Мултимедйини програми

Софтуерните видеоплеъри и Windows Vista

Written by Редактор

Въпреки че новата операционна система на Microsoft – Windows Vista, се появи преди почти половин година, все още много програми не са съвместими с нея. За съжаление идентично е положението и при софтуерните видеоплеъри. Естествено, имате възможност за избор, но той не е толкова богат, както при XP. Независимо че някои от приложенията, които бях решил да изпробвам, се инсталираха безпроблемно под Vista, при опитите ми да ги стартирам или да заредя файлове с тях се сриваха. Други пък изобщо не желаеха да се инсталират. Подобен, малко странен и съвсем изненадващ е случаят с доказалия се WinDVD на Intervideo, който на теория и според официалната информация е напълно съвместим с тази операционна система. На практика обаче версията 8.0.6.109, достъпна за сваляне по време на написването на статията от официалния сайт, доказа, че това съвсем не е така. Странно, но инсталаторът желаеше да инсталира прекалено стара версия на DirectX 9.0 – от февруари 2006 г., преди да продължи с копирането на основните файлове. При всички опити Vista спираше мераците на WinDVD да замести новите системни файлове с по-стари, и съвсем естествено, всичко спираше дотук (под XP всичко премина гладко и безпроблемно). Така че, за ваше и мое разочарование, ще пропуснем това приложение поне докато разработчиците не коригират своята грешка.


В статията ще представя някои от най-известните и предпочитани от потребителите видеоплеъри, които, разбира се, работят безпроблемно под Vista. Системата, използвана при тестовете, е със следните характеристики: Windows Vista Ultimate – 32-битовия вариант с инсталирани последни ъпдейти, AMD Athlon 64 X2 3600+, 2 GB RAM, Nvidia GeForce 6100 256 MB. За някои от приложенията бяха необходими допълнителни кодеци, така че използвах последната актуална версия на FFDShow MPEG-4 Video Decoder – rev. 1320 от 25.06.2007 г. Тъй като в днешно време видеото с висока разделителна способност е достатъчно популярно, реших за тестовете да използвам няколко HD видеофайла с резолюция 1280 x 720, или 720p. Ще обърна внимание както на работата на самите плеъри с тях, така и на използваните системни ресурси. Повече информация за HD видеото и по-специално за Н.264 – протокола, използван за кодиране и компресиране на такъв тип информация, може да прочетете в статията на колегата Добрил Доков на адрес http://www.computers.bg/statia.php?mysid=1006&t=7&SESID=613bc4a509ef28ef38be7a2f9b3f3004. Разбира се, ще проследим поведението на плеърите и при работа с други формати, както и например коректното извеждане на субтитри.


Ако желаете, може да изтеглите използваните видеофайлове напълно безплатно от следните адреси:


• Robotica (WMV HD 720p) – http://download.microsoft.com/download/9/2/b/92b48c2f-cc5a-4d15-ae40-30ec542db8bb/Dolphins_720.exe


• Life in the Blue HD (720p) – http://www.apple.com/quicktime/guide/hd/bbc-blue.html


