/codestuff или www.codestuff.mirrorz.com

About the author

Редактор

Leave a Comment