Монитори

Преглед на LCD дисплеи за дома

Written by Редактор


Може да се каже, че популяризирането на LCD дисплеите отдавна вече е отминал процес. Следващата логична стъпка, която предстои, е постепенното преминаване към wide-screen модели, които предлагат доста предимства пред стандартните екрани с формат 4:3. Въпреки това в момента се намираме по-скоро в процес на преход, ето защо все още е рано категорично да се отсъди: “Да, бъдещето е на широкоекранните дисплеи!”. Поради това сред подбраните за прегледа модели има както широкоекранни модели, така и обикновени варианти.


Изборът на подходящия модел дисплей за повечето хора е сериозна, а и често нелека задача, чието решаване може да отнеме доста време. Освен елементарното сравняване на характеристиките на отделните модели, потребителите често обръщат сериозно внимание и на мненията на хората, които вече са си закупили избрания от тях модел. Подобна задача често е доста трудоемка, понеже преглеждането на специализираните хардуерни форуми може да отнеме доста време и да не даде задоволителен резултат. Тъй като при избора на монитор за домашна употреба потребителите се интересуват основно от цената, тя ще бъде сред главните критерии, според които ще подберем разглежданите модели.


За определяне на качествата на избраните продукти ще използваме Everest Ultimate Edition и по-специално градиентните тестове, при които си проличава наличието на т.нар. бандинг ефект. Програмата разполага и с възможност за изобразяване на константен цвят по цялата площ на дисплея. Благодарение на това става възможно откриването на неравномерности както при подсветката, така и в самата матрица на екрана. Понеже впечатленията от качествата на всеки дисплей до известна степен са субективни, ще обърна внимание на техническите характеристики на моделите.


Ще отделя малко място да обясня какво представлява ефекта, носещ името бандинг. Най-общо казано, това е неспособността на даден дисплей да предаде всички вариации на един и същи цвят, който му бива подаден като информация от графичната карта. Казано по друг начин, при опит за изобразяване на градиента на зеления цвят например неспособността на монитора да предаде всички разцветки ще се изрази във видими “скокове” между цветовете. Този ефект е доста дразнещ и често може да се наблюдава в различни ситуации.


  


впрочем ще допълня още нещо за бандинга – той се получава не само при различните видове цифрови дисплеи, но и при дигиталните фотоапарати. При тях матрицата, която преработва изображението в цифров вид, също може да не е способна да се справи с всички разцветки, което ще рефлектира във видим бандинг в някоя снимка. Излишно е да споменавам, че тук този ефект отново е съвсем нежелателен.


Тестовата система, която използвах, е с процесор Pentium 4 630, дънна платка ASUS P5LD2 Deluxe, 1 GB 533 MHz DDR2 A-Data и твърд диск Seagate SATA ST380811AS. Видеокартата – по-важната в случая, е MP GeForce 7600GS 256 МВ и разполага както с D-Sub, така и с DVI-I изходи. Впрочем, след като стана въпрос за DVI-I и стандартния VGA куплунг, ще отбележа, че ще направя тестовете при използването както на единия, така и на другия вход за всеки дисплей. Каква е идеята? Предаването на сигнала по аналогов път, какъвто е случаят при използването на D-Sub конектора, понякога добавя изкривявания и смущения към него. Това се избягва при стандарта DVI-I, но за съжаление има моменти, в които при използването му мониторите изобразяват картина с по-лошо качество, отколкото при D-Sub. Що се отнася до яркостта и контраста, проверката за наличие на бандинг ще извърша при настройки по подразбиране за всеки отделен монитор.


Широкоекранни монитори


Prestigio P5200WМоделът на Prestigio има изчистен външен вид. В него са вградени две тонколонки, които го превръщат в мултимедиен модел. Характеристиките му са следните: 20 инча размер на TFT матрицата, скорост на реакция 8 ms; нативна разделителна способност 1680 х 1050; съотношение на контраста 450:1 – 600:1 и яркост 300 cd/m2. Мониторът разполага с D-Sub и с DVI-I конектор, както и със стереожак, в който се включва кабелът от звуковата карта на системата. Екранът на Р5200W е изработен с гланцово покритие, благодарение на което се подобрява видимостта му.


Комплектът към монитора включва още и ръководство за употреба, захранващ кабел със съответния трансформатор, аудиокабел и кабел с D-Sub конектори. Последното е интересен избор, защото напоследък при видеокартите е почти невъзможно да не се срещне DVI-I конектор. Това на практика превръща DVI-I в предпочитан вариант, тъй като при него информацията се предава в цифров вид.


