Други

PianoFX Studio – софтуерен синтезатор

Written by Редактор

Обичате ли музиката? Мечтали ли сте си някога да се научите да свирите на пиано, но са ви притеснявали неговата цена и габарити? Ако отговорът на тези въпроси е “да”, значи трябва да разгледате PianoFX Studio 4.0. Това е един много приятен софтуерен синтезатор, но бързам да ви предупредя, че притежава само базови възможности. С негова помощ по най-лесния начин ще навлезете в света на музиката, но ако търсите нещо по-сериозно – в такъв случай трябва да се насочите към програма от рода на Reaktor от Native Instruments, който е професионален пакет и разполага с много повече функции и настройки (с цената на по-сложен интерфейс и повече необходимо време за разучаване, разбира се). Може да откриете статия за него на www.computers.bg, секция “Софтуер”, “Мултимедийни програми”, “Reaktor 5 – повече от софтуерен синтезатор”.PianoFX Studio превръща бутоните на вашата клавиатура в клавиши на пиано и симулира техния звук. Единственият недостатък е различното разположение на компютърните клавиши и тяхната големина. Ниските тонове започват в горната лява част, стигайки до най-високите долу вдясно, а черните клавиши се симулират от цифрите и F1-F12. Чудя се само дали ако човек никога не е сядал пред истинско пиано, би могъл да свикне с компютъра?


Има възможност и за запис на изсвирената мелодия. Действията са следните (за да не се чудите като мен): натиснете бутона с жълта стрелка в дясната част, за да укажете името и местоположението на файла, след което щракнете бутона за запис Rec, и вече може да започнете да свирите. Не забравяйте, след като приключите, да натиснете Stop (форматът е .wav). Но впоследствие имах проблем с възпроизвеждането на създадения аудиофайл.


Над виртуалната клавиатура ще откриете още два панела с функционални контроли. Най-вляво е управлението на звука и височината на тона, след това са 8 бутона за промяна на октавата и 20 предварително записани класически мелодии, които обаче могат само да се слушат, но не и да се използват като акомпанимент. Има и опция за визуализиране на надписи върху клавишите. В центъра се намира ударната машина, която вече може да използвате за акомпаниране. Предвидени са осем различни ударни инструмента, които могат да се включват и комбинират по желание, като може да се променя и тяхното темпо.Но освен звук на пиано, PianoFX Studio може да симулира и други инструменти – орган, хармоника, китара, акордеон и още много с общ брой 126, сред които има както различен тип инструменти, така и разни екзотични звуци! Те могат да се променят от прозорчето в горната дясна част.


Ако искате да проверите дали у вас има някакви музикално-изпълнителски или композиторски заложби – най-бързият и лесен начин да направите това е PianoFX Studio 4.0. А след това винаги имате възможност да се прехвърлите към нещо по-сложно или направо към реален инструмент.


Адриан Банчев

About the author

Редактор

Leave a Comment