Памети

Socket AM2 – накъде отиват AMD

Още в края на миналата година се разбра, че AMD ще изоставят най-накрая DDR и ще се насочат към DDR2. Казваме “най-накрая” поради факта, че Intel от доста време използват по-новата архитектура при паметите, и то с голям успех. На компания като AMD обаче й е по-трудно да прави подобни големи крачки поради голям набор от обясними причини.


Още през януари месец се появи и първата ревизия на новия силиций, който обаче не се показа с нищо кой знае колко запомнящо се. Най-малкото поддръжката на DDR2-800 бе все още мираж, да не говорим че повечето платки имаха проблеми с работата при 667 MHz и по-агресивни тайминги. През миналия месец се появи и следващата (трета) ревизия на ядрото, този път с по-добри показатели, но отново по-слабо представяща се в сравнение с DDR и Socket939.


Защо въпреки всички тези проблеми компанията продължава да твърди, че новата платформа ще бъде доста по-бърза от старата, че дори и ще може да се конкурира успешно с продуктите на Intel. Отговорът на този въпрос е доста комплексен и все още труден за обяснение.


AMD нямат друга алтернатива, освен да преминат към DDR2. Както и да се гледа на нещата, DDR1 скоро ще се окаже прекалено остаряла за нуждите на съвременните компютърни системи и многоядрени процесори. Точно многоядреността ще изисква висок капацитет на честотната лента на паметта, а DDR1 не е точно тази памет, която може да го предложи. С темповете на развитие при DDR2 много скоро ще видим доста бързи памети, работещи на висока честота. AMD очакват да представят Socket AM2 през юни на Computex, а дотогава има около 3 месеца. За това време DDR2 ще се развие още толкова, че да можем да видим 800 MHz DDR2 модули с тайминги 3.0-2-2-Х на прилична цена. А точно такава памет е нужна на компанията, за да може вграденият контролер на паметта в процесора да не страда от висока латентност и така да се губят позиции спрямо конкуренцията. Така в средата на годината ще имаме четвърта или пета ревизия на силиция на AMD, работещ доста по-добре с DDR2, отколкото в момента. Освен това много от производителите вече имат дънни платки с чипсетите Nforce 570 и Nforce 590, което определено е голям плюс в развитието на Socket AM2 платформата. След три месеца, като съберем тези три вече отработени компонента, ще се получи доста приятна изненада. Приятна за тези, които искат да е такава, но не и за Intel.


Още един добър момент е пренасянето и на Sempron64 върху същата AM2 платформа. Така хората, които нямат достатъчно финанси да си закупят от (вероятно в началото) скъпите Athlon64 процесори, ще могат да се възползват от предимствата на новите чипсети и платформа като цяло и с някои от по-евтините Sempron64 процесори.


И така, какво да очакваме в средата на годината – не е много правилно хората със Socket939 машини да се засилват да ъпгрейдват, защото поне в началото разликата няма да е достатъчно голяма, за да оправдае сериозните пари, които ще трябва да заплатите за дънна платка и памет (ако се насочите към нисколатентна DDR2 памет). Така че ако имате бърза Socket939 машина, по-добре вложете парите си в нещо по-идейно, като например графичен ускорител или твърд диск.


От друга страна, притежателите на Socket754 или по-стари машини могат да бъдат сигурни, че AMD ще им предложат една реална алтернатива на конкурентните предложения от страна на Intel, т.е. не се отчайвайте, че трябва да минете към Intel базирана машина, след като вече сте решили да направите големия ъпгрейд. AMD нееднократно са доказвали, че са в състояние да “извадят заек от шапката” и на Computex в Тайпе ще се случи точно това.

About the author

Редактор

Leave a Comment