Сигурност

Norton AntiVirus 2007

Written by Редактор


Norton AntiVirus 2007


По-старите версии на Norton AntiVirus вероятно са познати на мнозина от вас. В актуалната версия Symantec успешно са се справили с оптимизирането на продукта си, така че той да не пречи на нормалната работа с компютъра. В същото време защитата, която NAV предлага, е от най-висок клас.


Инсталация


Norton AntiVirus 2007 заема 180 MB дисково пространство, но за сметка на това активира едва три системни услуги, резидиращи в паметта. Ако сте използвали по-стара версия на Norton AntiVirus и сте били разочаровани от нейната тромавост, то актуалната със сигурност ще ви изненада приятно – въпреки своя обем продуктът определено не може да бъде класифициран като тромав, дори напротив.


Интерфейс


Вместо да отваря отделни прозорци за всяко от менютата (Norton Protection Center и Norton AntiVirus), NAV ги отваря паралелно, като превключването между тях става посредством т.нар. таб полета. В защитния център (Norton Protection Center) са достъпни някои нови препратки. Например ако изберете “Learn more about transaction security”, ще попаднете на уебсайт, където подробно е обяснено какво представляват онлайн престъпленията, как да се предпазите от кражба на личните си данни и т.н.


Приятно впечатление прави фактът, че бутонът за закупуване вече е изместен в горнaтa част на екрана и отнема съвсем малко от работната площ. След инсталацията Norton AntiVirus 2007 поставя в системния трей собствен индикатор. В зависимост от това дали системата ви е защитена, или не, индикаторът в това поле може да е оцветен в три различни цвята: зелен, жълт и червен.


Подобно на McAfee 2007, и при Norton разполагате с бутон за бързо коригиране на проблемите с едно щракване (Fix Now), при който се изисква минимална потребителска интервенция. След като бъде извършено сканиране за вируси, програмата показва резултатите в приятен за окото прозорец, където те са грижливо сортирани.


Пакетът Norton AntiVirus 2007 обединява в себе си и голяма част от функционалността на софтуера Norton Personal Firewall, който вече не се разработва. Де факто програмата предлага и защитна стена, макар че нейните настройки са “заровени” дълбоко в конфигурационните прозорци. Изберете Internet Worm в полето Virus and Spyware Protection Options, след което може да определите дали приложението да филтрира уебтрафика. Тук има и паникбутон, временно блокиращ всички входящи и изходящи мрежови пакети, което е удобно, ако знаете, че в съседство има инфектиран компютър или ако в интернет върлува нов опасен червей.


В Norton AntiVirus 2007 се използва технологията Veritas VxMS enterprise, чрез която се анализират системните файлове с цел максимално лесното идентифициране на подозрителни и нежелани вредители.Ефективност


За да разберем до каква степен е защитен компютър, оборудван с този софтуер, отново се обръщаме към сравнителните тестове, проведени от AV-Comparatives.org и CheckVir.com. При първата Norton AntiVirus 2007 получава Advanced +, т.е. най-високия възможен рейтинг, а в тестовете на CheckVir.com, Norton AntiVirus 2007 е оценен като Standard, което отново е най-високият възможен рейтинг за откриване на вируси, т.е. защитата е гарантирана!


Заключение


Чрез пренаписване и оптимизиране на голяма част от програмния код Symantec успешно лансира Norton AntiVirus 2007 като едно от топрешенията за борба с вируси и спайуер, достъпни на пазара в момента. Въпреки своя относително голям обем програмата не е никак тромава. Цената за едногодишен единичен лиценз е $69,99, а демоверсията е достъпна за изтегляне от: http://www.symantec.com/downloads/.

About the author

Редактор

Leave a Comment