Офис

OpenOffice Premium 2.0.3: пълнофункционален офис пакет

Written by Редактор


OpenOffice Premium 2.0.3: пълнофункционален офис пакет


В днешно време едва ли има компютърен потребител, който да не е чувал за алтернативните на Microsoft Office продукти, например офис пакeтите StarOffice и ОpenOffice. Все пак ще спомена съвсем накратко какво представлява OpenOffice.org, преди да стане дума за новата му “Premium” модификация. Продуктът предлага основните програми, необходими при един цялостен софтуерен офис пакет, а именно сериозен текстов редактор, електронни таблици и софтуер за презентации.


Тези от вас, които следят отблизо развитието на въпросния проект, вече знаят, че след излизането на шестата версия на StarOffice разработчиците от Sun промениха политиката си, в резултат на което OpenOffice бе предоставен съвсем свободно на всеки желаещ да го ползва. В същото време офис пакетът StarOffice запази своя комерсиален статут, като актуалната му версия 8 се продава срещу $99,95. Де факто и двата продукта са базирани на един и същи код, но естествено, между тях има известни различия. Например OpenOffice не включва шаблони (templates), базата данни StarOffice Adabas D, както и някои шрифтове (най-вече азиатски), иначе достъпни в Star Office.


OpenOffice работи безупречно с текст на кирилица и се предлага и с локализиран на български език интерфейс. Освен това към него могат да бъдат добавени и речници на български – за автоматична корекция на правописа, синонимен речник, речник с компютърни термини, както и модул за сричкопренасяне. С други думи, дори и да се колебаете при избора на офис пакет, нищо не ви пречи поне да изпробвате свободнодостъпния OpenOffice. След излизането на версия 2.0 офис пакетът по подразбиране запазва документите в OASIS OpenDocument XML формат и предлага разширена поддръжка за работа с .PDF файлове.


OpenOffice.org 2.0.3 Premium де факто е модификация на оригиналния продукт и предлага много повече допълнителни екстри: шаблони, клипарт изображения и допълнителни пакети с шрифтове. Тоест Premium модификацията цели да превърне OpenOffice в още по-конкурентоспособен продукт спрямо комерсиалните алтернативи – не само като функционалност, а и като допълнителни възможности и съдържание. Така OpenOffice се доближава още повече до платения си събрат в лицето на StarOffice.


Модулите в OpenOffice предлагат обратна съвместимост и с най-често използваните файлови формати от комерсиалните офис продукти, включително и тези на Microsoft Office.


OpenOffice 2.0.3 може да изтеглите от: http://sourceforge.net/projects/ooop/. Локализациите и българските речници са достъпни на следния уебадрес: http://bgoffice.sourceforge.net.


About the author

Редактор

Leave a Comment