Интернет

Poppy – перфектният вестоносец

Written by Редактор

Системни изисквания: Windows 98/Me/NT/2000/XP/2003


Официален сайт: http://www.yoursurfice.com/Content/Poppy/Poppy.htm


Лиценз: Freeware


Poppy е изключително малка (~700 KB) и напълно безплатна програма, която ще ви помогне да проверявате всичките си POP3 акаунти лесно и бързо. Приложението разполага с почти всички основни функции за такъв тип приложения, а основното й предимство е, че работи почти незабелязано и няма да ви досажда, когато е необходимо да ви предупреди за получена нова поща. Ако случайно решите да преинсталирате системата си или просто искате да прехвърлите вече направените в програмата настройки и промени, е добре да знаете, че Poppy разполага и с възможност за експортиране на настройките.


Инсталация


Инсталационният файл на Poppy също е много малък – около 500 KB. Самият процес на инсталиране преминава бързо, а намесата от ваша страна е сведена до задаване на инсталационна директория. Веднага след като приключите с инсталацията, ще бъдете попитани дали желаете Poppy да се зарежда автоматично при всяко стартиране на операционната система. Какъв отговор ще дадете тук, зависи изцяло от вас.Основни настройки и работа с програмата


Още след първото си стартиране приложението се минимизира в системният трей, където ще прекарва и по-голяма част от своето време. Разбира се, целта е да бъдете обезпокоявани възможно най-малко по време на работа. Съвсем логично, първо трябва да конфигурирате Poppy за работа. Най-малкото е необходимо да въведете POP3 акаунта/тите си, като имате възможност да конфигурирате и някои други параметри на софтуера според нуждите си.


За да добавите нов акаунт, щракнете с десния бутон на мишката върху иконата на програмата в трея и от появилото се контекстно меню изберете Options. Ще се зареди конфигурационният панел, който е разделен на пет части под формата на табове: Accounts, Notifications, Settings, Friends и Selection.


За момента ни интересува първият прозорец – Accounts, чрез който ще добавите своя POP3 акаунт. Натиснете бутона Add, а в новопоявилия се прозорец въведете своето име, адреса на POP3 сървъра, порта, потребителското си име и парола. Тук разполагате и с две допълнителни опции за настройка – при получаване на имейл през този акаунт може да бъдете известени посредством звуков сигнал или чрез стартирането на определено от вас приложение. След като сте готови, натиснете OK, за да се приложат промените.


От менюто Notifications бихте могли да зададете глобалните параметри и начини, чрез които ще бъдете известявани от Poppy за новополучени имейли от всеки от зададените акаунти. Ако сте задали други параметри по време на добавянето на нов акаунт, тези тук ще бъдат игнорирани. Освен просвирването на звуков файл или стартиране на програма, може да изберете и други начини за известяване или да изключите всички възможни, като махнете отметките. Има възможност за известяване с изскачащ прозорец, като той може да се скрива автоматично. Известяването става и с показването на хедъра на самото съобщение, както и с включването на индикатора Scroll Lock върху клавиатурата. Също така може да се определи и при кои съобщения да бъдете обезпокоявани – при получаване само на нови имейли, на съобщения от приятели или според определени параметри.Следва панелът Settings, където трябва да определите интервала, през който програмата да проверява електронната ви поща (в минути), и колко време след стартиране на Poppy да се направи такава проверка. Ако искате да бъдете предупреждавани при изтриване на някое писмо, е необходимо да сложите отметка пред опцията Ask for delete confirmation. Какво да бъде поведението на приложението при единично и двойно щракване върху иконата му в трея, също определяте вие от това меню. Разполагате с пет предварително дефинирани възможности: да не се изпълнява нищо, да се направи проверка на акаунтите, да се визуализира последният статус, да се заредят хедърите на съобщенията или да се зареди имейл програма.


Във Friends може да добавяте адресите на свои приятели или на хората, от които ще можете да получавате писма, дори и ако смените моментния си статус. Освен да добавяте, тук можете да редактирате и изтривате наличните записи, както и да импортирате или експортирате списъци, предварително записани в текстови файлове.


Последният панел – Selection, ви предоставя възможност много бързо и лесно да зададете най-различни правила за поведението на Poppy при проверка и известяване за нова поща. Тук също разполагате с повече от 20 предварително дефинирани опции, при чието изпълнение дадено съобщение да бъде пропуснато или блокирано.


Ако все още не сте го направили, то сега е моментът да използвате приложението, за да проверите пощата си за нови писма и, естествено, да се уверите във добрата функционалност на Poppy. За целта отново щракнете с десния бутон на мишката върху иконата в трея и изберете Check Now или Check All Now. При получаване на нова поща, освен с избраните от вас начини за сигнализация, програмата променя и цвета на иконата си, като сивото писмо се оцветява със зелен цвят. За да прегледате информацията за изпращач, прикачени файлове, дата на изпращане, обем и тема на всяко от писмата, преди да ги прочетете, изберете опцията View Headers. Така ще се зареди допълнителен прозорец, извеждащ съответната информация. При натискане на десен бутон на мишката върху всяко писмо имате достъп до още някои опции, като преглед на писмото, преглед на първите 10, 20, 40 или 80 реда от него, бързо добавяне на имейл адреса към списъка с приятели, сортиране на пощата по различни критерии и др.


Poppy се интегрира изключително добре за работа с повечето имейл програми, така че ако е необходимо да отговорите на някое от писмата е достатъчно да изберете от контекстното меню Mail program. Разбира се, преди това трябва да сте посочили в настройките предпочитания си клиент за електронна поща.Заключение


След проведените тестове мога да кажа, че приложението изпълнява повече от перфектно основното си задължение, а именно да проверява и да ви известява за нови писма в електронната ви поща. Добрата интеграция на Poppy с почти всички имейл клиенти, минималните системни ресурси, които заема, работата с множество POP3 сървъри, бързината и не на последно място, дискретността, с която работи, са само някои от предимствата на програмата. Ако решите да се възползвате от възможностите на Poppy, може да изтеглите напълно безплатно инсталационния файл от http://www.yoursurfice.com/Content/Poppy/Poppy.EXE.


Галин Атанасов

About the author

Редактор

Leave a Comment