Новини

Спасяване на системата със System Rescue CD 1.1.0

System Rescue CD е само стартиращ се (bootable) диск, който включва колекция от спасителни инструменти и програми, които могат да се функционират директно от носителя. Те ще се ви от полза в ситуациите, когато трябва да „ремонтирате“ своята Windows или Линукс базирана операционна система. Също така, ако се съмнявате, че сте жертва на rootkit-базирани паразити, вируси, червеи или троянски коне, настоящият пакет може да ви помогне, защото с него получавате достъп до информацията на диска си, дори и да не можете да заредите своята операционна система по стандартният начин, примерно след спиране на тока или след системен срив.

Тъй като тук става дума за bootable диск, System Rescue CD 1.1.0 на практика не зависи от текущото състояние на операционната система, за да се зареди, тоест това е т.нар. „жива дистрибуция“, която се зарежда и функционира директно от оптичният носител.

 

 

Що се отнася до приложенията на диска, тук ще намерите цял арсенал от спасителни програми за извличане на информация след системен срив, за разделяне на дискови дялове, например parted, partimage, fstools, както и бекъп и мрежов софтуер.

Освен това, докато работите със System Rescue CD 1.1.0 имате и достъп до интернет, което прави възможно качването на някой от важните ви файлове онлайн, както сканирането на системата за вируси и зловреден код с онлайн скенер, като например Housecall от TrendMicro или ActiveScan на Panda.

За да свалите ISO имидж файлът, от който да си изпечете спасяващ диск посетете следната препратка:http://garr.dl.sourceforge.net/sourceforge/systemrescuecd/systemrescuecd-x86-1.1.0.iso

Ако пък ви трябва спасителен диск, откъдето да проверите компютъра си за вируси, изпробвайте предложението от F-Secure – Rescue CD 3.00.

То ще монтира всички NTFS дялове и ще ги сканира за вируси и зловреден код. Всички заразени файлове ще бъдат обезопасени, чрез добавянето на разширението .virus към суфикса на всеки от тях.

Имидж файлът за F-Secure Rescue CD 3.00 е достъпен на адрес http://www.f-secure.com/linux-weblog/files/f-secure-rescue-cd-release-3.00.zip

About the author

Редактор

Leave a Comment