Дънни платки

Силата на ОЕМ

Written by Редактор

Когато в 3Dfx решиха сами да си правят графичните ускорители, много хора предположиха, че това ще е грешен ход. От една страна, поради факта, че компанията трябва сама да се занимава с развойната дейност не само на ядрото, но и на платката, на различните компоненти по нея и т.н. 3Dfx го направиха и загубиха, но това бе първата крачка в желанието на определени фирми да проектират и изграждат сами продукцията си. ATI е компания, която също така произвежда (или произвеждаше) сама доста от продуктите си от среден и висок клас (сравнете моделите на много голяма част от партньорите им – еднакви са), но реално, ако трябва да сме напълно точни, не ATI Technology бе производителят, а по-скоро компанията PC Partner. PC Partner е един скрит, но много сериозен коз в ръкава на ATI. Най-големият в момента партньор на ATI – Sapphire Technology, е собственост на PC Partner и се използва за предлагане на ATI базирани платки (нещо като Foxconn за Hon Hai Precision Industry при дънните платки). Интересно е да се добави, че PC Partner има договори с още други известни “производители” на ATI ускорители за производство и доставка на готови платки.


Вероятно ви е направило впечатление, че изброените компании, които сами са се опитвали да организират манифактурата си, по един или друг начин вече не съществуват поотделно. 3Dfx беше закупена от Nvidia (както и ULi Electronics преди известно време), докато ATI наскоро, както знаем, премина във владение на AMD. Доста компании нямат възможност сами да се справят с всичко и затова изнасят производството към други, големи фирми, които от своя страна се занимават предимно с това. На този процес най-общо се казва OEM производство и се практикува от доста време насам. Най-точен пример са големите асемблатори на компютърни системи – HP, DELL, Getway и т.н., които, логично, нямат възможност сами да си правят отделните компоненти от машината, и правят OEM заявки към компании като ASUSTek например за производство на определена серия дънни платки специално за машините на HP. Ако притежавате съвременна машина на някой от изброените асемблатори, със сигурност дънната платка ще е или на ASUS, или на Foxconn, или на ECS и т.н. Но използването на OEM производството не започва и не завършва с този род отношения между компаниите.


На по-запознатите и будни потребители нямаше как да не им направи впечатление реорганизацията на пазара на захранвания за компютри преди 2–3 години. Fortron Source Power, един от най-сериозните играчи тук, открай време произвежда PSU-та не само за себе си, но и за различни знайни и незнайни компании. В някои случаи говорим просто за премаркирани FSP захранвания, които гордо носят някоя друга марка. Delta Electronics също е пример за по-крупен производител, който извършва ОЕМ заявките не на кой да е, а на Intel. Подобно изброяване може да продължи до утре, защото, повярвайте ми, по света съществуват огромен брой компании, които предлагат компютърни захранвания, но реалните производители всъщност са много, много по-малко.В последно време стана много модерно оптичните устройства да се произвеждат от няколко (броят се на пръстите на едната ръка) компании или сдружения между фирми. В момента PLDS, или Philips LiteON Digital Solutions, е може би най-големият играч на този пазар. Той произвежда DVD-RW продуктите на доста познати нам компании, сред които са Samsung, IBM, DELL, Plextor (от 2007г), новосъздаденото сдружение между SONY и NEC – OptiARC (не цялата продукция, определена част се обслужва и от Quanta Storage). LiteON стигна до това сериозно ниво на OEM клиенти, след като закупи 49-процентовия дял на BENQ в бившето сдружение между BENQ и Philips. Въпреки големите промени, които настъпиха на пазара на оптични устройства, в LiteON са сигурни, че ще могат да обслужват всички свои клиенти, а дори и да се борят за по-сериозна част от поръчките на OptiARC. Както вече споменах по-горе, LiteON ще поеме производството на PC базираните оптични продукти на Plextor в най-близко бъдеще.


По същата логика на разсъждения, EliteGroup Computer Systems също притежават доста голям брой OEM клиенти. Доскоро се носеха слухове (които нито бяха потвърдени, нито отречени официално), че EPoX Computer е предоставил производството на своите дънни платки от нисък клас именно на ECS. Не е тайна, че по-малко известни марки, като Matsonic и PC Chips, също използват възможностите на ECS, и дори предлагат ECS платки брандирани като свои (преди години пазарът в България бе залят с такива), a може би най-големият им OEM клиент е Lenovo за производство на сървърни продукти. За никого не е тайна, че ASRock се произвеждат от ASUS, а Foxconn (запазена търговска марка на Hon Hai Precision Industry) открай време доставя различни компоненти за маса производители, наред с OEM производство за определени компании. MSI Computer също не отстъпва и в момента едва около 1/5 от лаптопите , които излизат от заводите им, се предлагат под собствената марка MSI – всичко останало е по OEM договори.PC Partner, най-сериозният партньор на ATI, има едно ново подразделение – дъщерна фирма, наречена Zotac International Limited (или Zotac Technology). Може би се досещате, че като част от PC Partner, Zotac логично не се занимава с ATI, а с Nvidia базирани платки. Въпреки, че това е една нова компания, Zotac на собствения си сайт претендира за над 10 години производство на качествени продукти поради връзката си с PC Partner, а в момента, още със създаването си, Zotac директно се превръща в един от най-големите производители на Nvidia базирани продукти (предимно дънни платки и видеокарти). Вероятно вече се досещате за възможностите на Zotac и за бъдещето й на пазара на дънни платки и графични ускорители. Наличието на такава основа като PC Partner изобщо не е шега работа. Само за сведение, PC Partner притежава около 1 млн. кв.м производствена площ и по този показател реално може да се съпостави само с един друг много известен и познат производител – Elitegroup Computer Systems. След всичко казано дотук остана да спомена само факта, че Zotac Technology официално е най-новият производител на Nvidia графични карти и че вече се предлага в България чрез фирма “Солитрейд”.


Както сами виждате, нещата невинаги са такива, каквито изглеждат. В повечето случаи потребителят плаща по-скоро за марката, отколкото непременно за качеството. Въпреки това не си мислете, че големите марки предоставят производството на някакви посредствени компании, като така р правят компромис с качеството. Положението в повечето случаи е точно обратното, защото нямам как сериозна компания сама да подрони авторитета си по подобен начин. Предоставянето на производството е съпроводено от стриктни условия за манифактура и качествен контрол, което почти винаги довежда и до желаните резултати. При това сериозно консолидиране на пазара е доста нормално и очаквано да видим няколко големи производители, които вършат работата на всички. В момента между тях са ASUSTek, ECS, Foxconn, LiteON Philips, PC Partner, MSI, Quanta. Ако вашият новозакупен компонент по една или друга причина е дело на една от изброените компании, поне може да бъдете сигурни, че е произведен където трябва.


Тодор Богданов

About the author

Редактор

Leave a Comment