• Oceans 13 Trailer 2A HD (720p) – http://www.apple.com/trailers/wb/oceans13/hd/


Windows Media Player 11


Неслучайно реших да започна с официалния плеър (или по-скоро мултимедиен център) на Microsoft. Защото сама по себе си програмата представлява голяма крачка напред за гиганта от Редмънд. Новият Media Player се опитва да съчетае огромна функционалност, която да представи на потребителите в максимално опростен и лесен за употреба вид. И със сигурност успява.Едно от новите неща, на които са наблегнали в Microsoft, е достъпът на потребителите до музикалния каталог URGE, собственост на MTV. Така Windows Media Player 11 става и основен конкурент на iTunes в това отношение. Какво може да се каже за външния вид на програмата? Ами доста неща и този път все хубави :). Да започнем с това, че във версията е заложено на лекотата при работа с приложението. Няма ги претрупаните с функции менюта, намиращи се в лявата страна на предходните версии, които повече пречеха, отколкото вършеха някаква работа. Тук сигурно ще си кажете: плеърът е толкова бърз, защото ги няма всичките тия нужни и ненужни функции. Но ще сбъркате. Има ги, даже са добавени още. Само че менюто е изнесено в няколко категории в горната част, под формата на табове. Така имате достъп до основните опции, а всички останали са налични от допълнителните динамични менюта, отварящи се към отделните табове.Освен с чудесната визуализация, медийният плеър е подобрен и в много други насоки. Трябва да се отбележи улесненото търсене на файлове в сравнение с предишния WMP, а освен това и бързината и стабилността, с която се осъществява. Много добро нововъведение е и създаването на автоматичен плейлист. По този начин програмата подбира вместо вас кои заглавия да бъдат включени, без да е необходимо вие да ги селектирате едно по едно. Дотук добре. Но изненадата поне при мен дойде, когато се опитах да съставя втори такъв плейлист. WMP го направи, но без да повтаря заглавията от предишния. Хитро, нали?


Може да рипвате аудиодисковете си, като имате избор между няколко различни формата и битрейта. Със сигурност трябва да спомена и медийната библиотека – едно от нещата, заради което си заслужава да използвате Windows Media Player и с което много от другите плеъри не могат да се похвалят. А освен че лесно и бързо ще организирате своите колекции от аудио-, видеофайлове и графични изображения, имате възможност да добавите към библиотеката си и записваните с плеъра тв предавания, както и други, най-различни файлове.За съжаление все още основен недостатък на Windows Media Player, дори и в тази версия, е липсата на по-широка поддръжка на мултимедийните формати. По-голямата част са все още собствените формати, но има и изключения. Ето и поддържаните: .asf, .wma, .wmv, .wm, .dvr-ms, .avi, .mpg, .mpeg, .m1v, .mp2, .mp3, .mpa, .mpe, .mpv2, .m3u, .mid, .midi, .rmi, .aiff, .au, .snd, .wav, .ivf. Липсва поддръжка обаче за форматите RealAudio и RealVideo (.ra, .rm, .ram), QuickTime (.mov, .qt) и MPEG-4 (.mp4). Тъй като плеърът просвирваше единствено своя WMV HD видеоформат, се наложи да проведа тестовете с такъв видеофайл. Смея да кажа, че системните ресурси, които се използват, са завидно малки – 2–5 % CPU и около 25 MB памет. Същото е положението и при работата с DVD дискове и DivX файловете. Наложи се обаче да използвам възможностите на FFDShow, за да изведа субтитри към DivX файла.


Определено мога да препоръчам Windows Media Player 11 на начинаещите и на по-непретенциозните потребители, както и на онези от вас, които търсят прост и удобен плеър без нужда от допълнително настройване.


Официален сайт: www.microsoft.com/windows/windowsmedia/default.mspx


Лиценз: Freеware


BSplayer 2.21


Не знам доколко ще съм прав, но според моите лични наблюдения това е любимецът на голяма част от потребителите. Разбира се, всеки, който е предпочел или ще предпочете този плеър, ще има свои собствени причини, затова ще премина направо към прегледа на приложението. Видеоплеърът се предлага в три различни версии. За целите на статията избрах да разгледам BSplayer PRO, тъй като в нея са налични всички възможности на програмата. Също така имайте предвид, че безплатната версия на продукта се разпространява с Adware лиценз.Инсталационният файл на BSplayer е около 12 MB. Самата инсталация на плеъра преминава бързо и безпроблемно, така че не е необходимо да се спирам подробно върху нея. Заетото дисково пространство е малко под 17 MB. Веднага след като приключите с инсталирането, ще се зареди и самият видеоплеър, като прави впечатление наистина бързото зареждане на програмата. Външният вид на приложението, поне на мен, първоначално ми се стори доста странен. Но всъщност интерфейсът е много удобен и интуитивен, което е и по-важното. Всички нужни и най-често използвани опции са изведени на преден план, а останалите са достъпни или от контекстното меню, или през динамичните менюта, които се показват при преминаване на мишката върху тях в краищата на програмата. Ако все пак не ви допадне разположението на бутоните и опциите, както и интерфейсът като цяло, лесно може да ги промените, сменяйки кожата на BSplayer. Със стандартната инсталация имате не особено голям избор, но бихте могли да си изтеглите още от официалния сайт.


