Офис

Нова версия на OpenOffice

Written by Редактор

Може би вече познавате алтернативния офис пакет OpenOffice. Той е разработен на базата на комерсиалния StarOffice на Sun Microsystems, като за разлика от него е напълно безплатен. Много хора го предпочитат, понеже не желаят да заплащат големи суми за Microsoft Office, а OpenOffice е способен чудесно да го замести.


Все пак досега той не беше перфектен и въпреки че много пъти съм инсталирал негови версии, в крайна сметка продължавам да използвам малкия Atlantis като текстов редактор. Упреците ми към “отворения” офис пакет бяха за недостатъчна стабилност при работа, много по-бавно зареждане (той определено беше много по-тежък и ресурсоемък от своите конкуренти) и някои проблеми със съвместимостта при работа с форматите на MS Word. Затова и първоначално не обърнах внимание на новопоявилата се версия 2.0.3 от 29 юни 2006 г., но впоследствие я инсталирах и останах приятно изненадан.


Чудесно е да се види как през годините недостатъците на програмата се отстраняват един по един и интерфейсът става все по-изчистен и подреден. Модулите, които се съдържат в OpenOffice, са стандартни: Writer – за набор на текст, Calc – за работа с електронни таблици, Impress – алтернатива на MS Power Point, Base – за работа с бази данни, Draw – малък векторен графичен редактор, и Math – инструмент за създаване и редактиране на математически формули, подобен на Microsoft Equation Editor.


Едно от първите забележими подобрения е увеличената скорост на зареждане. Работата с оперативната памет също е подобрена, като са отстранени и голямо количество грешки (обърнато е особено внимание върху сигурността). Увеличена е и скоростта при работа с някои операции в Calc и е подобрена съвместимостта с файловите формати на Microsoft. Добавена е възможност за изпращане на прикачени файлове в MS формат чрез имейл. Вградена е автоматична проверка за нови версии.


Аз си позволих да направя и още един тест: опитах се да отворя текстов файл с големина от почти 50 MB (!), или над 19 000 страници. Въпреки че се наложи малко да почакам, програмата се справи и след това без проблем можех да редактирам този чудовищно голям файл.


В заключение мога да кажа, че съвсем спокойно можете да преминете изцяло под OpenOffice. Инсталацията е налична на: www.openoffice.org. Друго предимство на пакета е, че той е мултиплатформен и многоезичен, но ако го използвате едновременно под Линукс и Windows, внимавайте със съвместимостта на различните шрифтове. Също така ще си позволя да дам още един съвет: настройте си текстовия редактор (който и да използвате) да записва по подразбиране в Rich Text Format (RTF) или поне го избирайте ръчно, тъй като той ще ви гарантира безпроблемно прехвърляне на документите както между различните приложения, така и между принципно различни операционни системи. А бъдещето може би принадлежи на OASIS OpenDocument XML, който от версия 2.0 на OpenOffice е негов подразбиращ се формат. Той е замислен като независим стандарт, който ще позволи на файловете да бъдат отваряни с всеки един текстов редактор. Microsoft също планират съвместимост с него в предстоящия Office 2007. Накрая ще внеса и една малко уточнение: повечето потребители са свикнали да използват името OpenOffice, но тъй като то е запазена марка на друга компания, разработчиците са приели за официално наименование OpenOffice.org.


About the author

Редактор

Leave a Comment