Интернет

Прочетете своята поща навреме с Koma-Mail

Written by Редактор


Системни изисквания: Windows 95, 98, ME, NT, 2000, XP


Официален сайт:


http://www.koma-code.de


Лиценз: Freeware


Ако всеки ден ви се налага да се възползвате от услугите на електронната си поща, тогава ще ви е нужен и достатъчно бърз, удобен и надежден имейл клиент, с чиято помощ лесно да организирате кореспонденцията си. Разбира се, в тази област са налични множество софтуерни предложения, но въпросът кое е най-подходящото за всеки потребител остава отворен. Koma-Mail се отличава от повечето имейл клиенти с това, че има малък размер, напълно безплатен е и може да се използва съвсем спокойно дори и от флаш памет.Подготовка за работа


Въпреки че процесът на инсталация е спестен, ще трябва да отделите малко време за предварителни настройки, като съдействате на интерактивния помощник. Веднага след като стартирате програмата, ще се зареди и той, след което ще ви преведе през няколко стъпки.


Първата от тях е свързана със създаването на собствен профил за работа с приложението. За целта трябва да изберете Create new User, след което да въведете желаното от вас име. Ако искате да защитите достъпа до профила си, както и до цялата база данни, може да го направите по-късно от менюто за допълнителни настройки Options –> Security.


Следващата стъпка е избор на език за интерфейса – за съжаление българският все още липсва. За да преминете на следващия етап, натиснете бутона Save and Close. Предстои ви и въвеждането на първия имейл акаунт, като се започва от задаването на име и въвеждането на точния електронен адрес. След това трябва да въведете и потребителското си име и паролата за достъп до пощенската кутия, като последната може и да се запази.


На следващия етап трябва да посочите типа на пощенския сървър, като се поддържат POP3, IMAP, SMTP и WebDav. Тук също така трябва да въведете и точния адрес на сървъра, неговия порт и типа на връзката (защитена или не). Накрая остава само да посочите дали да бъдат оставяни копия от писмата на сървъра или не.


Интерфейс


Може да се каже, че интерфейсът на програмата не се различава генерално от този на стандартните имейл клиенти. Разбира се, авторите са се постарали да вложат достатъчно свои идеи в изпълнението на програмата, което в крайна сметка води до изчистен и семпъл интерфейс на програмата. Ако вече сте работили с подобен софтуер, едва ли ще имате затруднения с ориентацията и работата с програмата.


Работният прозорец е разделен на три части. Мястото, което всяка от тях ще заема върху работния плот, зависи изцяло от вас. Полето вляво е отделено за дървовидната структура на акаунтите и пощенските кутии, а директориите, с които разполагате, са: Deleted, Out, Spam, Temp и To Send. Дясното поле е разделено на две – в горната част се визуализират всички изтеглени писма, а отдолу се зарежда съдържанието на конкретно избрания имейл. При щракване с десния бутон на мишката върху лявото поле, контекстното меню ви дава възможност да създавате нови директории, да изтривате текущи или да ги преименувате. При същото действие върху някое от писмата се зарежда контекстно меню, което осигурява достъп до почти всички опции за работа с имейлите: поставяне на приоритет, задаване на филтър, маркиране като спам, отваряне, препращане, изтриване, премахване на писмото от сървъра, добавяне на контакта, изтегляне на прикачения файл и т.н.


В долната част на екрана може да прочетете своето писмо, но имайте предвид, че по подразбиране програмата блокира визуализацията на скриптове и ActiveX елементи. Разбира се, това се осъществява единствено с цел осигуряване на по-безопасна работна среда. Върху лентата с инструменти са разположени препратки към всички основни опции, необходими за работата с Koma-Mail. Това са бутони за автоматична проверка на имейл акаунтите, за бързо изпращане на писмата, които са в режим на изчакване, за създаване на ново писмо, за бърз отговор, за пренасочване, изтриване, отпечатване, добавяне на контакта в адресната книга, маркиране като спам и т.н. За бързо превключване между предварително подготвените шаблони на работното поле използвайте меню View –> Design.Възможности


Вече стана дума за някои от възможностите на програмата. Разбира се, те далеч не се изчерпват с това. Като за начало, може да промените външния й вид, ако не сте доволни от него. Освен самия интерфейс, на детайлна настройка подлежи както показването на имейлите, така и на съобщенията за известяване. Възможно е и да промените частично или изцяло предварително подготвените шаблони за нов имейл, за отговор, за пренасочване и т.н. Всички тези, а и много други опции и параметри на Koma-Mail са достъпни от меню Options –> Options.


В отделната категория PIM са обособени и част от допълнителните функции на програмата. От тук лесно ще управлявате своите контакти, групи или RSS емисии. Също така тук ще откриете удобен и лесен за работа календар с богати опции. Koma-Mail разполага и с вградена търсачка, която определено ще ви е полезна, в случай че получавате голям брой писма. Приложението разполага и с инструмент за автоматична поправка на базата данни с писма, в случай че нещо се обърка. Освен това, като един вид допълнителна застраховка, имате на разположение бекъп инструмент, който позволява и ръчно, и автоматично съхраняване на резервни копия при всяко стартиране, ежедневно, ежеседмично и ежемесечно.


Koma-Mail разчита и на два типа спам филтри: Smart-Scan филтър, базиран на определен речник, към който и вие може да добавяте определени думи и т.нар. спам филтър на Bayes, който се базира на анализиране на съдържанието на съобщението и на математически изчисления. Естествено, имате възможност да използвате и списък с доверени и забранени адреси. Не трябва да пропускаме и останалите опции и инструменти на софтуера, като вградения HTML редактор, възможността за автоматично архивиране на прикачените файлове (тук може да се постави и допълнителен филтър за това кои типове да се добавят в архива и кои не), поддръжката на SSL и APOP, автоматичното почистване на директориите според предварително определени критерии, Unicode поддръжката, работата с множество профили и множество пощенски кутии, криптиране на базата данни, наличието на шаблони, най-различни филтри, възможността за импортиране и експортиране на пощата и списъка с контакти, работата в офлайн режим и мн.др.Заключение


Имайки предвид възможностите, които притежава Koma-Mail, както и стабилността, показана по време на тестовете, мога спокойно да отбележа, че софтуерът не отстъпва по нищо дори и на комерсиалните имейл клиенти. Разбира се, най-добрият начин да сте сигурни както в думите ми, така и в избора си, е да изтеглите приложението и да поработите с него. Адресът, от който може да свалите последната актуална версия на Koma-Mail, е http://www.koma-code.de/ProgsZip/KomaMail.zip.


Галин Атанасов

About the author

Редактор

Leave a Comment