Сигурност

NOD32 2.7

Written by Редактор


NOD32 2.7


NOD32 e силно конфигурируем защитен антивирусен софтуер, предлагащ изключителна ефективност при откриването и премахването на вредителите, макар че има малко причудлив интерфейс. Ако външният вид на дадено приложение не е от първостепенно значение за вас, то вероятно NOD32 ще ви се хареса!


Инсталация


Инсталацията на програмата е съвсем елементарна. След като тя приключи, NOD32 заема едва около 30 MB дисково пространство – нито една от останалите програми, които съм разгледал, не е толкова миниатюрна. Освен това резидентните процесите в паметта, които NOD активира, са по-малко като брой и като обем, отколкото при някои от конкурентните програми. Програмата се предлага в два варианта: за Windows 9x (95/98/МЕ) и за NT базирани версии на Windows – 2000/XP/Vista.


Интерфейс


Като цяло дизайнът на интерфейса на Eset NOD32 е изключително минималистичен, което ще се хареса повече на напредналите потребители, но начинаещите може би ще имат известни затруднения, поне в началото. За щастие разработчиците предлагат безплатни видеоуроци, показващи точно как се борави с всеки един от модулите на програмата. В основата на NOD32 е залегнала технологията ThreatSense, чрез която е възможно ранното откриване на вирусите чрез евристични методи, виртуализация и емулация.


Де факто програмата има не един, а два интерфейса (на екранната снимка се виждат и двата)! Това са NOD32 On-Demand Scanner, който се активира при ръчно сканиране за вируси, и основният интерфейс – контролният център (Control Center), който е достъпен при щракване върху иконата в системния трей или от стартовото меню. Чрез него се извършва конфигурацията на приложението, като там има пет модула.


В контролния център са достъпни няколко модула: AMON е резидентният файлов скенер, DMON следи за макровируси в документите, EMON филтрира електронната поща, а IMON наблюдава уебтрафика. Лично аз имах проблеми с модула IMON, тъй като се оказа, че той създава проблеми с Bit Torrent клиента, които използвам (Azureus). В NOD32 не е включена защитна стена, т.е. приложението комбинира антивирус и антиспайуер софтуер, но за сметка на това антивирусният енджин на ESET е изключително ефективен. За това свидетелстват всички резултати и тестове на независими антивирусни лаборатории, в които NOD32 е участвал до момента.


За щастие всеки от модулите може да бъде дезактивиран, като така практически подчинявате програмата изцяло на своята воля. За начинаещите обаче всички тези модули (АMON, DMON, IMON) може би ще са малко объркващи.Ефективност


Както споменах по-горе, защитата, предлагана от NOD32, е сертифицирана от редица независими антивирусни лаборатории. При последните тестове на AV-Comparatives.org продуктът е оценен с най-високия възможен рейтинг – Advanced+. В резултатите, публикувани от лабораторията Checkvir.com, NOD32 2.7 също получава най-добрия възможен резултат както за откриване (Standard), така и за премахване (Advanced) на вредителите.


Заключение


NOD32 е изключителен софтуер, защото е бърз, стабилен и ефективен. Единствено интерфейсът му е малко нетрадиционен, но това не означава, че той не е добре оформен и не предлага пълен контрол над приложението! В случай че се нуждаете от ефективен и лек антивирус и антиспайуер пакет и вече разполагате с отделна защитна стена, то NOD32 2.7 е перфектен избор! Ако обаче търсите решение тип “всичко в едно”, насочете се към друг продукт. Демоверсията може да свалите от уебсайта на разработчиците, достъпен на адрес http://www.eset.com/, а цената за единичен едногодишен лиценз е $39.

About the author

Редактор

Leave a Comment