Захранване

OPTI-UPS Line Interactive UPS

Written by Редактор

При постоянното намаляване на цените на непрекъсваемите токозахранващи устройства, познати като UPS, не е чудно, че все повече хора се ориентират към закупуването на това чудо на съвременната техника. Но използването на UPS само по себе си не представлява само начин за удължаване на живота на автономна работа на дадена система, а и един вид защита на захранването и компонентите вътре.


Все пак на пазара има доста и разнообразни видове UPS устройства. В тази статия ще ви представим едно от тях, производство на OPTI-UPS. Моделът е от Enchanced Series и предлага 800 VA реактивна мощност (еквивалент на около 480 W). ES800C е Line-Interactive UPS с възможност за подмяна на батерията дори в работно положение. За по-незапознатите ще обясня какво означава Line-Interactive. За разлика от Offline моделите, при които чрез ключ се преминава от положение на захранване на мрежата към режим на работа с батерията (недостатък – времезакъснение при превключване), при моделите Line Interactive мрежата почти директно захранва системата, като наред с това се зарежда и батерията чрез инвертор, работещ в едната посока (зареждане на батерия) или в другата посока (режим на работа с батерия). Така времето за превключване е изключително кратко.


ES800C притежава доста компактен дизайн и може да го поставите почти навсякъде, без да се усеща присъствието му. На предния панел притежава няколко светлинни диода, които дават информация за това в какъв режим работи устройството и дали има проблеми с батерията. Диодът за неработеща батерия е много полезен, защото ще ви спести нервите около едно евентуално идентифициране на възникнали при UPS-а проблеми.


На задния си панел ES800C притежава общо 7 куплунга – един за свързване с мрежата, други три, свързани с батерията и още три, които изпълняват функцията на Surge Protector (защита от пренапрежение) и нямат връзка с вградената батерия. По този начин можете да задържите в работно състояние или до три компютъра (но без мониторите им), или цяла една работна постановка, включваща компютър, монитор и принтер. При наличните 800 VA едва ли ще успеете да задържите три системи прекалено дълго в работно положение, но от това зависи все пак и консумацията на всяка една от машините. Имайте предвид, че този UPS е предназначен по-скоро за предотвратяване на инцидентни загуби на електрическата мрежа, отколкото за поддържане на продължителна автономна работа.


Но нека видим и спецификациите на ES800C:


тип: Line Interactive;


капацитет: 800 VA (480 W);


време за превключване: 4 ms (типично);


брой изводи: 3 на батерия, 3 от тип Surge;


автоматично регулиране на входното напрежение;


батерия – 12 V/9 Ah;


типично време за зареждане: 4 часа;


автономна работа при пълно натоварване – 2 мин;


автономна работа при 50 % натоварване – 6 мин;


4 ms време за превключване е доста добра характеристика. По време на тестовете нито веднъж ES800C не успя да изпусне машината да изгасне по време на превключване между режим на работа на мрежата и автономна чрез батерията.


Към комплекта получавате и сериен кабел за връзка с компютъра, чрез който можете да следите някои от характеристиките на UPS-а посредством приложения софтуер. Инсталацията на последния бе доста лесна, но ме разочарова информацията, която се предоставя. Общо взето, можете да узнаете входното и изходното напрежение и честотата на мрежата, както и в какъв режим работи ES800C – на зареждане (и директно захранване на компютъра) или на авариен режим при захранване чрез батерията. Надявах се, че ще видя и показания за консумираната от системата мощност, нивото на заряд на батерията (все пак се предоставя ниво на напрежение във волтове) и оставащото време до пълно зареждане, но, уви – подобни допълнителни данни не се предоставят. Практически така няма как да разберете кога ще ви се зареди батерията, освен ако не засечете 4 часа време.


При тестовете за работа в режим на батерия нямаше изненади, като нашата доста сериозна тестова система, съставена от 3,75 GHz P4-HT процесор, XFX 7900GTX 256 MB карта, 1 GB DDR2-667 памет, 250 GB HDD и 400 W Enermax Liberty захранване, показа почти 4 минути работа чрез батерията, преди системата да угасне. Някои биха казали, че 4 минути не са кой знае какво, но за това време всеки би могъл да си запази критичните данни и сам да спре системата. Не забравяйте, че подобна конфигурация е доста мощна и един по-нормален компютър има вероятност да удвои това време на автономна работа.


ES800C е доста читаво Line Interactive UPS, което спокойно ще свърши работа за една домашна или офисна система. Освен трите куплунга, свързани с батерията, устройството предлага и функция за защита от пикове в мрежата на още една система, което е голям плюс.


 

About the author

Редактор

Leave a Comment