BSplayer, също както и Windows Media Player 11, предлага на своите потребители да организират файловете си по-възможно най-удобен начин с помощта на Media Library. Към нея имате възможност да добавяте аудио- и видеофайлове, радио- и телевизионни станции, както и подкастове. Плейлистите, които създадете с плеъра, могат да се сортират по няколко различни критерия.


 


По време на теста с HD видеото BSplayer заемаше около 20 % от процесорното време и между 13 и 15 MB от паметта. При зареждането на DivX и DVD, програмата свали използването на процесора до 7 % и 10 MB от паметта. Справя се отлично и със субтитрите. Единствената ми забележка е, че са прекалено ситни, но това може лесно да се коригира.


Видеоплеърът разполага с многоезичен интерфейс (над 90 езика), включително и български. Освен това е осигурена drag-and-drop поддръжка, бърза смяна на резолюцията в зависимост от това на какъв екран ще възпроизвеждате видеото, може да прихващате и отделни кадри от филма, както и да гледате .avi файлове с няколко аудиопотока. Сред възможностите, които ви предлага още BSplayer, са: използване на .ini файлове, чрез които ръчно задавате параметрите за зареждане на даден филм, наслагване на допълнителен аудиофайл върху оригиналният звуков поток, използване на различни режими за плейбек, Desktop Display режим, който извежда видеото директно върху работния плот, режим за лесна работа с дистанционно управление, използване на Bookmarks, за запаметяване на любимите сцени от всеки филм, фини настройки на звука и видеото и още много други. Поддържаните от плеъра формати са .divx, .avi, .mpeg 1, .mpeg 2, .xvid, .3ivx, .ogm, .matroska, .asf, .wmv, .DV, .m1v, .m2v, .mov, .mp4, .mpv, .QT, .rm, .SWF, .vob, .wav, .mpa, .mp1, .mp2, .mp3, .ogg, .aac, .ac3, .aif, .ram, .wma и др.


Използването на малко системни ресурси прави BSplayer особено подходящ за слаби машини, а при положение че хардуерът ви отговаря на минималните системни изисквания на Windows Vista, пак ще можете да гледате любимите си филми. За да сте сигурни коя от версиите на BSplayer е най-подходяща за вас, може да посетите http://www.bsplayer.org/en/bs.player/download/ и да разгледате сравнителната таблица на функциите и възможностите на всяка от тях.


Официален сайт: www.bsplayer.org


Лиценз: Adware/9,90 евро/29,90 евро


Crystal Player Professional 1.98


В сравнение с огромните изисквания на Vista за свободно дисково пространство при инсталация, едва ли ще имате проблем с необходимите за Crystal Player 6 MB. Инсталационният файл на приложението е още по-малък – едва 2,8 MB.Съмнявам се, че някой би могъл да има проблеми с инсталирането на плеъра, а и при работата си с него. След като стартирате Crystal Player за пръв път, ще бъдете попитани кои файлови разширения искате да се асоциират с програмата. Тъй като са доста, а и някои формати вероятно ще са ви непознати, най-добре е да посочите всички с помощта на бутона Check All. Ако използвате друг видеоплеър, или просто не желаете никой от изброените файлове да бъде асоцииран, натиснете Uncheck All. Поддържаните формати са: .3gp, .asf, .avs, .cme, .cof, .csa, .divx, .flv, .m1v, .m2v, .mls, .mov, .mp4, .mpe, .mpeg, .mpg, .ogm, .rm, .rmvb, .viv, .vob, .wmv, .xqt. Новата версия на софтуера е напълно съвместима с Windows Vista, а към вградените MPEG1/2 и AC3 декодери, вече е добавен и MPEG 4.В сравнение с останалите плеъри Crystal Player е доста изчистен или поне такава е кожата, избрана по подразбиране. Разбира се, бихте могли по всяко време да промените визията на програмата – необходимо е единствено да изтеглите допълнителна кожа според вашите вкусове и предпочитания. Достъпът до голяма част от опциите на плеъра, като изключим удобната лента за контрол в долната част, се осъществява с помощта на една миниатюрната лента с инструменти в горния десен ъгъл. Естествено, всичко е въпрос на навик, но поне в началото ми беше трудно да улуча това, което ми е необходимо, от първия път.


Определено обаче ми допаднаха полупрозрачните еквалайзър и поле за бързо преместване напред или назад, които се появяват при преминаване на мишката в долната и горната част на екрана в активен режим. Добавянето на файлове, освен по стандартния начин – с командата Ctrl + O, може да става и с издърпване и поставяне на заглавията директно върху плеъра. Те се прикрепят върху основния прозорец на приложението, под формата на полупрозрачни ленти, в които се извежда сцена от видеофайла, както и информация за резолюцията и използваните кодеци. При щракване върху някое от заглавията от своеобразния плейлист останалите се скриват. Така добавените към плеъра файлове се показват и при следващото стартиране на Crystal Player или поне докато самите файлове са налични. За съжаление тук нямате на разположение цяла медийна библиотека, но пък имате възможност да използвате плейлисти и Bookmarks.Crystal Player предлага на своите потребители и множество аудио- и видеофилтри, автоматично изтегляне на кодеци, лесно увеличаване на избрана част от екрана по време на плейбек. Най-голям интерес може би ще представляват заложените в програмата алгоритми и опции за коригиране и подобряване на качеството на образа. Използвайки Video postprocessing, SuperSampling и MultiSampling, имате възможност да изчистите картината от т.нар. артефакти, да увеличите резолюцията на видеофайлове с по-висока, без да загубите допълнително от качеството на картината, и т.н. Определено мога да кажа, че качеството на картината с Crystal Player е едно от най-добрите, но и това си има своята цена. При теста с HD видеото, натоварването на процесора достига 30 %, а на използваната памет – 160 MB. Ситуацията при DVD филмите и DivX файловете е малко по-различна. Натоварването на процесора спадна драстично до 4–5 %, но за съжаление използваната памет си остана на горното ниво – 160 MB. Поддръжката на субтитри също е налице, така че, ако държите на качеството на картината и, естествено, разполагате с необходимите системни ресурси, ви препоръчвам този плеър с две ръце.


Официален сайт: http://www.crystalplayer.com/cp/


Лиценз: Shareware ($ 29,95)


Gom Player 2.1.6.3499


Преди време съвсем случайно попаднах на този плеър, който далеч не разполагаше със сегашния си набор от възможности, но си личеше сериозното намерение на неговия автор да го превърне в един от най-добрите безплатни видеоплеъри. Е, днес нещата стоят по-съвсем различен начин и едва ли ще сбъркам, ако кажа, че няма аудио- или видеоформат, който да не можете да прегледате с него. Но ето за всеки случай кратък списък: .gom, .avi, .divx, .asf, .wmv, .mpg, .mpe, .mpeg, .dat, .ifo, .vob, m1v, .m2v, .tp, .dmb, .mp4, .m4v, .k3g, .3gp, .skm, .lmp4, .rm, .rmvb, .mkv, .ogm, .swf, .flv, .mqv, .mov и др.