Менюто на монитора е сравнително неудобно, а в комбинация със странно разположените в долната част на дисплея бутони, настройването му става истинско приключение. Впрочем тук е моментът да отбележа, че освен стандартните настройки за яркост и контраст, дисплеят разполага още и с такава за промяна на интензитета на подсветката. При тестовете на градиентното запълване с използване на настройки по подразбиране (яркост 50 %, контраст 50 % и интензитет на подсветката 100 %) имаше доста забележим бандинг при зеления и сивия цвят. Равномерността на цветовото запълване при тези настройки e много добра, без забележими разлики в интензитета при който и да е цвят. При изобразяването на напълно черен екран мониторът се справя много добре, макар да се наблюдава съвсем слабо пропускане на светлина от подсветката през матрицата. Както може би знаете, един от проблемите и недостатъците на LCD матриците като цяло е именно неспособността им да се справят с изобразяването на напълно черен екран. Това се дължи на пропускането на известно количество светлина от подсветката през самата матрица.


Що се отнася до вградените в монитора тонколонки, звукът им определено не може да се нарече добър. Въпреки това, при липса на друг адекватен вариант, те все пак могат да изпълняват своята роля. Доста интересен ефект обаче се наблюдава при усилването на звука – по дисплея започват да пробягват съвсем ясно забележими хоризонтални черти.


ASUS VW191VW191 е изработен изцяло в елегантен черен цвят. Моделът отново е широкоекранен, с максимална разделителна способност 1440 х 900. Интересна е липсата на DVI-I вход, който тук е заместен от втори D-Sub. Дисплеят разполага и с вградени тонколонки, за които е предвиден отделен жак. За разлика от модела на Prestigio, екранът на VW191 използва матово покритие. Характеристиките на матрицата са следните: диагонал на екрана 19 инча; време на реакция 5 ms; максимална контрастност 700:1; максимална яркост 330 cd/m2. Интерес предизвикват декларираните големи ъгли на видимост – до 160 градуса както по хоризонталата така и по вертикалата. В интерес на истината, поглеждането на дисплея от толкова голям ъгъл (в хоризонталната плоскост) води до сериозна промяна на цветовете, въпреки че четивността на текста наистина се запазва.


Комплектовката на монитора е солидна и освен захранващия кабел включва още аудиокабел, изчерпателно ръководство и D-Sub кабел. Тук захранващият трансформатор е вграден в самия дисплей, с което се спестява неудобството от неговото “подмятане”. Това, разбира се, си има и отрицателна страна – мониторът ще се нагрява малко повече, но това не е от особено значение.


Менюто на VW191 е добре организирано, а боравенето с него е удобно. Освен със стандартните настройки – позициониране, цветова температура, яркост, контраст и т.н., разполагаме още и с меню Splendid. В него потребителят има избор между няколко предварително настроени режима: Scenery, Standard, Theater, Game и Night View Mode. Разполагаме още с възможност за настройка на остротата на изображението (sharpness) и на цветовата му наситеност (saturation).


При тестването дисплеят демонстрира доста добрите си характеристики. При изобразяването на градиентите на цветовете единствено при сивия цвят имаше едва забележимо открояване на различните степени. Цветовата наситеност е отлична, като използваните настройки бяха по подразбиране (яркост и контраста – съответно 90 % и 80 %, при наситеност на цвета 37 %), а избраната цветова гама от менюто – sRGB. Изобразяването на напълно черен екран е много добро, макар да се наблюдава известно пропускане на светлина, придаващо му леко сив оттенък.


Вградените колонки, с които разполага VW191, имат нормално звучене.


MAG BP2219WСъс своите 22 инча диагонал на екрана, продуктът на MAG определено може да се нарече впечатляващ. Нативната разделителна способност на LCD матрицата при този модел е 1680 х 1050 пиксела, а времето за реакция – едва 5 ms. Останалите основни характеристики на матрицата са следните: максимално ниво на яркостта 300 cd/m2. и ниво на контраст от 700:1 до 3000:1 (DCR). Подобни нива на контраст от порядъка на 3000:1 се получават чрез използване на т.нар. Dynamic Contrast Ratio (DCR), което, най-общо казано, представлява автоматично регулиране на интензитета на лампите от подсветката според изобразяваната сцена. Покритието на екрана е матово, ANTI-GLARE и осигурява добра видимост при висок интензитет на околната светлина. Моделът, за съжаление, не разполага с DVI-I вход, но пък за сметка на това има D-Sub, както и жак за вградените тонколонки.


Комплектовката на дисплея включва захранващ кабел (трансформаторът отново е вграден в монитора), D-Sub и аудиокабел, документация и диск. На него намираме както драйвери, така и дигитална версия на ръководството за експлоатация.


