Хардуер

Nvidia nForce 790i SLI Ultra – много мощност с (не)доказани възможности

Новите чипсети на Nvidia от 7-о поколение за платформата Intel са няколко на брой, а флагманът е nForce 790i SLI Ultra. Допълнението Ultra не е случайно – на пазара на дънни платки вероятно ще видите и nForce 790i SLI вариант. Според Nvidia разликата е главно в овърклокърските възможности на модификацията 790i SLI Ultra, но бъдете сигурни, че използваният схемен набор е един и същи, поради което можем да очакваме и сходно ниво не само на производителност, но и при овърклока. Забелязва се, че с новите модели Nvidia изобщо вече не добавя изрично и SLI към името на модела – според компанията то вече се подразбира и единствено Ultra ще показва наличието на по-сериозна модификация.


За запознаване с чипсета на Nvidia ми бе предоставена платката XFX 790i SLI Ultra, която вероятно е и първата на българския пазар, предлагаща този схемен набор (или поне аз друга конкурентна до момента не съм виждал). Вероятно и сами се досещате, че моделът на XFX следва напълно референтния дизайн на Nvidia, което само по себе си не е нещо лошо, но пък поне засега е единственият вариант да предложиш продукт на Nvidia с този чипсет.


Спецификации на XFX 790i Ultra 3-Way SLI


• Поддръжка на Socket775 Core 2 QUAD/Duo/Extreme, P4 6xx, P4 8xx и P4 9xx – всички варианти на процесорите на Intel за Socket775 с изключение на 533 MHz FSB модели Celeron и P4 5xx/6xx.


• Чипсет Nvidia 790i Ultra SLI.


• 4xDIMM слота за до 8 GB DDR3-2000 (2000 MHz при модели, поддържащи EPP v2.0) памет в Single/DUAL Channel конфигурация.


• 3xPCIe x16 пълноценни (два от тях са ver. 2.0, третият – ver. 1.0) с поддръжка на Nvidia 3-Way SLI, 1xPCIe x1, 2xPCI разширителни слота.


• Поддръжка на 2xATA133, 6xSATA300 с поддръжка на RAID0/1/0+1/5, 2x Gbit LAN чрез Broadcomm 5071A PCIe.


• 8-канален HD Audio Azalia чрез чип Realtek ALC889А.


• Поддръжка на 12 USB 2.0 конектора (6 от тях достъпни чрез допълнителни кабели), IEEE1394 чрез чипсет Texas Instruments.


• ATX Form Factor.Ако някъде сте виждали референтната платка на Nvidia – XFX 790i Ultra 3-Way SLI е идентична. Дори и цветово. Това обаче няма особено значение; всички възможности и характеристики на новият чипсет на компанията са налице. Както вече стана ясно, само два от PCIe слотовете са ver. 2.0, а третият PCIe x16 е ver. 1.0. За момента това не е голям проблем – х16 скорост във версия 1.0 също е достатъчно бързо, пък и чипсетът ги обслужва нормално. Чрез наличието на тези три PCIe x16 слота ще можете да реализирате 3-Way SLI, но общо взето, 1–2 модела на Nvidia са квалифицирани за 3-way SLI; единият от тях е GeForce 9800GTX.


След като успях да я настроя да работи, платката на XFX демонстрира доста стабилна работа и нямах никакви проблеми със зависвания на системата или инцидентно рестартиране. Докато стигна до този момент обаче, се наложи да ъпдейтна BIOS-а и да направя четири преинсталации на Windows Vista x64 (Windows XP си тръгна веднага, без никакви проблеми). Общо взето, Service Pack 1 успя да стабилизира нещата, наред с BIOS ъпдейта. Та да речем, че всичко е ОК.


BIOS-ът на платката е доста подробен, но при овърклока срещнах големи проблеми – по честота тестовият QX9650 нямаше проблеми да работи и на 3,66 GHz (които “залегнаха” като MHz при QUAD SLI тестовете), но при опитите ми да овърклокна системата по FSB и да променя поне малко честотата на паметта (както и латентностите й), всичко пропадаше – много голяма нестабилност. Засега обаче не мога да кажа нищо финално и конкретно, преди да направя по-сериозни тестове, потвърждаващи или отричащи това първоначално впечатление. В случая по-висшата цел бе подкарването и тестването на платформата QUAD SLI, което за щастие се случи без никакви особени проблеми и получените резултати може да видите в материала за възможностите на QUAD SLI.


За момента мога да кажа, че XFX 790i Ultra 3-Way SLI има потенциала да се превърне в дънна платка за сериозни ентусиасти, но засега получените резултати и доста солената й цена могат да възпрат доста от вас да се насочат към този върхов модел с чипсет на Nvidia.

About the author

Редактор

Leave a Comment