Интернет

Nostalgia: интеграция с Flickr

Written by Редактор

Преди време представих на страниците на вестника феноменалния уебсайт за споделяне на снимки Flickr. Надявам се, сте съгласни с моето твърдение, че Flickr представлява уникален по рода си уебресурс за фотосподеляне. В случай че сте пропуснали подробното ревю за Flickr, може да го прочетете на нашия сайт, на адрес http://www.computers.bg/statia.php?mysid=1205&t=61.  


Да предположим, че вече сте запознати с основната концепция при Flickr, но търсите метод за по-удобно качване на снимки онлайн. Всичко, от което се нуждаете, е акаунт за достъп до услугите, предлагани от Yahoo! (включително и Flickr), и колекция от авторски снимки, колажи, илюстрации, рисунки и едно малко, но прекрасно софтуерно помагало, наречено Nostalgiа. Макар все още да е в процес на активна разработка, интерфейсът на софтуера изглежда зашеметяващо: той напомня на стандартен десктоп фотомениджър, но с разширена уебфункционалност.Основните опции са достъпни в лявата част на работното поле, а в центъра се показват самите снимки и изображения. Имайте едно наум, че за да използвате въпросния софтуер, ще ви е необходима и широколентова връзка към интернет. След като инсталирате и стартирате програмата, въвеждате името и паролата за достъп до вашия Yahoo! акаунт, след което може да започнете да разглеждате чужди снимки или да качите свои.


Основната цел на създателите на Nostalgia е да улеснят процеса на качване на снимките онлайн, макар че софтуерът може да служи и като приятен инструмент за разглеждане на произволни фотографии. Nostalgia позволява също да прегледате всички нови снимки, добавени в рамките на изминалата седмица, но липсват детайли относно потребителя, който ги е качил. Предлага се и опция за конкретизиране на резултатите чрез задаване на ключови думи, т.е. тук разполагаме с вградена търсачка, с която може да потърсите само снимки, маркирани с даден етикет, например “България”.


Софтуерът предлага и механизъм за генериране на набор от снимки (т.нар. Set) и качването им онлайн. Създаването на нова колекция става с бутона New Set, разположен в долния ляв край на работното поле. Всичко се извършва на принципа на издърпване с курсора на мишката, което превръща работата с програмата в детска игра. Всеки набор от снимки може да бъде разгледан при избирането му с курсора, а за да разгледате всички различни колекции от фотографии, трябва да преминете към общ изглед, натискайки бутона All Photos. Качването на снимки става с функцията Import, която е достъпна в горния ляв ъгъл на интерфейса, а прогресът се визуализира от малък графичен индикатор. 


Накратко, ако харесвате уебресурса Flickr, няма как да не ви допадне и новата програма Nostalgia. Имайте едно наум, че ако не работите с Windows Vista, ще трябва да се снабдите с .NET Framework версия 3.0, за “подкарате” програмата.


Качването на снимките във вашата онлайн галерия става с функцията Import, която е достъпна в горния ляв ъгъл на интерфейса, а прогресът се визуализира от малък графичен индикатор. Nostalgia е напълно безплатна и може да свалите от следния уебадрес: http://www.thirteen23.com/work/nostalgia/.


Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment