Хард дискове

Някои алтернативи на твърдия диск – flash SD, микро HDD или eSATA

Written by Редактор

Ако ви се е случвало да ви завали силен дъжд, когато нямате чадър подръка, тогава знаете усещането да се превиваш “на осем”, за да опазиш сух GSM-а, МР3 плеъра и каквото още там си носи човек понякога. В такъв момент сигурно повечето хора си мечтаят всички тези устройства да са водоустойчиви. Докато се сдобиете с такива обаче, обърнете внимание на водоустойчивите SD карти памет на INX.


Техническите им характеристики включват USB 2.0 интерфейс с теоретична максимална скорост на прехвърляне около 480 Mbit/s, размерите са 32 x 24 x 2,1 мм, а теглото – едва 2,1 г. Според твърденията на производителя всички модели SD карти са водоустойчиви, но доколко това е така, ще оставим на потребителите да преценят. Друга доста интересна и полезна подробност обаче представлява начинът на връзка към компютъра – картите имат интегриран USB конектор на тях. Това, разбира се, не означава че е жертвано удобството на SD картите – от другата им страна пък са контактите на самата карта.Ако ли пък вече споменатите флаш памети са прекалено малки за вас, може би ще свърши работа миниатюрният твърд диск, предлаган от Imation. С размера си от 4 GB това миниатюрно бижу със сигурност ще е достатъчно за пренасянето на почти всичко, от което бихте имали нужда. Интересно е реализиран USB конекторът, който се намира в горната част на устройството и оформя нещо като халка на ключодържател. За да се предотврати неволното му отваряне, конекторът се държи от специално ключе.Тънкият момент в случая се явява не само удобната форма на устройството, но и софтуерът в комплектовката. Благодарение на него потребителите имат възможността да защитят данните си чрез 128-битово кодиране и съответно парола за достъп. Интересна подробност е възможността човек да види имената на файловете на устройството, но не и да получи достъп до тях. Това всъщност не би представлявало голям проблем, освен ако в имената на файловете или папките не се съдържа важна информация, която трябва да остане скрита.


eSATA – (евтино?) дисково пространство


Всички ние очакваме с нетърпение широкото навлизане на Blu-ray дисковете в употреба. Всъщност, ако трябва да сме честни, очакваме с трепет не толкова широкото им навлизане, колкото предлагането им на нормални цени, което следва от това. Защото при една проста сметка, излиза, че към момента май е по-изгодно човек да си купи нов 300 GB твърд диск, отколкото да инвестира в Blu-ray устройство и съответните носители.Една от любопитните и несъмнено полезни особености на SATA технологията е възможността за т.нар. hot-plug. В буквален превод това “горещо свързване” означава, че може да включваме или изключваме устройства, без това да налага спиране на системата. Освен тези подробности SATA технологията предлага не само по-бърз трансфер на данни от твърдия диск, но и доста по-важната перспектива за бъдещо развитие. Всички тези характеристики налагат използването на SATA като основен протокол за връзка с външни запаметяващи устройства. Някои от базовите точки, които се явяват предимства на SATA, са:


• над 6 пъти по-бързата скорост на предаване на данни от текущите протоколи за комуникация – USB 2.0 и 1394 (firewire);


• удобен, user-friendly конектор;


• висока производителност при сравнително ниска цена;


• до 2 метра дължина на кабелите за свръзка (за сравнение, РАТА позволява до 0,46 м, в специални случаи до 1 м);


• вече споменатата възможност за hot-plug;


• не е нужно конвертиране от SATA/PATA към USB/firewire протоколите за предаване на данните.


Последното се явява особено важна характеристика поради факта, че така се избягва създаването на “тясно място” в системата и се използват пълноценно възможностите на SATA/PATA протоколите за комуникация. За безпроблемната работа на eSATA устройствата се налагат известни корекции на стандартните за SATA конектори и кабели. Самите куплунзи не са изработени в обичайната Г-образна форма, а са плоски. Включването на неправилно ориентиран кабел се предотвратява от странични водачи, а цялостната промяна e наложена, за да е невъзможно използването на неекраниран стандартен SATA кабел. За да се избегне повредата на чувствителните електронни компоненти от статично електричество или искрене, дълбочината на конекторите е увеличена на 6,6 мм от стандартните за SATA 5 мм, В същото време контактните пластини са изтеглени навътре за по-добрата им защита от външни въздействия. За екраниране на кабелите е добавен допълнителен слой оплетка, както и специална контактна област метал–метал при конекторите.


eSATA – удобният начин за ъпгрейд на диска


Като пример за готово eSATA решение може да посочим Seagate eSATA 300 GB. Този продукт се явява удобен начин за увеличаване на текущото дисково пространство. За свързването му към системата Seagate предвидливо доставя заедно с него и Promise eSATA300 TX2 контролер и, разбира се, съответния екраниран кабел.Всъщност на практика eSATA 300 GB представлява твърд диск със скорост на въртене на плочите 7200 об./мин, 16 МВ вградена в него кеш памет и теоретична максимална скорост на предаване на данните 3 Gb/sek. Тъй като нативната поддръжка на SATA и eSATA сред по-старите дънни платки е рядко срещана, продуктът на Seagate се явява доста полезна опция за ъпгрейд, предвид комплектувания с него PCI еSATA допълнителен контролер.


Именно защото продуктът на Seagate не е нищо повече от кутия с диск, могат да се изберат и алтернативни варианти. Удобно решение се явява т.нар. eSATA чекмедже, представляващо на практика кутия, в която се поставя и свързва стандартен SATA твърд диск. Тя на свой ред комуникира с компютъра чрез eSATA кабел.Положителните страни на подобно решение отново са същите, каквито са опорните точки на стандарта eSATA: hot-plug, 2 м дължина на кабела, висока скорост на трансфер и т.н. Като недостатък обаче следва да се посочи, че освен самата кутия/чекмедже потребителят трябва да купи отделно съответната PCI разширителна карта, ако не разполага с eSATA порт.


Заключение


Независимо от това кой от изброените начини за увеличаване на дисковото пространство ще изберете, положителните му страни ще са едни и същи. Въпреки че далеч не сме стигнали до момента на окончателна и повсеместна миграция към SATA, постепенно започват да стават очевидни предимствата, които стандартът предлага.


Добрил Доков

About the author

Редактор

Leave a Comment