За моя радост, а и предполагам на всички, които го използват, плеърът запази приятния си, интуитивен и изчистен интерфейс, който все пак може да бъде подменен с помощта на допълнителни кожи, при положение че стандартният не ви допадне. Едно от нещата, които му помогнаха да се популяризира толкова бързо, е, че не се нуждае от инсталиране на допълнителни кодек пакети, които най-често са и основният източник на проблеми за начинаещите. Достатъчно е да инсталирате самата програма, която идва в комплект с вградени кодеци за почти всички формати, за да можете да гледате видео или да слушате музика. По подразбиране е включена опция за автоматично търсене на нови кодеци, която се активира, в случай че не може да бъде открит подходящият на системата ви.За разликата от останалите приложения, имате възможност да настроите Gom Player още по време на инсталацията, и по-точно веднага след нея, с помощта на конфигурационния помощник, който се зарежда автоматично. Цялата процедура е разделена на пет стъпки. Първо трябва да изберете типа и режима на монитора, а след това кои кодеци желаете да зарежда програмата при стартирането си. Относно звуковата система приложението само разпознава с каква звукова карта разполагате – дву-, четири-, шест- и т.н. канална, така че тук едва ли ще се наложи да променяте нещо. В следващия прозорец трябва да изберете кои файлове да се асоциират към програмата и кои да се стартират през нея. С това приключва базовата настройка (която при повечето случаи е напълно достатъчна) и Gom Player се стартира.С помощта на осем бутона имате достъп до всички налични функции в плеъра. Четирите бутона, с които управлявате видеофайловете – старт, стоп и за превъртане напред и назад се намират вляво. Радиобутонът, намиращ се най-отдолу, по средата на прозореца, осигурява достъп до менюто за разширена настройка. Останалите три бутона, разположени отдясно, осигуряват бърз достъп до контролния панел, мениджъра на файловете и плейлиста.С Gom Player имате възможност да преглеждате повредени и недоизтеглени файлове, а също и видеофайлове директно през мрежата, стига съответният сървър да поддържа такава възможност. Безупречна е и поддръжката на субтитри, като разполагате и с вграден редактор за тях. Освен това имате възможност да правите фина настройка на звука и видеото, дори по време на плейбек. Това става от удобния контролен панел, който се извежда с F7. Друга полезна опция, която сигурен съм, мнозина ще оценят, е, че можете да настроите плеъра да изключи автоматично компютъра след възпроизвеждането на активния в момента файл или след изпълнението на целия плейлист.За съжаление в Gom Player липсва Media Library, но на ваше разположение са възможностите за създаване и съхраняване на плейлисти. Резултатите, които програмата показа по време на тестовете, също са повече от добри. При възпроизвеждането на HD видео натоварването на процесора варира между 15 и 20 %. При останалите формати стойностите рядко преминават границата от 7 %. Използваната памет във всички ситуации бе 45 MB. Както и сами виждате, показаните резултати са повече от задоволителни, така че ако търсите безплатно решение, което да се конфигурира възможно най-лесно, ви предлагам да опитате Gom Player. Тъй като приложението е в процес на динамична разработка и постоянно се добавят нови функции, не пропускайте да го обновявате редовно.


