Софтуер

Софтуер за чат през уеб: RadiusIM

Written by Редактор

С популяризацията на AJAX базираните онлайн услуги, в интернет се появиха немалко уебпрограми за обмен на бързи съобщения, но дали те могат да заместят стандартните десктоп чат приложения, с които сме свикнали? Преди време представих най-добрата според мен уеббазирана чат услуга, а именно Meebo. Ако сте пропуснали статията, може да я прочетете на сайта ни, на адрес http://www.computers.bg/statia.php?mysid=1010&t=8. В настоящия материал ще разгледам една алтернативна уеббазирана услуга за чат и обмен на съобщения, която почти не отстъпва на Meebo – става дума за RadiusIM.


При RadiusIM (www.radiusim.com) се изисква първоначална регистрация, което малко или много опорочава идеята за бърз и лесен достъп до чат мрежите. Изискват се работещ електронен адрес, до които имате достъп, рождената ви дата, адрес и пощенски код. Добрата новина в случая е, че нуждата от регистрация е единственият недостатък на уебсофтуера.


След приключване на регистрационния процес всичко се нарежда на мястото си. Тук дори разполагате с регионално-специфични възможности при търсачката. Тази специфична особеност различава RadiusIM от останалите публично достъпни уеб 2.0 приложения за чат, например Meebo или eBuddy.


Разполагате с възможност за връзка с AIM/ICQ, Yahoo Messenger, MSN Messenger, Google Talk и други чат мрежи, но имате и механизъм за търсене на потребители на базата на географско местоположение. Въпросната уникална екстра за съжаление сработва само с останалите RadiusIM потребители.След като вече разполагате с име и парола за достъп до самия сайт, следва да посочите с кои мрежи за обмен на съобщения желаете да се свържете. Подобно на Meebo, RadiusIM предлага приятен интерфейс и не притеснява потребителя с интрузивни рекламни съобщения, което е изключително приятно!


Списъкът с контактите е достъпен в дясната част на уебстраницата, но подлежи на преместване. Това обаче се прави само в рамките на страницата, т.е. не може да се разкачва. Хубавото е, че може да влезете едновременно с акаунтите си в AIM/ICQ, Google Talk, MSN и Yahoo, а RadiusIM подрежда контактите в списъка, като ги разделя на базата на чат мрежите.


Когато комуникирате с някого, съобщението се визуализира под формата на отделен прозорец. Също като списъка с контактите, той не подлежи на преместване извън рамките на уебстраницата, което създава известен дискомфорт. При всяко получено съобщение виждате часа на пристигането му, но тук не разполагате с индикатор, показващ кога отсрещният потребител ви пише. Опционално може да конфигурирате услугата така, че да ви уведомява посредством звуков сигнал при всяко новополучено съобщение. Другата възможност за уведомяване при ново съобщение е чрез модула, наречен notifier. Той стои в системния трей и започва да мига, когато трябва да привлече вниманието ви.


RadiusIM позволява да изтривате контакти от списъка, както и да определяте собствени съобщения за всеки статут, например “Няма ме”, “Не ме безпокойте”, “Обядвам” и т.н., които се запазват и за следващите чат сесии.


Както вече споменах, при RadiusIM има и уникална възможност за търсене на базата на местонахождението, но за съжалени тя е активна само между потребителите на услугата. По този начин бихте могли лесно да се свържете с потребители, които са от вашия град, а броят на потребителите се визуализира върху малка карта. Тук е моментът да отбележа, че ако впоследствие, след като веднъж сте ползвали услугата, решите да се логнетe от друг град, трябва да смените “ръчно” местоположението си от опциите, защото RadiusIM запомня последно въведените данни за местонахождението ви.


Като цяло услугата е приятна, няма дразнещи реклами, единствено нуждата от регистрация е потенциална пречка за новите потребители. Ако търсите интересен начин за намиране на нови онлайн контакти, RadiusIM е интригуваща алтернатива на стандартните десктоп базирани чат приложения.


Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment