Процесори

Pentium Dual Core ревизия M0 – нещо повече от новия степинг

Written by Редактор

 


В материала за фамилията процесори Pentium Dual Core на Intel загатнах за големия потенциал, който тези чипове притежават и ще могат да предложат на бъдещите си собственици, и то на доста ниска цена. Все пак в момента един Е2140 може да се намери при цена от около $80 (без ДДС), което е достатъчно ниско, за да заинтересува дори бюджетно ориентираните потребители, да не говорим за хората, които се занимават с овърклок и искат да получат много бърза машина за сравнително малко пари. Е, вече имате тази възможност с излизането на степинг M0 при процесорите Pentium Dual Core.


Какво представлява и какви са промените при новия M0? Първо, нека кажем, че за разлика от чиповете Core 2 Duo Е6ххх, при Е2ххх се използва ядрото Allendale, което се появи с маска L2. По това, общо взето, доста хора разпознаваха кога става дума за Allendale и кога за Conroe (маска B2, а от скоро G0). Allendale L2 гарантира наличието на само до 2 MB споделен L2 кеш (при Core 2 Duo E4xxx), а що се отнася до Pentium Dual Core, този обем е сведен до 1 MB. Независимо от това, степингът L2 демонстрира желанието на Intel по някакъв начин да ограничи овърклокърските способности на тези евтини чипове, като повечето от тях страдаха от т.нар. FSB Wall – определена честота на системната шина, след която процесорът спира да работи. Така да се каже, вие може да постигнете без проблеми 350 MHz FSB, но след тази граница по магичен начин процесорът изведнъж тотално губи стабилност и при 355 MHz например машината вече дори спира да “изгрява”. Наличието на FSB Wall се разбира и след сваляне на множителя на ядрото с цел елиминиране на варианта с прекалено висока честота на самия процесор. С появата на M9 обаче този проблем, изглежда, е решен в известна степен.


Степинг M0 въвежда известни промени по енергопотреблението на процесорите и наред с това помага за леко понижение на работното напрежение. Extended HALT State е понижен с 50 % – от 12 до 8 W, което значи, че този процесор е в състояние да разсейва/консумира само 8 W при определени условия. Въпреки това TDP остава 65 W, но реално не очаквайте Е2140 да е дори близко до тази стойност поради по-ниската му тактова честота и вероятно работно напрежение (по спецификации между 1,15 и 1,31 V), което при по-новите платки вероятно ще се държи около и дори под границата от 1,2 V. Освен променения CPUID на 06FDh, максималната температура на корпуса на процесора е повишена с около 10 С и вече е 73,2 С. Това е доста показателно и в известен смисъл означава, че тези нови ядра ще могат да издържат на по-сериозно температурно натоварване, което може да се получи единствено при овърклок (1,6 GHz E2140 при 1,2 V е невероятно студен процесор). Естествено, както и досега, Pentium Dual Core M0 ревизия поддържа Extended HALT State, Enhanced Speed Step, XD Bit и Intel EM64T.


Поради ниската си цена, а и заради максималния множител 8х, Pentium Dual Core E2140 е най-подходящ за тестове за проверка на максималната FSB. Дънната платка ASUS P5B Deluxe, която се е доказала, че може да достигне без проблем поне 450 MHz с L2 варианта на E2160, не успя да премине границата от около 360 MHz FSB. И проблемът определено бе в процесора, както описах по-горе. С новия M0 вариант на E2140 успях без никакви проблеми да отбележа 400 MHz FSB, но за жалост с BOX охладителя не успях да стабилизирам процесора при 3200 MHz (8 x 400) и 100 % овърклок. Причината е, че чипът изисква прекалено сериозно захранващо напрежение – над 1,5 V, за да работи стабилно. Факт е обаче, че 400 MHz са постижими и като че ли FSB Wall е вече преодолян. Странен момент в случая е, че понижаването на множителя до 7х и дори 6х не доведе до преодоляването на тези 400 MHz, дори напротив – тестовата P5B Deluxe започна да работи много нестабилно и дори не “изгряваше” при 6 х 400 или 7 х 400. Това обаче е обект на друго изследване на възможностите на процесора и на дънната платка.


Как да разпознавате новите M0 Pentium Dual Core? означенията са, както следва: SLA93 за E2140, SLA8Z за Е2160 и SLA8Y за Е2180 (той ще се предлага само като M0 степинг). Който и от трите да изберете, подобрените възможности за овърклок и топлоотделяне ще са налице. И то при много добри ценови нива.


Тодор Богданов

About the author

Редактор

Leave a Comment