Официален сайт: www.gomplayer.com


Лиценз: Freeware


The KMPlayer 2.9.3.1214


Този плеър също е безплатен и доста популярен сред потребителите. Разполага с широк набор от възможности, поддържа голям брой файлови формати и позволява разширяване на функционалността чрез допълнителни плъгини. Още по време на инсталацията може да му укажете да използва вградените кодеци, като по този начин ще избегнете инсталацията на допълнителни пакети. Разбира се, както при Gom Player, така и тук е наличен модул, в случай че е необходимо, за автоматично изтегляне на допълнителни кодеци.Интерфейсът е изчистен, добре подреден и пипнат в детайли. Основните опции, с които ще работите и управлявате приложението, са разположени в две допълнителни ленти, точно под екрана, а между тях са поставени слайдери за преместване във филма и контрол на звука. Ако предпочитате да работите с клавиатурата, почти всички функции могат да се контролират с помощта на клавишни комбинации. Достъп до разширените опции имате чрез контекстното меню, което можете да извикате с щракване с десния бутон на мишката върху произволна точка от плеъра. Прави впечатление много добрата категоризация на гореспоменатото меню, което е сигурен знак, че не може да се изгубите в морето от възможности. При натискането на Alt + G се зарежда допълнителен контролен панел, подобен на този при Gom Player, но осигуряващ достъп до много повече настройки. Категориите са четири: Video, Audio, Playback и Preferences. Всяка от първите три осигурява достъп до няколко подкатегории, а с последната се извиква основният конфигурационен панел.За малко бих искал да се върна към възможностите за разширяване на функционалността на приложението и да обърна по-специално внимание на поддръжката на WinAmp плъгини, за които е отделено дори специално меню – WinAmp Windows. В пакета на KMPlayer по подразбиране влизат някои основни разширения, като медийната библиотека, глобалните бързи клавиши, Input и DSP plugin и др. Форматите, с които KMPlayer може да работи, също не са малко: VCD, DVD, AVI, MKV, Ogg Theora, OGM, 3GP, MPEG-1/2/4, WMV, RealMedia, QuickTime и мн.др. За пълния им списък, както и за този с възможностите на приложението, е най-добре да посетите официалния сайт.


А накрая нека да погледнем и резултатите от тестовете. При възпроизвеждането на HD видео натоварването на процесора варира в границите 17–23 %, а заделената от програмата памет е едва 25 MB. При DivX и DVD дисковете, както и при повечето от останалите формати използването на процесора спада до 5–10 %, а на паметта – до 18 MB.


Ако трябва да опиша този плеър с две думи, те са следните: новата сензация. Определено програмата предлага повече възможности на своите потребители, отколкото голяма част от тях някога ще използват. Но най-важното е, че работи бързо, стабилно и безпроблемно.


Официален сайт: http://www.kmplayer.com/forums/index.php


Лиценз: Freeware


VLC Media Player 0.8.6c


VLC е медиен плеър, който поддържа почти всички известни аудио- и видеоформати (пълен списък може да намерите на адрес http://www.videolan.org/vlc/features.html). Възможностите на програмата са изключително богати, а една от най-интересните е, че бихте могли да използвате VLC за предаване на поточно видео. Настройките за това се правят с помощта на удобен помощник, който се извиква от менюто File –> Wizzard. Приложението играе ролята на сървър и клиент, което означава, че ще можете да гледате видео от отдалечени компютри и сървъри. Ако интернет връзката ви е стабилна, изобщо няма да забележите промяна на качеството.Едва ли сте си представяли, че програма като VLC Media Player може да разполага с толкова опростен интерфейс. Въпреки че по подразбиране са видими единствено основните менюта и лентата за управление, не си правете прибързани заключения. Освен с мишката, функциите на плеъра се активират и с клавишни комбинации, като зададените по подразбиране са идентични с тези при повечето алтернативни приложения. Разбира се, ако имате желание, бихте могли да ги промените изцяло по свой вкус. Ако не ви допада и минималистичният интерфейс, също може да го подмените с подходящ за вас, благодарение на поддръжката на кожи. В режим на възпроизвеждане и пълен екран се извиква и контекстното меню с десния бутон на мишката, което също предлага достъп до почти всички функции на програмата. И VLC показа добри резултати – за разлика от останалите приложения, стойностите са почти еднакви при възпроизвеждането на различните формати: около 20 % CPU и 45 MB памет.
При необходимост заредете разширения графичен интерфейс, чрез който се правят бързи корекции на картината и звука в активен режим. Интересна е и възможността на приложението да възпроизвежда повредени и недоизтеглени файлове, и по-специално тези, които се свалят през протоколите BitTorrent или eMule. Освен това VLC Media Player е напълно безплатно, open source и многоплатформено приложение. От официалния сайт може да изтеглите версии за Windows, Mac OS X, BeOS, Debian, Ubuntu, Mandriva, Fedora, SUSE, Red Hat, Slackware, WinCE/PocketPC и др.Официален сайт: http://www.videolan.org/


Лиценз: GPL


Галин Атанасов

About the author

Редактор

Leave a Comment