Сигурност

PC Tools Firewall Plus 1.0 – защитете машината си от атаки

Written by Редактор

Програмата, за която ще стане въпрос по-долу, представлява мощна защитна стена за Windows. Тя работи както на Windows 2000 и ХР, така и на сървърните версии (2003). Предназначението на т.нар. огнени стени (firewalls) е да защитават компютъра ви от външни атаки и прониквания. С помощта на PC Tools Firewall Plus се контролират входящият и изходящият трафик през мрежовите адаптери на машината. Програмата следи и контролира приложенията и достъпа им до локалната мрежа или интернет. Тя може да предотврати проникването на различни троянски коне, keyloggers, malware, backdoors и други вредители във вашата машина и така да опази данните ви от повреда или от изтичане на лична информация.


PC Tools Firewall Plus е направена специално за хора, които не са навътре в компютърната сигурност и защита. Тя е елементарна за ползване и лесна за настройка. Притежава и функция за автоматично обновяване, което повишава ефективността й.


Приетите по подразбиране настройки са достатъчно гъвкави и ефективни, така че да защитават максимално компютъра ви и в същото време да не пречат на ежедневната ви работа с него. Разбира се, за напредналите потребители и системните администратори се предлагат и множество допълнителни екстри и настройки. Те могат да създават собствени правила за защита и блокиране на програмите, да отварят и затварят портове и да блокират конкретни приложения.След инсталацията си програмата изисква рестартиране на машината, което е малък недостатък, ако става въпрос за сървър или отговорен компютър. След това се зарежда заедно с операционната система и стои минимизирана в System Tray, откъдето следи и защитава машината ви. Контролният панел, който се извиква чрез двукратно щракване върху иконата, е с красив и удобен интерфейс. От там имате достъп до настройките на продукта. Ако имате повече от една мрежова карта, от опциите може да изберете за коя от тях да работи стената. По подразбиране тя контролира трафика на всички активни адаптери. С бутона Firewall Protection се спира или пуска цялостната защита. За по-фини настройки ще трябва да използвате панелите Application Blocking и Filtering Rules.


За да контролирате приложенията, които имат достъп до мрежата или интернет, трябва да използвате панела Application Blocking. При стартирането на всяко ново приложение, което изисква достъп до мрежата, PC Tools Firewall Plus извежда предупреждение и въпрос дали да му разреши или не. Може да му разрешите достъпа еднократно или за постоянно, като укажете да запомни това решение. Ако сте сбъркали при задаването на достъпа, от споменатия панел може да промените настройките на приложението.Filtering Rules е за по-фина настройка на правилата за достъп. Може да забранявате и разрешавате портове и да настройвате правила по ваше желание. Настройките могат да се правят за различни протоколи (TCP, UDP, ARP). Програмата си пази дневници (logs) за всички действия и блокирани приложения, така че винаги може да видите кога и кой се е опитвал да проникне в компютъра ви, както и през кой порт и протокол е станала атаката. Продуктът се интегрира с други защитни програми на същата компания, като Spyware Doctor и PC Tools AntiVirus, ако, разбира се, ги имате на разположение.


Като имам предвид и факта, че продуктът е безплатен, мога да ви го препоръчам с чиста съвест. Ако си търсите ефективна защитна стена, си струва да пробвате тази. Програмата изисква регистрация на сайта на производителя, която обаче е опционална и напълно безплатна. Нерегистрираната версия също работи, но нямате достъп до последните новости и не разполагате с поддръжка. Може да намерите PC Tools Firewall Plus 1.0 на официалния сайт: http://www.pctools.com.


Петко Кавръков


About the author

Редактор

Leave a Comment