Бутоните на монитора се намират в долната му част, а навигирането из менюто с тях изисква известно свикване от страна на потребителя. За самото меню може да се каже че е сравнително удобно и прегледно организирано. Настройките на яркостта и контраста по подразбиране са съответно 80 % и 50 %, но след избиране на цветови профил sRGB от менюто те стават неактивни и не могат да се променят. Като се изключат тези особености, може да се каже, че OSD менюто не притежава някакви странности. Впрочем ВР2219W има една любопитна особеност – промяната на разделителната способност обикновено е следвана от това, че изображението “избягва” в някаква посока. При продукта на MAG промяната е последвана от автоматично самонастройване на позицията на екрана, с което това се избягва.


Цветопредаването на монитора е отлично и нито при един цвят не се забелязват неравномерности. Що се отнася до изобразяването на чисто черен екран, при използваните настройки по подразбиране той е доста светъл. Изобразяването на цветовите градиенти е отлично. Едва забележимо отделяне на цветовите нюанси има само при оранжевия цвят.


Вградените тонколонки са идентични с използваните при модела на ASUS дори и по отношение на местоположението им, така че за тях едва ли може да добавим нещо конкретно.


Неширокоекранни монитори


Proview SH770iПродуктът на Proview има елегантен сив цвят и е единственият, при който тонколонките са поставени извън тялото на монитора. Тъй като е предвидена възможност за тяхното отделяне, ако разполагаме с по-качествено озвучаване, може просто да ги махнем. Диагоналът на екрана на SH770i е 17 инча, а времето за реакция на матрицата – 8 ms. Нативната разделителна способност е 1280 х 1024, а максималната яркост е 250 cd/m2 при съотношение на контраста до 400:1. Покритието на дисплея отново е матово и с него се избягват отблясъците от околните светлинни източници. Входовете с които разполага дисплея са само два – DVI-I и аудио за тонколонките.


Комплектовката на SH770i включва захранващ трансформатор, който е отделен от тялото на монитора, съответния за него захранващ кабел, два кабела за свързване с видеокартата – един D-Sub към DVI-I и един DVI-I към DVI-I, както и съответния за тонколонките кабел.


OSD менюто на модела е организирано както при MAG, но за разлика от него, тук не разполагаме с прецизен избор на температура на цветовия профил. Единствените опции, с които разполагаме в това отношение, са cold и warm, без допълнителна информация какво включват те.


Мониторът се справя отлично с изобразяването на градиентите на цветовете и единствено при оранжевото има много слабо забележим бандинг. Равномерността на цветопредаването е отлична, а изобразяването на черния цвят също е добро. Звукът, който “вградените” тонколонки възпроизвеждат, е на сравнително добро ниво, макар да е доста слаб. Въпреки това може да се каже, че те се представиха най-добре от всички разгледани модели.


Belinea 1730 S1Моделът на Belinea представлява дисплей с диагонал на екрана 17 инча и разделителна способност 1280 х 1024. Яркостта – според данните, посочени от производителя – е 250 cd/m2, а максималното съотношение на контраста е 700:1. Времето за реакция на използваната матрица е малко – едва 5 ms. Интерес представляват доста големите ъгли на видимост – 160 градуса както по хоризонтала, така и по вертикала. При поглеждането му под голям ъгъл (хоризонтално) дисплеят запазва добра четивност на текста, а цветовете му не се променят много. В допълнение ще отбележа, че отново е използвано матово покритие на екрана, благодарение на което се намаляват отблясъците.


Менюто за настройване на монитора е много добре организирано и определено мога да кажа, че е най-удобното от всички разгледани модели. Освен с възможността да променяме яркостта и контраста на дисплея, разполагаме с избор между няколко предварително дефинирани цветови профила. При определяне на sRGB профила, което беше правено за всички разгледани монитори, стойностите на контраста и яркостта не могат да бъдат променяни. В допълнение на споменатите настройки имаме също така възможност да регулираме силата на звука на вградените тонколонки, с което всъщност се изчерпват функциите на OSD менюто. Този дисплей е един от малкото, които разполагаха както с D-Sub, така и с DVI-I, а освен тях имаме налице и аудиовход.


Що се отнася до цветопредаването на монитора, тестването му с Everest Ultimate показа доста добрите способности на използваната матрица. Равномерността на изобразяването на цветовете е на отлично ниво, макар че при чисто черен екран се наблюдава много слабо пропускане на светлина от подсветката. При градиентните тестове слабо забележим бандинг има при изобразяването на червения и на зеления цвят.


Вградените тонколонки отново са поставени в задната част на монитора, поради което силата на звука им е на доста ниско ниво. Въпреки това качеството на звука е задоволително и ако нямаме друг избор, все пак може да ги използваме като временно решение.


