Други

RegistryFix – погрижете се качествено за системния си регистър

Written by Редактор


Системни изисквания: Windows 98, Ме, NT, 2000, XP, 2003


Официален сайт: http://www.registryfix.com/


Лиценз: Demo


 


Неведнъж на страниците на вестника е ставало въпрос за системния регистър на Windows, за нуждата от неговото редовно почистване и понякога дори от дефрагментиране. В първа (http://www.computers.bg/statia.php?mysid=850)  и втора (http://www.computers.bg/statia.php?mysid=878)  част на своите статии за регистъра на Windows колегата Адриан Банчев разгледа основните му раздели и категории, с чиято помощ операционната система Windows функционира. Разбира се, въпреки подробните обяснения, които се съдържат откриете там, системният регистър не е сред най-приятните места за един начинаещ потребител и ако сте такъв едва ли ще се чувствате в свои води. За да го редактирате “на ръка” се изискват не само повече познания, но и опит. Но тези две неща не се придобиват толкова лесно и бързо. В това време обаче всяко инсталиране на нов софтуер, както и постоянната работа със системата води до известно модифициране на самия регистър, до неговото по-бавно прочитане при първоначалното зареждане на операционната система, което не само оказва отрицателно влияние върху времето за стартиране, но води и до забавяне на цялостната работа със системата и появата на най-различни грешки.Естествено, в такива случаи на помощ се притичват именно специализираните програми, които, общо взето, изискват от вас натискането на няколко бутона – за сканиране, почистване и изход от самата програма. Софтуерът, който ще ви представя, има за цел да ви помогне много бързо и качествено да проверите своя системен регистър и при нужда да го почистите. Неговото име е RegistryFix и освен за регистъра ще ви помогне лесно да контролирате стартиращите се със системата приложения и процеса на добавянето или премахването им.


Инсталация


С инсталацията на RegistryFix ще се справят всички, дори и начинаещите потребители, тъй като тя не изисква някаква по-специална намеса. След като стартирате инсталатора, трябва да приемете лицензионното споразумение, да укажете директорията, в която да се инсталира продуктът, и накрая – да натискате Finish за финализиране на инсталацията. Веднага след това RegistryFix ще се стартира автоматично за първи път.Интерфейс


Според мен RegistryFix е една от малкото програми, която разполага с минималистичен и опростен интерфейс, който в същото време е изключително приятен и интуитивен. Работният прозорец на приложението е разделен условно на две части. Вляво са разположени основните функционални бутони, с които ще работите, а в дясната половина са поставени секциите за сканиране (пълно сканиране, невалидни инсталационни пътища, шрифтове, ActiveX, споделени файлове, липсващи помощни файлове, невалидни файлови разширения са само част от тях). По подразбиране всички те са маркирани, но винаги може да включите или изключите проверката на някои от тях. Функционалните бутони са три: Scan Now, Backup Controls и Advanced Options. При натискането на някои от тях се зареждат допълнителни прозорци и модули, които имат сходен интерфейс и разположение. Най-отдолу са разположени менютата Preferences и Help.


Работа с програмата


Scan Now


При натискането на този бутон ще се активира и основният модул на програмата, който ще започне да претърсва системния регистър за грешки и повреди според критериите, които сте посочили. Добре е поне в началото да не променяте настройките по подразбиране и да направите пълно сканиране.В новопоявилия се прозорец ще можете да следите във всеки момент коя част от регистъра се проверява, като срещу всеки запис се изписва броят на откритите грешки или проблеми. След като проверката завърши, ще бъде изведен както общият брой на намерените проблеми, така и пълният им списък по категории. Ако желаете да ги прегледате, преди да ги поправите, щраквайте върху връзките View Details, разположени в горната дясна част на всяка категория. По този начин ще извикате нов диалогов прозорец, от който, освен че ще получите подробна информация за всеки от невалидните записи в регистъра, лесно ще предотвратите и изтриването им, като премахнете отметките пред тях.Ако пък имате достатъчно познания и смятате, че някои от записите не трябва да се сканират и могат спокойно да се игнорират при бъдещи търсения, просто ги добавете към т.нар. Ignore List на RegistryFix. При положение че все още имате колебания, върнете се назад с Go Back. В противен случай натиснете бутона Repair Problems. Програмата ще изведе съобщение, че ще направи бекъп на всички действия, които ще бъдат извършени оттук нататък, така че впоследствие, при възникване на някакви проблеми, ще имате възможност лесно да възстановите системата. Натиснете Ok, за да продължите. Времето за почистване зависи изцяло от броя на откритите проблеми, но едва ли ще надхвърли половин минута.


Backup Controls


Това е мястото, от което ще можете да възстановите системния регистър към предходен момент, в случай че възникне такава необходимост. След натискането на Backup Controls ще се зареди допълнително меню, в което от падащия списък трябва да посочите съответното резервно копие. RegistryFix сортира бекъпите по деня, месеца, годината и часа, в който са направени. Интересното тук е, че не е задължително да възстановявате всички изтрити при предходно сканиране записи и стойности на регистъра. Програмата позволява да маркирате само тези, които смятате, че е необходимо да възстановите. Разбира се, опцията е предназначена преди всичко за по-напредналите потребители.Advanced Options


От тук имате достъп до някои допълнителни екстри, които са включени по подразбиране към основната програма. Те са: Browser Helper Object Manager, Startup Program Manager, Add/Remove Program Manager и Full Registry Backup Utility. С помощта на Browser Helper Object Manager лесно ще добавяте или премахвате т.нар. добавки (аdd-ons) към Internet Explorer. Startup Program Manager ще ви помогне много по-ефективно да контролирате програмите, които се зареждат заедно с операционната система и при необходимост да дезактивирате част от тях. С Add/Remove Program Manager е възможно лесно и ефективно да почистите списъка в Add or Remove Programs, съдържащ понякога и невалидни или некоректно деинсталирани приложения. Последният помощен инструмент – Full Registry Backup Utility, ще ви е от полза най-вече след като инсталирате на чисто своята операционна система. С него ще направите пълно и работещо копие на системния регистър, което на по-късен етап ще можете да възстановите със същият инструмент.


Заключение


Честно да си призная, не очаквах RegistryFix да открие толкова грешки в моя системен регистър, тъй като все пак го почиствам редовно. В началото не повярвах и погледнах малко скептично на програмата, като си позволих да прегледам и проследя “на ръка” някои от откритите грешки. Откритите проблеми наистина съществуваха и определено RegistryFix си беше свършил работата чудесно и съвсем на място. Така че единственото, което мога да направя е да ви препоръчам програмата. За да я изпробвате, изтеглете си демоверсията от http://www.registryfix.com/registryfix.exe.  За съжаление тя може да сканира за грешки, но не и да ги почиства. Ако искате да отключите всички възможности, ще трябва да заплатите $37 лицензионна такса.


Както виждате, никой не е застрахован срещу проблеми в системния регистър, затова накрая ще си позволя да дам съвет на начинаещите. Ако искате системата ви да работи добре, не чакайте момента, в който ще започнете все по-често да виждате съобщения за грешки, а се възползвайте от възможностите на това или на някое от многото други алтернативни приложения за почистване на системния регистър.


Галин Атанасов

About the author

Редактор

Leave a Comment