Хард дискове

Полезният софтуер за вашия твърд диск

Written by Редактор

Може би всеки от вас е наясно, че твърдият диск не е просто място, където се складират файловете. Това е начин да задържите голям обем от данни на едно място и да имате много бърз достъп до тях. Но както една кола започва да се разваля, ако не се поддържа, така и вашият диск няма да изкара колкото ви се иска, ако не го “стопанисвате” правилно. Главна причина за това е наличието на механични части и електронни схеми, като първите се развалят след време, а вторите могат да прегреят.


Един от начините да пазите механиката на диска е чрез редовната употреба на дефрагментираща програма, която нарежда файловете така, че да са последователно разположени. По този начин главата на диска изчита всеки файл на един път и не се налага повторно (или повече) търсене на останалите части на файла, което амортизира механиката. Програми за дефрагментация има много, но ако не ви се занимава да търсите някакви по-специални, и Disk Defragmenter от пакета на WindowsXP ще ви свърши работа. Доста хора не я харесват, но според мен тази програма върши чудесна работа и прави точно това, което се иска от нея. Пускането й веднъж месечно ще подобри и производителността на дисковата подсистема на компютъра ви. Има и различни “third parity” (външни) програми, които вършат същата работа. Някои от тях имат разширени възможности, например нареждане в зависимост от различни условия: колко често отваряте файла, колко голям е той, дали е системен, или не, и т.н.


Освен програма за дефрагментиране вероятно ще ви трябва и софтуер за разделяне на диска на дялове, конвертирането им и други дискови операции. Едно от най-добрите предложения е Partition Magic на Symantec (които купиха софтуера от PowerQuest). Програмата позволява да вършите доста “магии” с дяловете по диска, но също така лесно може да направите някоя беля. По-новите версии на Partition Magic определено работят по-добре и по-бързо. За по-елементарни операции е подходящ и вграденият диск мениджър на Windows, с който съвсем лесно се трият и създават дялове.


Вероятно ще искате да прехвърлите вече създадените дялове от стария си диск на новия или пък да направите “копие” на диска върху друг. Това ще стане много лесно с вероятно най-добрата програма за целта – Norton Ghost. През годините тя показа, че трудно може да се сдобие с каквато и да е конкуренция, а новите й версии работят безупречно и бързо (е, толкова бързо, колкото двата диска позволят). Прехвърлянето на 80–100 GB диск става за около 10 минути при съвременни SATA устройства; възстановяването отнема почти същото време.


Невинаги обаче ще искате да дефрагментирате или да правите копия на диска си. В по-лошите случаи може да имате и някакви хардуерни или софтуерни проблеми. И тук може да сте сигурни, че съществуват доста програми. Една от тях се казва MHDD и е “производство” на доста добър руски програмист. С нейна помощ ще сканирате диска си за грешки и ще получавате доста сериозна информация за закъснението при четенето на всеки един сектор от диска. Наред с това ще можете да направите формат на ниско ниво (нулиране на дисковото пространство) и да поправяте грешки на логическо ниво (лоши сектори, които не са хардуерни грешки).


Освен това съществуват програми, които ще ви помогнат да си възстановите част (или всичките) от файловете при срив на системата по една или друга причина. Грешките по файловата система могат да бъдат както съвсем елементарни и лесно преодолими, така и доста сериозни, свързани с вероятността да загубите малко или много от информацията по диска. За целта има различни приложения, които претендират с възможността да спасят файловете ви. CheckDisk (chkdsk) е програмата от пакета на WindowsXP и от личен опит мога да ви кажа, че доста умело се справя с поправката на “счупени” файлови системи. Освен нея може да използвате и други софтуерни пакети, например Lost & Found или Recover my Files, но имайте предвид, че никой не може да ви гарантира в каква степен ще си върнете данните – това е доста индивидуално и зависи от степента на “омазване” на файловата система.


Представените по-горе програми трябва да са неотлъчна част от софтуера, който притежавате, и правилното им използване осигурява голяма степен на защита както на данните ви, така и на самия твърд диск.

About the author

Редактор

Leave a Comment