Периферия

Prestigio GeoVision 350 – достъпна GPS навигация в България

Written by Редактор


Не всеки е запознат добре с всички кътчета в родната ни България, камо ли ако решим да излезем в чужбина. Използването на GPS навигация има своите големи плюсове, а технологията се е усъвършенствала дотолкова, че точността и прецизността са на много добро ниво. Компанията Prestigio отскоро предлага на нашия пазар GPS устройство за навигация (и не само), което ще ви впечатли и със знания, и с цена. Повечето от заинтересованите потребители все още не могат да отделят 600–800 лв. за подобна машинка, а в случая продуктът на Prestigio е далеч под тази висока летва. Става дума за GeoVision 350 – новото GPS навигационно устройство на Prestigio.


GeoVisio 350 притежава доста компактни размери, така че лесно може да се постави на много и различни места във автомобила. С цветния си 3,5-инчов LCD екран ще ви показва много ясно точно къде се намирате в момента и как да стигнете до желаното от вас място. Според версията, която закупите (разбира се, има вариант за България) ще зависи и с какъв набор от карти ще разполагате. Моделът, който е предназначен за нашата страна, освен подробна (с някои уговорки) карта на България, предлага и подробни карти на Босна и Херцеговина, Хърватска, Чехия, Естония, Турция, Гърция, Латвия, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна. При желание потребителят може да си закупи и допълнителен набор от карти на останалата част на Европа, който е достъпен чрез наличния слот за SD мултимедийни карти. Но първо нека видим спецификациите на GeoVision 350:• екран – 3,5” тъчскрийн LCD, 320 х 240 пиксела, 300 cd/m2.


• SiRF III чипсет;


• 300 MHz процесор;


• 1 GB вградена памет, поддържа до 2 GB SD карти чрез допълнителен слот;


• адресна книга;


• вградена антена, наличие на външна антена в комплекта към устройството;


• “умна” клавиатура;


• планиране и запазване на маршрути;


• вграден високоговорител;


• гласови команди на 26 езика (възможност за избор на мъжки/женски глас);


• меню на 30 езика;


• възможност за връзка по USB (версия 1.1);


• работи под управлението на Windows CD 4.2;


• тегло – 150 г.


Понеже живея в София, ще споделя личните си впечатления предимно от този град. Картата на София е много подробна – всяка една знайна и незнайна улица е налична. Стига името й да ви е известно, без проблем ще стигнете до нея. В зависимост от предварително зададените настройки (а те не са малко), GeoVision 350 ще избере оптималния маршрут. Мога да кажа, че в повечето случаи “познаваше” правилният път, но понякога избираше да стигнем до целта с известно заобикаляне. Настройките за определяне на маршрута са сериозни – дали искате да стигнете най-бързо, дали искате разстоянието да е възможно най-кратко, дали се движите с кола или с друго превозно средство, по какъв тип пътища (магистрали, първо- и второстепенни, черни) искате или не искате да минавате. Общо взето, ще ви трябва известно време за свикване с правилната настройка.


Разходката ми из София показа, че GeoVision 350 се справя доста умело с ориентиране из града, но има някои неточности – например тунелът към квартал Люлин според устройството не съществува. Ако оставим това настрана, ориентирането по картата върху 3,5” дисплей (който има яркост от 300 cd/m2 и се вижда доста отчетливо дори и през слънчев ден) е доста лесно и всички най-близки до вас улици се указват по подходящ начин. За съжаление за момента не се предлага въвеждане на определен номер на жилищен блок за дестинация – трябва да знаете името на улицата пред него (или съседна и да се ориентирате сами, защото номерата на блоковете се изобразяват върху картата при желание от ваша страна). Що се отнася до градовете извън София, те са по-слабо застъпени и са налични предимно по-големите булеварди и главни пътища. Извън тези участъци просто ще имате идея къде се намирате само като географско местоположение (картите постоянно ще се усъвършенстват за подобряване на поддържаната от устройството пътна мрежа).


GeoVision 350 предлага интуитивно (умно) въвеждане на адрес – в зависимост от името на избраният от вас адрес, при въвеждане на първата буква веднага от виртуалната клавиатура изчезват онези букви, които няма да доведат до изписването на правилен адрес. А след въвеждането на само 3–4 букви от адреса ви се показва списък с възможните дестинации, от които да изберете своята.


Разбира се, гласовият момент не е пропуснат – може да настроите GeoVision 350 да ви упътва и съветва на един от въведените 26 езика (включително и български), като дори имате възможността да изберете дали гласът да е мъжки или женски. Като стана дума за съветване, стига да пожелаете, устройството ще ви подсеща, че карате с превишена скорост (невинаги обаче зададената е адекватна на реалната в случая – например при текущи ремонтни дейности, които временно изискват по-ниска скорост на движение в съответния участък). Налични са дневен и нощен режим на работа на дисплея, а според движението на автомобила мащабът на картата се променя (когато спрете някъде, картата ще се “приближи”, за да видите къде точно сте в момента).


Освен за допълнителни карти, наличната свободна памет ще може да се използва за запаметяване на вече изпълнени маршрути или пък за планиране на бъдещи, В този ред на мисли, GeoVision 350 има голям набор от вече запаметени дестинации, например магазини, супермаркети, кина, заведения и т.н. Това се отнася не само за София, но и за някои от другите градове. Тези дестинации са наречени POI (интересни точки) и са бързо достъпни. Устройството автоматично пресмята маршрута и ви “отвежда” на желаното място.


В комплекта към GeoVision 350 получавате зарядно за кола и стойка за кола, както и външна антена с доста дълъг кабел удължител. Вграденият високоговорител помага за отчетливото изговаряне в съответната ситуация, но при наличието на голям шум около вас може да се получи застъпване и не е удачно да шофирате със спуснати странични стъкла при наличието на голям трафик около вас. Иначе може и нищо да не разберете от това, което ви се казва.


Това, така да се каже, са първите ми по-сериозни впечатления от новата GPS навигационна система за кола на Prestigio. Очаквайте в най-скоро време и допълнителна информация относно възможностите на GeoVision 350.


Тодор Богданов


Авторът благодари на фирма “АСБИС България” за предоставянето на Prestigio GeoVision 350.

About the author

Редактор

Leave a Comment