Privileg LA766Privileg LA766 е класически 17-инчов LCD дисплей, който отново разполага с вградени тонколонки. Корпусът му е изработен от комбинация между черна и сива пластмаса, което му придава интересен и елегантен вид. Характеристиките на модела са следните: нативна за матрицата разделителна способност 1280 х 1024 с време на реакция 8 ms, максимална яркост – 300 cd/m2; максимален контраст – 500:1. Според данните, посочени от производителя, дисплеят има големи ъгли на видимост – 140 градуса по хоризонтала и вертикала. Използваното матово покритие подпомага запазването на видимостта и премахването на отблясъците при наблюдаването на дисплея от по-голям ъгъл.


LA766 разполага с един D-Sub вход, както и с аудиовход за вградените тонколонки. Комплектовката включва още ръководство и съответните кабели – D-Sub, захранващ и аудиокабел. Впрочем захранващия кабел се включва директно към дисплея, което означава, че при този модел трансформаторът е вграден в него.


Боравенето с OSD менюто е лесно и прегледно. Освен това разполагаме с широк избор при настройката на цветовия профил. Избор за температура на цвета може да се направи както от готови профили, така и да се настрои според желанията на потребителя. Освен с различни нива на яркостта и контраста, чиито стойности по подразбиране са съответно 65 % и 60 %, разполагаме още и със степени на гамата.


Тестването на дисплея с Everest Ultimate показа, че той има много добри способности да изобразява цветовите градиенти. Независимо от използвания цвят, никъде не успях да забележа видим бандинг. Равномерността на цветовете също е на много добро ниво. Единствено чисто черният цвят не е максимално “плътен” поради пропускането на известна светлина от матрицата.


Качеството на вградените тонколонки е задоволително, макар силата на звука им да не е голяма. Друг недостатък е местоположението им – те се намират на гърба на дисплея и са насочени назад. Благодарение на това дори усилването на звука до максимална степен не дава кой знае колко забележима разлика.


Privileg LA970За разлика от разгледаните дотук монитори, този модел на Privileg е с диагонал на екрана 19 инча, макар че разделителната му способност отново е 1280 х 1024. Също както при останалите продукти, LA970 разполага с вградени тонколонки. Основните характеристики на матрицата са следните: яркост на дисплея 300 cd/m2, максимално съотношение на контраста – 700:1, време на реакция – 8 ms. Видимостта на екрана е много добра дори и от доста голям ъгъл, а цветовете почти не се променят. Използваното матово покритие на дисплея спомага за намаляване на отблясъците. Самият монитор разполага с D-Sub и DVI-I вход, а също и със стереожак за свързване на тонколонките със звуковата карта.


OSD менюто на LA970 е добре организирано и на практика е същото както при предишния модел на Privileg – LA766. Тук отново разполагаме с избор между няколко цветови профила и с възможността да дефинираме собствен. Стойностите на яркостта и контраста при настройки по подразбиране са съответно 65 и 60 %, както и при LA766.


Макар избраният цветови профил да съответстваше на температура от 6500 К, изображението на дисплея бе доста различно от това на останалите разгледани модели. Определено може да се каже, че в сравнение с тях то съответства по-скоро на стойност от порядъка на 9000–9300 K. Довеждането на картината до вид, съответстващ на този при използването на sRGB при другите дисплеи, би изисквало допълнителна настройка, но в случая тестването се извърши при настройки по подразбиране.


Равномерността и плътността на цветовете при този дисплей е отлична, а изобразяването на чисто черен екран е на добро ниво. Градиентните тестове показват много слабо забележим бандинг при зеления и сивия цвят, основно при по-тъмните тонове.


Вградените в модела тонколонки са сравнително силни, а постигнатото от тях качество на звука може да се окачестви като средно до ниско. Поради факта, че са разположени на гърба на монитора, постигането на по-високо ниво на звука ще е следствие или от усилването им докрай, или от наличието на стена зад него 🙂


Изборът


Макар да разгледахме характеристиките и качествата на подбраните модели монитори, един от основните критерии за избор си остава именно личната преценка на потребителя. Казано по друг начин, независимо от броя на проведените тестове или прочетените прегледи, в крайна сметка всичко зависи от това доколко купувачът намира избрания модел за подходящ за себе си.


Добрил Доков


Авторът благодари на фирмите:


• “AСБИС България” за предоставянето на модела на Prestigio;


• “Компютър 2000” за предоставянето на моделите на Privileg;


• “Солитрейд” за предоставянето на моделите на Belinea, Proview и MAG;


• “Ресет Компютърс” за предоставянето на модела на ASUS.

About the author

Редактор

Leave a Comment