Охлаждане

Охладителите за графични ускорители – съвременна необходимост

Written by Редактор


Охладителите за графични ускорители – съвременна необходимост


Съвременните графични ускорители доста се различават от това, което бяхме свикнали да виждаме преди няколко години. Една нова видеокарта е способна да разсейва над 100 W мощност в режим на натоварване. Това доскоро бе “запазена марка” на процесорите, които по традиция си знаем, че трябва да охлаждаме. Но вече не само CPU-тата имат нужда от подмяна на фабрично зададеното (BOX) охлаждане, а и 3D ускорителите, които с всеки изминал месец стават все по-мощни.


Спор няма, че производителите на графични платки знаят какво правят, и почти винаги ни предоставят картата с адекватно охлаждане. Какво обаче разбираме, когато кажем “адекватно”? В повечето случаи се има предвид задържане на работните температури в поносими граници, когато става дума за работа при номинални честоти и напрежение. Отново подобно на процесорите, и тук “заводският” охладител е в положение на овладяване на натоварването. Когато обаче промените характеристиките (честота и напрежение), графичният чип реагира чрез повишаване на отделената топлина. Тогава фабричното охлаждане вече не е в състояние да се справи с положението и за да поддържате стабилна новозададената конфигурация, ще трябва да направите нещо по въпроса. А това нещо се нарича поставяне на подобрен тип охлаждане, което понякога означава модификации по стандартния охладител, друг път – цялостна подмяна, а трети – някаква комбинация между двата варианта.


Съществуват и случаи, в които фабричното решение за охладител дори не върши очакваната работа. Много често графичната платка е модел Silent – изградена на базата на изцяло пасивно (радиатор) охлаждане. То е преценено да поддържа температурните нива под максимално препоръчаните от страна на производителя, но невинаги 90С са много удачни да представляват силен топлинен източник в кутията на компютъра. А когато отсъства вентилатор, се случва точно това. Не на последно място може да се постави и възможността да имате прекалено шумен фабричен охладител, който по една или друга причина искате да разкарате веднага от кутията на машината си и най-накрая да можете да се радвате на тишина и спокойствие.В този брой сме ви подготвили тема, отнасяща се точно до охладителите и начините за охлаждане на графичните ускорители. Ще погледнем “материята” от няколко аспекта и ще ви представим възможностите на някои от най-разпространените охладители, които се предлагат на българския пазар. Вероятно вече познавате част от представителите, а други няма да са ви известни. Важното в случая е, че ще направим пряка съпоставка на подбраните модели и ще покажем как се справи всеки от тях с нашата тестова XFX GeForce 7900GT 256 MB, която, освен че работеше на завишени честоти, беше и с повишено напрежение – вместо фабричните 1,2 V картата работи при 1,55 V, което е с 0,15 V над стандартното за GeForce 7900GTX. Ускорителят ни успя доста добре да натовари всичките претенденти с модифицираните си характеристики – 650 MHz (дори 730 MHz) честота на ядрото и 800 MHz честота на паметта. В случая паметта нагряваше PCB на платката, което от своя страна “пречеше” на ядрото да се охлажда.


Естествено, не всеки от вас има финансовата възможност да си закупи някой от хубавите охладители за графични платки, които се предлагат в България. Дали $20, или $40 – това все пак са пари. Ето защо ще ви покажем как можете да си направите собствен, при това доста евтин охладител, който да върши почти същата работа както и някои от сериозните модели, но на доста по-ниска цена. Ще трябва единствено да сте “заредени” с определена доза сръчност и желание и да не наблягате прекалено много на естетичния вид на финалния “продукт”.


Подобно на процесорите x86 (че и други), графичните чипове също могат да се охлаждат от сериозните варианти за целта – вода, Пелтие елементи, та дори и фреон или течен азот. Ще споделим нашето мнение и по тази част на въпроса за начините за охлаждане на графичните ускорители.

About the author

Редактор

Leave a Comment