Мултимедйини програми

RealPlayer 11 – повече от мултимедиен плеър

Written by Редактор

RealNetworks е една най-старите компании, създаващи мултимедиен софтуер за поточно слушане на аудио и възпроизвеждане на видео в интернет. Нейният софтуер RealPlayer практически се е превърнал в едно от основните приложения въпреки изключително сериозната конкуренция. Самият RealPlayer никога не е бил сред предпочитаните от мен програми заради тенденцията да натрапва спонсорирано съдържание в “лицето” на потребителя. В най-актуалната си 11-а версия, която все още не е финализирана, въпросният плеър е мутирал дотолкова, че бих казал, че той вече ми допада, макар малко или много да бях предубеден спрямо него, най-вече заради негативните черти, характерни за предходните му вариации.След като се запознаете със съдържанието на EULA споразумението, може да започнете същинската инсталация, която протича съвсем тривиално. Първо определяте каква е широчината на канала за вашата интернет връзка, като е предвиден и режим за офлайн работа за потребители без интернет свързаност. След това посочвате дали желаете Real да се използва като медиен плеър по подразбиране, както и дали бихте искали софтуерът да вгради бутон за сваляне на клипове от уеб в браузъра ви, което ще ви позволи да смъквате видеосъдържание от сайтове като Metacafe и YouTube с едно щракване върху въпросния бутон (тази опция обаче сработва само при FireFox и IE). Впоследствие софтуерът ще ви предложи да си свалите и инсталирате браузъра Mozilla Firefox заедно с Googlebar, но ако вече разполагате с него или ако сте привърженик на IE7, Opera, SeaMonkey или Flick, може спокойно да не си качвате FF. Нещо важно: на последната стъпка от инсталационния процес в никакъв случай не оставяйте своя електронен адрес в полето e-mail и не маркирайте нито една от отметките (news, free games и т.н..), изберете Finish, и приложението е вече инсталирано.Основната идея според RealNetworks в настоящата (все още бета) версия, която ще бъде завършена в максимално кратки срокове, се състои във възможността за сваляне на видеосъдържание от популярните уебресурси, като Youtube, с едно единствено щракване. Тоест освен възможности за аудио- и видеострийминг, Real се надява да натрупа допълнителни дивиденти покрай популярните сайтове за видеосподеляне и макар това да не е единственият софтуер, позволяващ свалянето на видео, разработчиците се надяват, че максимално улесненият процес, изразяващ се в натискането на бутона Download this, ще помогне на техния продукт да добие още по-широка популярност в кратки срокове.


Очаква се освен възможност за сваляне на клипове от уеб, в бъдещата финална версия на софтуера да се предлага и механизъм за директно качване на видеото върху преносими мултимедийни плеъри и мобилни телефони, като и транскодирането ще се случва в рамките на RealPlayer. В контраст, до момента, за да качите клип на смартфона си, в повечето случаи е необходим допълнителен аудио-видеоконвертиращ софтуер, както и съответните кодеци.


Накратко, новото творение на RealNetworks не е просто поредният скучен ъпдейт за софтуера RealPlayer, защото тук вече имаме нещо съвсем ново, полезно и приложимо в практиката. Струва си да се отбележи, че наред с основните формати, разработвани от Real, се поддържат и конкурентните Flash Video и QuickTime Video алгоритми.


Бета-версията на RealPlayer 11 е свободно достъпна за изтегляне от уебсайта на разработчиците, намиращ се на адрес http://RealPlayer.com.


Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment